bezár
 

gyerek

2021. 09. 30.
Példaadó életmesék
Könyvbemutató a Millenium Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mitől lesz valaki örök példakép, hős? Milyen tanulsággal szolgálhatnak nekünk híres emberek élettörténetei? Mennyiben más egy életrajzokat tartalmazó könyv, ha gyerekeknek íródik? Többek között ilyen és ehhez hasonló fontos kérdéseket jártak körül a résztvevők Fodor Marcsi 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer című, a Manó Könyveknél megjelent kötetének bemutatóján a Millennium Házában.

20konyvbemutato4

Nyáry Krisztián és Fodor Marcsi

A szerzővel és a könyvben szereplő három híres ember rokonával, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiával, Jókay Károllyal és Simonyi Tamással Nyáry Krisztián beszélgetett. A moderátor kérdésére Fodor Marcsi elmondta, hogy vonzalma az életrajzokhoz régi keletű: szerinte nincs izgalmasabb, mint az igaz történetek. A kötetben szereplő emberekről mindenki tud valamit, nevük hallatán él a fejünkben egy kép. Azonban nagyon kevesen vannak, akik valóban ismerik ezeket az embereket, életük fordulatokban, kihívásokban gazdag történetét. A válogatásnál fontos szempont volt, hogy változatos képet mutasson a kötet: szerepelnek benne tudósok, művészek, sportolók egyaránt. A szerző szerint fontos, hogy a mai gyerekek olyan példaképekről is olvashassanak, akiknek alkotásai, felfedezései vagy elért sporteredményei örök értéket képviselnek, amelyre mindig büszkék leszünk.

20konyvbemutato3

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Zsolnay Vilmos ükunokája elmondta, amiben híres őse igazán kiemelkedő volt, az a kitartása. Meghallotta az idők szavát és kreativitásával, az innovációra való törekvésével valami egészen újat és maradandót alkotott. Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója mezőgazdasági karriert álmodott magának fiatal korában. A huszadik század eseményei azonban más útra terelték: a második világháború után tíz évvel már az amerikai űrkutatási központ chicagói részlegénél űrhajós ételeket fejlesztett. Fia, Jókay Károly elmesélte, hogy édesapja később a mesterséges cukrok kutatásában játszott nagyon fontos szerepet, így amikor Light Colát szürcsölgetünk, ő is eszünkbe juthat.

20konyvbemutato1

Jókay Károly

Simonyi Tamás, a szoftverfejlesztő, űrutazó Charles Simonyi testvére többek között a rengeteg olvasással töltött idő és az otthoni ösztönzés meghatározó szerepét emelte ki fivére életútjából. Édesapjuk, Simonyi Károly fontos műve, a Fizika kultúrtörténete meghatározó szerepet töltött be az életükben, a híres programozó maga gondozta a könyv angol kiadását.

20konyvbemutato2

Simonyi Tamás

A 20 híresség életútját bemutató kötetben egyes szám első személyben beszélnek a történetek hősei. Ezt eleinte nem így tervezte a kiadó, de a szerző elmondása szerint annyira közel került kutatásai során ezekhez az emberekhez, hogy végül mégis ez a megszólalási forma adta magát leginkább.

A gyerekeknek szóló életrajzi történeteket ott kell abbahagyni, amikor a hősök elérik a célt, amit maguk elé tűztek -

válaszolta a szerző arra a kérdésre, amely a felnőtteknek és a kisebbeknek szánt életrajzi könyvek közötti különbséget firtatta. Nagyon jól illeszkednek a történetekhez Szepessy Zsófia remek illusztrációi is, aki sok apró, fontos részletet elrejtett a hírességeket ábrázoló képeken. Nyáry Krisztián a kötet szervezőelvét, vezérfonalát értelmezve Philip Zimbardót idézte, aki élete nagy részét a döntéshelyzetben, csoportos nyomás alatt hozott rossz döntések elemzésével töltötte, majd 80 éves kora körül kezdte figyelmét az emberiségnek arra a 20-30%-ra fókuszálni, akik extrém helyzetekben is megmaradnak értékeiknél. Fodor Marcsi szerint ez lehet a könyv egyik vezérfonala: a szereplői mind ebbe a kisebbségbe tartoznak, és így alkottak valami igazán világraszólót, ám az odáig vezető út talán ezért sem volt mindig akadályoktól és kudarcoktól mentes.

Fotó: Vörös Szilárd

nyomtat

Szerzők

-- Kós Kriszta --


Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés