bezár
 

gyerek

2020. 01. 31.
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia a Károlin
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia a Károlin A KRE Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoportjának konferenciája.

A gyerekirodalom irodalom-, kánon- és intézménytörténeti vonatkozásainak megértése mára már elképzelhetetlen anélkül, hogy ne vessünk számot a klasszikusoknak vagy a kortárs szövegeknek a magyar gyerekkultúra mediális terében való jelenlétével. (Elképzelhetetlennek kellene lennie.) A KRE gyerekirodalmi kutatócsoportjának legújabb gyerekirodalmi konferenciája – a korábbiak: Tükröm, tükröm, 2012; „kézifékes fordulást is tud”, 2017; Kortárs gyerekirodalom a mai magyar iskolában, 2018 – nem egyszerűen a régi és az új gyerekirodalom közvetítettségének technikai médiumait vizsgálja (a sajtómédiumoktól a színházi és a filmes adaptációkon át a digitális tartalmakig), hanem igyekszik rákérdezni a gyerekirodalmi műfajoknak, a „távoli olvasás” terjedő jelenségének és a gyerekirodalom intézményrendszerének médiumként való működésére is.

A konferencia előadásai McLuhan Understanding Media című munkájának instrumentális, „az emberi érzékek kiterjesztéseként értett médium” tézise és a Heideggerre hivatkozó antropológiai média-értelmezések, az én „hiányosságának”, „elrejtettségének” fogalmi keretei felől közelítenek a gyerekirodalom problémáihoz:
- vajon van-e szerepe a könyvmédium, az olvasás fokozatos háttérbe szorulásában annak, hogy „az emberi képességek kihelyezése” az utóbbi évtizedekben alapvetően nem az írásbeliség médiumaiba történik?
- ez vajon azt jelenti, hogy az én más és más (x-y-z-generációk?) konstrukcióiban másféle mediálisan betöltendő hiányok jelennek meg?
- még mindig komolyan kell-e vennünk azt a tradicionális elképzelést, hogy a gyerek személyisége eleve hiányos, ezért kell a társadalomnak egy egységesített akkulturációs intézményrendszert működtetnie „az emberi érzékek kiterjesztésének” elsajátítására? (A legújabb technikai médiumok használatában a gyerekek gyakorlottabbak, mint a felnőttek.)
- milyen (vissza)hatással van ez a kortárs irodalmi műfajokra?
- vissza lehet-e erőltetni az irodalomtanítást az irodalmi közvetítettség száz évvel ezelőtti – a modern médiumhasználati ismeretektől mentesített – struktúráiba?
Válaszokat keresünk, a párbeszéd lehetőségeit.
Szeretettel várjuk az érdeklődő szakembereket, magyar és média szakos tanárkollégákat!

A konferencia tervezett programja

2020. február 7., péntek

9.00 Köszöntő

Médiaelméletek

9.10 Mészáros Márton: A slam mint médium „gyökerei”
9.30 Kucserka Zsófia: Tanít – de mit? A gyerekirodalom didaktikai funkciójának változásairól
9.50 Kérchy Anna: Humor, horror, hiátus. A groteszk gyerektest mint szövegmotor Kócos Petitől Pacasrácig
10.10 Vita
10.30 Kávészünet

Médiatörténet(ek)

11.00 Hansági Ágnes – Vojnics-Rogics Réka: Gyerekirodalom és gyermekolvasó a 19. századi magyar tömegmédiumokban
11.20 Hermann Zoltán: A gyerekirodalom és a 20. századi ideológiák – Buday Géza: A krasznabecsi háború / Bogáti Péter: Az ágasvári csata
11.40 Lovász Andrea: „kastély, harminchat tornyú, háromszáz ablakos” – A gyerekirodalom intézményrendszere
12.00 Vita
12.20 Ebédszünet

Műfajok

13.20 Pataki Viktor: Esztétikai akkulturáció? A gyereklíra medialitásáról és olvashatóságáról
13.40 Nagy Gabriella: A mese mint médium: állatmesék
14.00 Vita
14.20 Kávészünet

Képmédiumok

15.00 Sághy Miklós: Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regénye a filmadaptációk tükrében
15.20 Vincze Ferenc: Druidák és rómaiak, avagy a szóbeliség és írásbeliség reprezentációja az Asterixben
15.40 Vita
16.00 Zárszó

Pontos helyszín: KRE BTK, Dózsa György út 25. 24-es terem

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Interjú Vámosi Katalin operaénekessel, aki számára fontos az énektechnika, a magyar-, német- és franciaországi szakmai tapasztalatok és a családja
irodalom

Hol van az út Esterházy Péterhez? Hol van az út Esterházy Péterhez?
Péczely Dórával és L. Varga Péterrel beszélgettünk
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés