bezár
 

art&design

2022. 02. 18.
Erotikus mitológiai ábrázolások a Szépművészeti kamaratárlatán
Isteni csábítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erotikus mitológiai ábrázolások a Szépművészeti kamaratárlatán Isteni csábítás - Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain címmel nyílik kiállítás pénteken a Szépművészeti Múzeumban.

Az európai művészeket és közönségüket évszázadokon át élénken foglalkoztatták a görög-római mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi kalandjai. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozogtak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését a múzeum csak szülői felügyelettel ajánlja a 16 éven aluli látogatóknak - közölte a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Tátrai Júlia kurátor, a Szépművészeti Múzeum Régi képtárának vezetője.

Az intézmény saját gyűjteményéből kiválasztott harminckét mű különböző korok alkotása, amelyek Európa eltérő területein születtek az 1500-as évektől a 20. század közepéig, számos műfajban: van köztük olajfestmény, szobor, rajz, rézmetszet, rézkarc, litográfia, plakett és érem is. A látogatók találkozhatnak Michelangelo homoerotikus rajza után készült rézmetszettel éppúgy, mint Honoré Daumier és Paul Gauguin grafikai lapjaival, Ferenczy Béni és Aristide Maillol szobraival, valamint Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel.

A legkedveltebb mitológiai történeteket művészek sokasága dolgozta fel saját megközelítésben: Bartolomeo Bellano szobrán például Europé hevesen küzd az őt bika képében elrabló Zeusszal, Valentin Lefebre rajzán a hercegnő már büszkén trónol az állat hátán, Giulio Bonasone rézmetszete és Robert Franges-Mihanovic plakettje pedig még a történet kezdeti mozzanatait ábrázolják. Számos műalkotás hősnője volt Léda, Danaé és Antiopé, de Diana és Endymion vagy Callisto története is több, a kiállításon látható művet ihletett. Az Isteni csábítás című kamaratárlat április 17-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

 

Isteni csábítás

Szépművészeti Múzeum - Michelangelo-terem

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

A kiállítás 2022. február 18. és 2022. április 18. között tekinthető meg.

További információk itt találhatóak az eseményről.

kép: szepmuveszeti.hu - Honoré Daumier: A szép Narcissus (1842)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Forrásbarlang az utcaszint alatt Forrásbarlang az utcaszint alatt
Ioana Stanca és Vető Orsolya Lia Soft as Water című kiállításáról
art&design

Keleti kényelem egy sosemvolt nyugaton Keleti kényelem egy sosemvolt nyugaton
Sudár Péter Édesapa Adidasban című kiállításáról
art&design

A képrögzítés filozófiája A képrögzítés filozófiája
David Claerbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállítása a Capa Központban
art&design

A névtelen Éva és a takargatnivaló A névtelen Éva és a takargatnivaló
Kritika Koleszár Stella Gaztett című kiállításáról a Horizont Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Sötétben tapogatózni őrült világokban Sötétben tapogatózni őrült világokban
M. Nagy Miklós és Totth Benedek beszélgetése az idei PesText egyik kiemelt vendégéről, Vlagyimir Georgijevics Szorokinról
irodalom

A mellékszálakra koncentráltam A mellékszálakra koncentráltam
Interjú Nagy Márta Júliával
Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés