bezár
 

zene

2019. 08. 03.
A hangulat mindenért kárpótolt
Bánkitó, fesztiválemlék
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Délelőtt érkeztünk meg a 2019-es Bánkitó Fesztivál utolsó napjára – pontosabban a már törzshelyünknek mondható alsópetényi kempingbe. Idén sem okozott csalódást, a fesztiválon sátrazókkal ellentétben csendben és viszonylagos nyugalomban pihenhettünk, és 20 percenként fesztiválbusz is közlekedett Alsópetény és Bánk között. Két hosszabb eső közti pár percben sikeresen felállítottuk a sátrunkat, és kis pihenés után átbuszoztunk a fesztiválra ebédelni. Szerencsére a társaság minden tagja talált az ízlésének megfelelő ajánlatot, volt aki vegán hamburgert, mások gyrost és sült krumplit ettek.

Ebéd után a Cöxpon sátorban vészeltünk át egy újabb esőzést (a Kolorádóhoz hasonlóan valahogy a Bánkitón is mindig szörnyű az idő), aztán megpróbáltunk ellátogatni pár érdekesnek hangzó délutáni programra – sikertelenül. A jógázást sajnos elmosta az eső, az újrahasznosított táskakészítő workshop állítólagos helyszínén pedig senkit sem találtunk, így beszélgetéssel és pihenéssel töltöttük a koncertekig hátralévő időt.

Bánkitó

Először a Carson Coma koncertjét hallgattuk meg hattól a Tószínpadon – a srácok a korai időpont ellenére hatalmas bulit csaptak és megalapozták az este jó hangulatát. A zenekarnak tavasszal jött ki a bemutatkozó albuma, a Corduroy Club, ám a koncertre számos feldolgozással is készültek.

Carson Coma

A koncert után visszasétáltunk a tótól a Greatest Hits Színpadhoz, ahol a Meteót hallgathattuk meg. A koncert szokás szerint zseniális volt, viszont hatalmas csalódást okozott, hogy csak fél órát játszhattak. Nem hinném, hogy ennyi idő alatt lehet rendes koncertet tartani, ám Maximék megpróbálták a legjobbat kihozni a helyzetből. (A fesztiválszervezéssel kapcsolatban egyébként ez volt az egyetlen negatív tapasztalatom.) A Meteo legközelebb a Dürer Kertben játszik augusztus 23-án a Szabó Benedek és a Galaxisok vendégeként, reméljük ott azért egy kicsit több időt kapnak.

A Meteót követően szétvált a csapat, néhányan a Dope Calypso koncertjét mentek meghallgatni, mások a pihenést és beszélgetéssel egybekötött vacsorát választották. Az újabb hamburgerek és lángosok után az Északi Színpadhoz sétáltunk, hogy meghallgassuk Szabó Balázs Bandáját – eredetileg helyfoglalás céljából –, ami kellemes meglepetést okozott.

Szabó Balázs Bandája

Az enyhén népzenei elemekkel vegyített rock koncertet a Fran Palermo es a Middlemist Red rendhagyó, közös produkciója követte. Akik régebb óta követik a két zenekar munkásságát, érezhetik, milyen fura, hogy idén egy közös koncertet hallhattunk tőlük, de azt hiszem, abban megegyezhetünk, jó, hogy végre félretették az ellentéteiket és együtt zenélnek. A koncert ugyanis jobb volt, mint bármelyik Fran Palermo, vagy MMR-koncert, amin mostanában voltam. Zeneileg ugyan voltak feldolgozások, amin még csiszolhattak volna, de a hangulat mindenért kárpótolt. A koncertet követően ismét két csoportra szakadt a társaság: a fáradtabbak visszatértek Alsópeténybe, a vállalkozó szelleműek pedig még belehallgattak egy-két koncertbe a fesztiválon.

Az eső ellenére jó volt az idei Bánkitó, de úgy gondolom, sajnos kezdi elveszteni a kisfesztiválos jellegét, ami miatt sokan szerették a korábbi években. Azonban nem kell aggódnunk, mivel ezt a szerepet lassan átveszi a Kolorádó, én pedig személy szerint érdeklődéssel várom, hogy mi történik, amikor az „ország legnagyobb kisfesztiválja” nagyfesztivállá növi ki magát.

A szerző fotóival

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés