bezár
 

gyerek

2008. 04. 27.
Gyerekkönyvesek: díjakat kaptak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyerekkönyvesek: díjakat kaptak 2008. április 27-én az idei Könyvfesztiválon is sor került "Az Év Gyermekkönyve Díj" átadására az IBBY Hungary - a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete - szervezésében. Az idei díjazottak: Czigány Zoltán, Kovács András Ferenc, Takács Mari, Varga Katalin, valamint Schenk Borbála.

IBBYAz Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.

Az Év Gyermekkönyve 2007. díjazottai

Czigány Zoltán: Csoda és kószaAz Év Gyermekkönyve próza kategóriában Czigány Zoltán: Csoda és Kósza című könyve lett. Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élik napjaikat, de életük egyáltalán nem mondható mindennapinak: a fehér és fekete ló barátságának alapja, hogy Kósza időről időre valami őrültséget eszel ki, Csoda pedig mentené, ami menthető, s hol valóban szükség lesz a segítségére, hol utóbb derül ki, hogy Kósza kósza ötleteinek nem is lehet rossz végük. A kötetet Békés Pál, az IBBY Hungary elnöke laudálta.

(Pozsonyi Pagony, 2007. 104 oldal, Baranyai András illusztrációival)

Az Év Gyermekkönyve líra kategóriában Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén című kötete lett. A költő Hajnali csillag peremén című gyerekvers-gyűjteménye a kilencedik gyerekeknek szóló könyve - de az első, amely Budapesten jelent meg, és az egyetlen, amely három évtized verseiből válogat, miközben új verseket is tartalmaz. A kötetet Tamás Zsuzsa irodalmár méltatta.

(Magvető Kiadó, 2007. 144 oldal, Takács Mari illusztrációival)

Kovács András Ferenc: Hajnali csillag pereménDíjazott továbbá Takács Mari, ugyancsak a Hajnali csillag peremén című kötet miatt, de ennek illusztrációiért. Takács Mari munkáit Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke méltatta.

Varga Katalin egész életművéért részesült díjban. "Négy gyermekem van. Ennek köszönhető végeredményben, hogy gyermekkönyveket is írni kezdtem, mert nem készültem gyermekírónak…" - vallja önmagáról Varga Katalin (1928-), számos népszerű mesekönyv és ifjúsági regény szerzője.

Gőgös Gúnár GedeonS valóban, irodalmi pályája költőként indult. Első könyve verseskötet volt, A megszökött gyermekkor címmel jelent meg 1960-ban. Később A második ég (1963), Az égő csipkefa (1966), A szavak számüzetése (1969) című verseskötetei mellett 1974-ben Árpa és gödölye című regényével prózaíróként is jelentkezett. Gyermekkönyvei a kisiskolások kedves olvasmányai voltak, s napjainkban képes mesekönyvei, írást-olvasást tanító verses meséi reneszánszukat élik. A kisgyerekek még ma is a Gőgös Gúnár Gedeonból tanulnak meg olvasni, a Mosó Masa Mosodájából helyesen írni. Bonca-történetei nem csupán könyvben, hanem a filmvásznon is nagy népszerűségre tettek szert, a Kisbence, A zöld torony vagy Piskóta című regényei még most is üdítő olvasmánynak számítanak. Az írónőt 1976-ban József Attila-díjjal, 1983-ban Ifjúsági Díjjal jutalmazták szépirodalmi munkásságáért. Munkásságát Komáromi Gabriella gyerekirodalom-kutató méltatta.

Idén egy ismeretterjesztő mű is díjban részesült: A jogerő legyen veled! című hiánypótló munka, amely Schenk Borbála szerkesztésében a Dialóg Campus Kiadónál jelent meg. A kötetet Cs. Tóth János, a Móra Kiadó vezérigazgatója méltatta.
A jogerő legyen veled!


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
gyerek

Mindenkiből lehet hős Mindenkiből lehet hős
Kiss Noémi: A Bálna és a Srác. Pagony Kiadó, 2021
gyerek

A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig
Vibók Ildi: Állati dumák – avagy hogyan kommunikálnak az állatok?, Pagony, 2021

Más művészeti ágakról

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Amikor már lilul az arcod Amikor már lilul az arcod
Halász Rita: Mély levegő, Libri Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés