bezár
 

film

2021. 04. 12.
BAFTA-díjas A Nomádok földje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
BAFTA-díjas A Nomádok földje Chloe Zhao A nomádok földje (Nomadland) című drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

Az alkotás hét díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és négyet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett - a koronavírus járvány miatt ezúttal virtuális gála formájában megtartott BAFTA-rendezvényen.

A Nomadland nyerte a legjobb film és a legjobb fényképezés díját, Chloe Zhao kapta legjobb rendezőnek odaítélt elismerést, és a főhőst alakító Frances McDormandé lett a legjobb női főszereplő BAFTA-díja.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerésért versenyben volt Vanessa Kirby is, aki Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szerepel. Vanessa Kirby egyébként az idei Oscar-esélyesek listáján is szerepel. A BAFTA-díjak történetében a Kínában született, Amerikában élő Chloe Zhao mindössze a második női rendező, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat. Az első BAFTA-díjas rendezőnő Kathryn Bigelow volt, aki tizenegy éve vehette át legjobb rendező díját A bombák földjén (The Hurt Locker) című iraki háborús drámájáért.
A vasárnap esti BAFTA-gálán a legjobb férfi főszereplő díját Anthony Hopkins nyerte a The Father című filmben nyújtott alakításáért, és ez a film kapta a legjobb forgatókönyv-adaptációért odaítélt elismerést is.
 A legjobb brit film díját az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) című alkotásnak ítélték.

A koronavírus-járvány miatt az idei BAFTA-gálát a szokásos februári időpont helyett két hónappal később, áprilisban tartották meg. A díj esélyesek közül senki sem vett részt személyesen az eseményen a londoni Royal Albert Hallban, mindannyian online módon figyelték az eredményhirdetést és a győztesek is videó közvetítésben mondták el köszönőbeszédüket. A vasárnap esti rendezvényen megemlékeztek Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet királynő pénteken elhunyt férjéről, aki 1959 és 1966 között a BAFTA első elnöke volt.

                                                                                                         

 

A kép forrása a BAFTA Facebook oldala.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés