bezár
 

gyerek

2021. 08. 03.
Fröccsöntött sárkányok kislányoknak a nyári szezonra
Raya és az utolsó sárkány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Itt a nyár, bezárt az óvoda-iskola, ilyenkor kifejezetten érdemes előrukkolni néhány ígéretes címmel, hogy a kisgyerekes családokat a hűs vetítőtermekbe csábítsák a kánikulából a nagy stúdiók. Szemlátomást a Raya és az utolsó sárkány is erre tesz kísérletet, ám ez az affér nem lesz több röpke egynyári mozikalandnál.

A kritikusok időről időre elmondják még a Pixar új bemutatói kapcsán is, hogy tökéletesre csiszolt, verhetetlen recepttel dolgoznak, amelyben minden arány a helyén van, látvány, karakterek, zene és meghatottság elképesztő szinergiában hozza létre a futószalagon sorozatgyártott, megbízható minőségű animációs családi mozit. Ezzel voltaképpen nincs is nagy baj – noha a felnőtteknek egy ponton túl már fárasztó tud lenni ennyi kiszámítható tökéletesség –, hiszen ha a recept működik, a végén legalább úgy érezhetjük, hogy azt kaptuk a pénzünkért, amire számítottunk. Rendszeres időközönként felbukkan egy-egy emlékezetes remekmű is a kategóriában, de a közbülső szakaszban is kellemesen szórakozunk, amíg várunk a következő nagy sikerre.

Raya és az utolsó sárkány - jelenet a filmből

A Disney Animation produkciójaként készült Raya és az utolsó sárkány szemlátomást igyekszik hozni minden tőle telhetőt, hogy hasonló biztos sikert főzzön ki az aktuális trendek és elvárások mentén fazonírozott, klasszikus receptre. A sárkány kiváló hívószó, különösen, ha afféle fantasztikus pajtásként lehántjuk minden félelmetességét, és afféle kedves, merchandisingra kiválóan alkalmas kvázi-plüssfigurává gyúrjuk. Ezúttal a főhősök kiválasztásával a lányoknak kedveznek: a sárkányvédelmező női harcosok bátrak, önállóak, azonosulásra alkalmasak, és nagyon szépek, egyszóval gond nélkül beilleszthetőek a Disney-hercegnők újabb vérfrissítési hullámába. Mindenféle egzotikus elemből gátlás nélkül merítő fantasy-világ szolgál a klasszikus kalandnarratíva hátteréül, de aggodalomra semmi ok: a gondosan gyerek nézőkre optimalizált bordós-lilás színek szelíden lekerekítik ennek a posztapokaliptikus világnak a sorjás éleit. A történet célja természetesen az egység újrateremtése az egyéni fejlődésen és a nemes önfeláldozáson keresztül.

Raya és az utolsó sárkány - jelenet a filmből

Mindez azonban nem több, mint egy alaposan kiszínezett sablon szolgai kivitelezése. Nota bene, rendkívüli cizelláltsággal és egészen elképesztően szép fényeléssel történt meg ez a bizonyos kivitelezés, legalábbis ami a látvány kidolgozottságát illeti, nem lehet okunk panaszra. Mi több, jól látható minden erőfeszítés, amit beletettek a Raya és az utolsó sárkányba annak érdekében, hogy az állunk is leessen az animáció észbontó képsoraitól. 

Raya és az utolsó sárkány - jelenet a filmből

A Pixar mélyre fúró kulturális utazásai (Coco), vagy tisztelettel és körültekintően kidolgozott couleur localjai (Luca) helyett ebben a filmben a határtalan fantasztikummal operálnak az alkotók, ami kifejezetten hálás és kellően parttalan helyzet ahhoz, hogy szabadon lehessen összelopkodni innen-onnan a legkülönfélébb motívumokat a kulturális hitelesség vagy a bárminemű koherencia igényétől tökéletesen mentesen. Különös módon – és a csúcsra járatott antropomorfizálás-kényszer miatt – még a címszereplő sárkány is emberalakban látható a játékidő legnagyobb részében.

Raya és az utolsó sárkány - jelenet a filmből

Sajnos a divatos harcos női főhős, a cukivá szelídített sárkány és a részletgazdagon kimunkált CGI ellenére sem lett igazán maradandó alkotás a Raya és az utolsó sárkány. Sebaj, a nyári szünetet ki lehet húzni vele, ha a Szilaj kötelező új része már megvolt...

 

Raya és az utolsó sárkány
amerikai
akció, animáció, fantasy, kaland, vígjáték
szinkronizált
2D, 3D, 4DX
Eredeti cím: Raya and the Last Dragon
Besorolás: 6
Premier: 2021-07-01
Képek: (C) 2021 Disney Enterprises, Inc.
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés