bezár
 

gyerek

2020. 04. 05.
Rendhagyó gyerekirodalmi videókritika-sorozat indul
Meseterasz – A gyerekirodalomra tekintettel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó gyerekirodalmi videókritika-sorozat indul A Meseterasz, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) – a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) által életre hívott szakmai szervezet – programja április 6-ától hetente jelentkezik saját YouTube-csatornáján Meseterasz címmel.

A műsor célja a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése. A sorozatban antológiák, prózakötetek, lírakötetek, újra kiadott művek is helyet kapnak. A Meseterasz kapcsolódik az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumban induló offline és online ismeretterjesztő programokhoz is.

Az öt-hét perces kisfilmekben két független irodalmár-pedagógus-szülő (dr. Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József) beszélget-vitatkozik ismeretterjesztő jelleggel, mégis tömör szakszerűséggel.

FOTÓ: BACH MÁTÉ/IGYIC-PIÜ

Műsoronként egy-egy frissen megjelent gyerekkönyvről és gyakran egy újraolvasott, újra „felfedezendő” régebbi műről esik szó – összehasonlító módon. 

A szerkesztők (IGYIC) minél szélesebb körben merítenek a különböző kiadók legfrissebb kínálatából, hiszen a cél a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése. A Meseterasz hozzájárul a szakma (óvónőképzés, tanítóképzés, könyvtárosi képzés, stb.) tájékoztatásához, a magyarországi gyerekkönyvpiac jelenségeinek ismeretéhez.

A szakmai minőséget védő, a szelekciós szempontok megismertetését szolgáló beszélgetések a közoktatás és az alternatív intézmények pedagógusait és a családokat (szülőket, nagyszülőket) segítik hozzá a különböző olvasási stratégiák megismeréséhez és kipróbálásához. Az online diskurzus gyakorlati szempontokkal támogatja a tájékozódást a gyerekkönyvek soktényezős piacán. Például ötleteket nyújt az óvónőknek a délutáni olvasmányok, a tanítóknak a kötelező és ajánlott olvasmányok, a nagyszülőknek, rokonoknak pedig az ajándékkönyvek kiválasztásában.

Az első négy adás szinte minden korosztályt megszólít: a kamaszok a rendszerváltásról, az óvodások a gyászról, a kisiskolások a barátságról ismerhetnek meg friss kiadványokat, valamint a tavalyi HUBBY-díjas, Keresztesi József által írt verses meseregényről, a Csücsök, avagy a nagy pudinghajszacímű könyvről is láthatnak kisfilmet az érdeklődők. 

Fotó: Bach Máté/IGYIC-PIÜ

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Balássy Fanni: Hol is kezdjem. Tilos az Á Könyvek, 2020
gyerek

Kiállítás a gyermekmentő vonatról
Kiút a nélkülöző magyar gyermekeknek
gyerek

Göröngyös úton az önismeret felé Göröngyös úton az önismeret felé
Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola 4. – Gáz van!
Szabó Borbála A János vitéz-kód című könyvéről

Más művészeti ágakról

avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő
...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés