bezár
 

irodalom

2020. 04. 07.
OGM fotónapló – 2020. március
Apró
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három darab ötforintos feküdt a sarki kisbolt küszöbénél, mikor beléptem az üzletbe. Szinte tele voltak a polcok, vevő alig. Miután a nagy boltban nem találtam, itt vettem olajat, lisztet, sajtot, rizst. Eddig ezt a boltot mindig megmosolyogtam, mert a kasszánál „Hiányzol!”, „Vágyom rád!”, „Szex?” feliratú csokikat lehetett kapni. Most meg nem volt egy darab sem. Jöhet a bébi-bumm, Novák Katalin mennybe megy, 5 év múlva óvodákat neveznek el róla, pedig csak #stayhomeandfuck, pardon: #staythefuckhome. Kifelé menet egyel több ötforintost találtam. Nem tűnt furcsának.

Mégis ezen kattogott az agyam. Hazamentem, lepakoltam. Aztán ettem, majd ittam. Megsimogattam a nyulat, ami a lábamhoz feküdt. Minden munkám kész volt. Unatkoztam.

Gondoltam egyet, és játszani kezdtem: végre jól jön az a hülye szokásom, hogy felhalmozom az aprópénzeket, amiket nem is forintértékben nézek, hanem hogy hány kávét tudok majd meginni belőle a Bambiban, ahol amíg élünk nem lehet majd kártyával fizetni. Csak a hét darab kétszázassal törődtem, a fürdőbe vittem őket. Ott voltak a fertőtlenítős flakonok. Egyesével befújtam és megtörölgettem őket. Hívtam a liftet és már tudtam is, melyiket hol fogom úgy elhelyezni, hogy majd jól lássam a konyhaablakból. Egy ötvenméteres járdaszakaszon osztottam el őket: kettő jutott egy bérház kapualjába, kettő a szemközti gyermekkórház parkolójába, a többit pedig egyenletesen osztottam el az aszfalton. Az órámra néztem, fél három. Megsaccoltam, hogy fél négyig felszedik az összeset.

Már öt óra volt és nagyon untam az ablakban ácsorgást. Elfelejtettem számolni az érmék fölött megálló és tovahaladó embereket, pedig izgalmas lett volna. Csak egy valaki hajolt le egy érméért, de őt az anyukája elrángatta onnan és beültette az autóba. Egy hajléktalan is sokáig forgolódott, a rejtett kamerát kereshette és bár nem találta, elballagott. Még egy könyvkiadó főszerkesztője állt meg tanácstalanul, de ő csak cigarettára gyújtott az egyik fölött és továbbsietett.

Feladtam. Elhúztam a függönyt, gondoltam holnap délben felkelek, lemegyek egy csomó sütiért, amiből ma keveset vettem, addigra úgyis eltűnnek.

Néggyel több sütivel tértem haza, mint ahogy terveztem. Előtte, nem csak a játék kedvéért, lefertőtlenítettem a kétszázasokat. Percekig hajolgattam. Megmozdult egy függöny. Az egyik első emeleti ablakból a főszerkesztő bámult, egyszerre kaptuk el a tekintetünket.

OGM fotónapló

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából
irodalom

Elveszett fiúk Elveszett fiúk
Ben Lerner: Az iskola Topekában - 21. Század Kiadó
irodalom

Puncsos válságregény Puncsos válságregény
Mucha Dorka: PUNCS, 21.Század Kiadó, 2019
irodalom

47° 47′ 40″N 19° 02′ 05″E 47° 47′ 40″N 19° 02′ 05″E
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap

Más művészeti ágakról

színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében
Gyerekkönyvek a koronavírusról
Badits Ákos: Űrpiknik


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés