bezár
 

építészet

2021. 10. 15.
Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A régi ipari épületek újrahasznosítása folyamatos kihívások elé állítja a városfejlesztőket. Vajon mit lehet kezdeni napjainkban a kihasználatlanul álló gyárnegyedekkel? Miként lehet ezeket az épületeket mai szempontok alapján újrakondicionálni és izgalmas, kulturális tartalmakkal megtölteni? Mitől válik vonzóvá egy ilyen indusztriális tér és milyen izgalmas lehetőségeket tartogat a városi szereplők és a kortárs művészek számára? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Remete Tibor, a Goldberger Design District koncepció megálmodója.

A Goldberger Design District koncepció első kollektív megmozdulására került sor október 13-án a Budapest Design Hét keretein belül. A Gyárfoglaló szerda című rendezvény a 200 éves múlttal rendelkező Goldberger Textilgyár udvarában kapott helyet.

prae.hu

A Remete Tibor elképzelései alapján készült urbanisztikai akció terv célja egy kulturális tartalmaktól vibráló, Duna menti kreatív-tengely kialakítása, ahol a városi szereplők maguk is aktív résztvevőjévé válhatnak a kerület szövetének alakításában. Az esemény alatt Tiborral beszélgettünk. 

“A mi placemaking modellünk arról szól, hogy teremtsünk minden lokációban, minden városban és minden kerületben egy innovációs ökoszisztémát. A Goldberger-kollektíva ennek a modellnek a prototípusaként értelmezhető. Célunk hogy minél szélesebb körben tudjuk megmutatni Óbuda kreatív mintázatát.”

A gyár épületeiben ma design showroom-ok, fotó-tv-film-videó produkciók, építészeti stúdiók, ügynökségek, képzőművészeti galéria, kozmetikai márka és kulináris üzlet viszi tovább Goldberger Leó alkotó szellemiségét. A GDD koncepció nem csak azt teszi lehetővé, hogy a már jelen lévő vállalkozások bemutatkozhassank a látogatóknak, hanem össze is kapcsolja a városi szereplőket, új diskurzust és közös cselekvést generálva.

“Jó energiák, tudás és tapasztalat találkozásával tud megmozdulni egy projekt.”

A gyár falait és mennyezetét különböző színes fények és lámpák világították meg, amitől az ipari létesítmény különleges modern köntösbe burkolózott.

"Elektromosság, kő és acél van az ember homloka mögött."

A Gyárfoglaló egy Kassák-esttel vette kezdetét, Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója és Törőcsík Franciska színésznő közreműködésével. A Kassák x Kassák című zenés irodalmi est ősbemutatója már csak azért is nagyon izgalmas kezdeményezés, mert Kassák maga is óbudai kötődésű avantgárd művész volt. Ebbe az indusztriális nyers közegbe pedig remekül illeszkedett a zajos hangeffektusokkal tűzdelt elektronikus zene és a néhol dadaista gondolatok és versfoszlányok egyvelege.
A rendezvényen felléptek még a Budapest Kortárstánc Főiskola cirkuszművészei, valamint az Óbudai Danubia Zenekar dobosai is.

A Goldberger gyár életre kelt és minden kreatív ötletre nyitott a kollektíva annak érdekében, hogy egy még pulzálóbb központ alakuljon ki Óbudán.

Fotók: Darvasi Dominika 

nyomtat

Szerzők

-- Darvasi Dominika --


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés