bezár
 

építészet

2021. 10. 15.
Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A régi ipari épületek újrahasznosítása folyamatos kihívások elé állítja a városfejlesztőket. Vajon mit lehet kezdeni napjainkban a kihasználatlanul álló gyárnegyedekkel? Miként lehet ezeket az épületeket mai szempontok alapján újrakondicionálni és izgalmas, kulturális tartalmakkal megtölteni? Mitől válik vonzóvá egy ilyen indusztriális tér és milyen izgalmas lehetőségeket tartogat a városi szereplők és a kortárs művészek számára? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Remete Tibor, a Goldberger Design District koncepció megálmodója.

A Goldberger Design District koncepció első kollektív megmozdulására került sor október 13-án a Budapest Design Hét keretein belül. A Gyárfoglaló szerda című rendezvény a 200 éves múlttal rendelkező Goldberger Textilgyár udvarában kapott helyet.

A Remete Tibor elképzelései alapján készült urbanisztikai akció terv célja egy kulturális tartalmaktól vibráló, Duna menti kreatív-tengely kialakítása, ahol a városi szereplők maguk is aktív résztvevőjévé válhatnak a kerület szövetének alakításában. Az esemény alatt Tiborral beszélgettünk. 

“A mi placemaking modellünk arról szól, hogy teremtsünk minden lokációban, minden városban és minden kerületben egy innovációs ökoszisztémát. A Goldberger-kollektíva ennek a modellnek a prototípusaként értelmezhető. Célunk hogy minél szélesebb körben tudjuk megmutatni Óbuda kreatív mintázatát.”

A gyár épületeiben ma design showroom-ok, fotó-tv-film-videó produkciók, építészeti stúdiók, ügynökségek, képzőművészeti galéria, kozmetikai márka és kulináris üzlet viszi tovább Goldberger Leó alkotó szellemiségét. A GDD koncepció nem csak azt teszi lehetővé, hogy a már jelen lévő vállalkozások bemutatkozhassank a látogatóknak, hanem össze is kapcsolja a városi szereplőket, új diskurzust és közös cselekvést generálva.

“Jó energiák, tudás és tapasztalat találkozásával tud megmozdulni egy projekt.”

A gyár falait és mennyezetét különböző színes fények és lámpák világították meg, amitől az ipari létesítmény különleges modern köntösbe burkolózott.

"Elektromosság, kő és acél van az ember homloka mögött."

A Gyárfoglaló egy Kassák-esttel vette kezdetét, Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója és Törőcsík Franciska színésznő közreműködésével. A Kassák x Kassák című zenés irodalmi est ősbemutatója már csak azért is nagyon izgalmas kezdeményezés, mert Kassák maga is óbudai kötődésű avantgárd művész volt. Ebbe az indusztriális nyers közegbe pedig remekül illeszkedett a zajos hangeffektusokkal tűzdelt elektronikus zene és a néhol dadaista gondolatok és versfoszlányok egyvelege.
A rendezvényen felléptek még a Budapest Kortárstánc Főiskola cirkuszművészei, valamint az Óbudai Danubia Zenekar dobosai is.

A Goldberger gyár életre kelt és minden kreatív ötletre nyitott a kollektíva annak érdekében, hogy egy még pulzálóbb központ alakuljon ki Óbudán.

Fotók: Darvasi Dominika 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Darvasi Dominika --


További írások a rovatból

építészet

Az új Vénusz, vagy a láger? Az új Vénusz, vagy a láger?
A dán Királyi Színház épületei
építészet

Utca Londonban Utca Londonban
Zed Nelson The Street című filmje kapcsán
építészet

A kontempláció keretében A kontempláció keretében
Kis Péter Meditációs pavilonjáról

Más művészeti ágakról

színház

A közös teherviselés abszurd musicalje A közös teherviselés abszurd musicalje
Minden negyedik a Radnóti Tesla Laborjában
irodalom

Mi az én részem az egészben? Mi az én részem az egészben?
Ingo Schulze a Goethe Intézet vendége volt
irodalom

A türelmi időszakon túl A türelmi időszakon túl
Beszélgetés a Műút megújulásáról
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés