bezár
 

gyerek

2020. 04. 05.
Rendhagyó gyerekirodalmi videókritika-sorozat indul
Meseterasz – A gyerekirodalomra tekintettel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó gyerekirodalmi videókritika-sorozat indul A Meseterasz, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) – a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) által életre hívott szakmai szervezet – programja április 6-ától hetente jelentkezik saját YouTube-csatornáján Meseterasz címmel.

A műsor célja a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése. A sorozatban antológiák, prózakötetek, lírakötetek, újra kiadott művek is helyet kapnak. A Meseterasz kapcsolódik az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumban induló offline és online ismeretterjesztő programokhoz is.

Az öt-hét perces kisfilmekben két független irodalmár-pedagógus-szülő (dr. Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József) beszélget-vitatkozik ismeretterjesztő jelleggel, mégis tömör szakszerűséggel.

FOTÓ: BACH MÁTÉ/IGYIC-PIÜ

Műsoronként egy-egy frissen megjelent gyerekkönyvről és gyakran egy újraolvasott, újra „felfedezendő” régebbi műről esik szó – összehasonlító módon. 

A szerkesztők (IGYIC) minél szélesebb körben merítenek a különböző kiadók legfrissebb kínálatából, hiszen a cél a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése, a szűrés-válogatás szempontjainak megismertetése. A Meseterasz hozzájárul a szakma (óvónőképzés, tanítóképzés, könyvtárosi képzés, stb.) tájékoztatásához, a magyarországi gyerekkönyvpiac jelenségeinek ismeretéhez.

A szakmai minőséget védő, a szelekciós szempontok megismertetését szolgáló beszélgetések a közoktatás és az alternatív intézmények pedagógusait és a családokat (szülőket, nagyszülőket) segítik hozzá a különböző olvasási stratégiák megismeréséhez és kipróbálásához. Az online diskurzus gyakorlati szempontokkal támogatja a tájékozódást a gyerekkönyvek soktényezős piacán. Például ötleteket nyújt az óvónőknek a délutáni olvasmányok, a tanítóknak a kötelező és ajánlott olvasmányok, a nagyszülőknek, rokonoknak pedig az ajándékkönyvek kiválasztásában.

Az első négy adás szinte minden korosztályt megszólít: a kamaszok a rendszerváltásról, az óvodások a gyászról, a kisiskolások a barátságról ismerhetnek meg friss kiadványokat, valamint a tavalyi HUBBY-díjas, Keresztesi József által írt verses meseregényről, a Csücsök, avagy a nagy pudinghajszacímű könyvről is láthatnak kisfilmet az érdeklődők. 

Fotó: Bach Máté/IGYIC-PIÜ

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Nem félünk a kortárstól Nem félünk a kortárstól
Kapu - kortársakról tanároknak és szülőknek
gyerek

Keressük meg együtt a 75 éves Harisnyás Pippit
Nyomozós játék indul kisiskolásoknak
gyerek

Van Művészi Vénád?
Pályázat középiskolásoknak

Más művészeti ágakról

art&design

Mindörökké vér és arany Mindörökké vér és arany
A magyar performansz története 1966–2018 (5): Nyugati magyar performansz: Monty Cantsin (1976-), Botond (1988–2010)
irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés