bezár
 

gyerek

2019. 04. 16.
Mosó Masa mosodája: lemezen és animációs sorozatban éled újjá
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mosó Masa mosodája: lemezen és animációs sorozatban éled újjá Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyve, a Mosó Masa mosodája a Veronaki lemezén éled újjá. Tarján Veronika, a zenekar énekesője Varga Katalin költő és írónő unokájaként ugyanis missziójának tekinti, hogy nagymamája művészi örökségét továbbadja a következő generációknak. Az album az eredeti, a betűk tanulását segítő könyvet kiegészíti, emellett a dalokhoz animációs sorozat készül, ami játékos formában segíti a nyelvtani szabályok elsajátítását.

„Nagymamám írásai közül népszerűségét tekintve kiemelkedik a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája. Ez a két könyv ugyanis generációkon átívelve, több évtizede az olvasás és az írás tanításának fő bástyái az iskolákban. Zenekarommal évek óta azon dolgozunk, hogy ezek a történetek megzenésített formában is mindenki számára elérhetőek legyenek. A feldolgozásainkban kiemelt szerepet kapott a gyermeki humor és a különleges ritmika, így játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit, a magyar nyelv sokszínűségét és szabályait” – meséli Tarján Veronika, a zenekar énekesnője.

A Mosó Masa mosodája dalaihoz animációs sorozat készül, amelynek első része, az Átkelés a Tengeren már látható. „Olyan főszereplőt szerettem volna alkotni, aki kedves, szerethető figura, de van benne csibészség, mint egy igazán életrevaló gyerekben.  A szereplők sokat bolondoznak a szövegekben, ezért a humort is nagyon fontosnak tartottam megjeleníteni a figurákban. Az animációs mozgásokat a zene ritmusára építettem, a főbb dramaturgiai jelenetek is a zenei váltásokhoz illeszkednek. A humor itt is nagyon fontos elem, ezért több apró vicces jelenetet és mellékszereplőt is terveztem, akik végigkísérnek minket a dalok alatt” – meséli Szabó-Nyulász Melinda, az animációk készítője.

A Veronaki a Mosó Masa mosodája lemezanyaggal és az animációs sorozattal hosszú távon hozzá szeretne járulni a gyermekek ismereteinek fejlesztéséhez, a játékos, zenével segített tanuláshoz. Az új albumot május 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatják be. A koncerten az írás és olvasás megszerettetése is központi szerepet kap a betűk, a képzelet és a zene által. Tarján Veronika újra kinyitja a Mosó Masa mosodájának öreg kapuját, zenekarával felébresztik a benne lakó meseszereplőket, betűket, majd a közönséggel együtt varázslatos mulatságot kerekítenek a könyv lakóival.

 

Veronaki – Átkelés a Tengeren: https://www.youtube.com/watch?v=egvvvrv5xzg

Veronaki: Mosó Masa Mosodája lemezbemutató koncert

2019. május 12. 11 óra Budapest Jazz Club

https://www.facebook.com/events/2335938546456575/

Veronaki – Mosó Masa Mosodája: https://umusichu.lnk.to/MMM

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Somfai Annával
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés