bezár
 

art&design

2022. 02. 18.
Erotikus mitológiai ábrázolások a Szépművészeti kamaratárlatán
Isteni csábítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erotikus mitológiai ábrázolások a Szépművészeti kamaratárlatán Isteni csábítás - Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain címmel nyílik kiállítás pénteken a Szépművészeti Múzeumban.

Az európai művészeket és közönségüket évszázadokon át élénken foglalkoztatták a görög-római mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi kalandjai. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozogtak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését a múzeum csak szülői felügyelettel ajánlja a 16 éven aluli látogatóknak - közölte a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Tátrai Júlia kurátor, a Szépművészeti Múzeum Régi képtárának vezetője.

Az intézmény saját gyűjteményéből kiválasztott harminckét mű különböző korok alkotása, amelyek Európa eltérő területein születtek az 1500-as évektől a 20. század közepéig, számos műfajban: van köztük olajfestmény, szobor, rajz, rézmetszet, rézkarc, litográfia, plakett és érem is. A látogatók találkozhatnak Michelangelo homoerotikus rajza után készült rézmetszettel éppúgy, mint Honoré Daumier és Paul Gauguin grafikai lapjaival, Ferenczy Béni és Aristide Maillol szobraival, valamint Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel.

A legkedveltebb mitológiai történeteket művészek sokasága dolgozta fel saját megközelítésben: Bartolomeo Bellano szobrán például Europé hevesen küzd az őt bika képében elrabló Zeusszal, Valentin Lefebre rajzán a hercegnő már büszkén trónol az állat hátán, Giulio Bonasone rézmetszete és Robert Franges-Mihanovic plakettje pedig még a történet kezdeti mozzanatait ábrázolják. Számos műalkotás hősnője volt Léda, Danaé és Antiopé, de Diana és Endymion vagy Callisto története is több, a kiállításon látható művet ihletett. Az Isteni csábítás című kamaratárlat április 17-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

 

Isteni csábítás

Szépművészeti Múzeum - Michelangelo-terem

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

A kiállítás 2022. február 18. és 2022. április 18. között tekinthető meg.

További információk itt találhatóak az eseményről.

kép: szepmuveszeti.hu - Honoré Daumier: A szép Narcissus (1842)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés