bezár
 

art&design

2022. 06. 29.
Kiállítás mint komplex mű
Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Idén első alkalommal, június 21-én adták át a Jászi Galéria által 2021-ben alapított Jerger Krisztina-díjat, amelynek célja az adott évben kiemelkedő kiállításrendezői munka elismerése, emellett, hogy emléket állítson Jerger Krisztina művészettörténész, kurátor szakmai tevékenységének. A díjat Szalai Borbála vehette át a Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozatért. 

A Jerger Krisztina-díj első átadására 2022-ben került sor, a járványhelyzet miatt azonban a díj kuratóriuma 2020-ban és 2021-ben készült kurátori munkákat is figyelembe vett. A díj nem pályázati alapú, elsősorban a kortárs képzőművészeti színtéren belül megvalósuló rendezői és interpretációs tevékenységre fókuszál, de ettől valamelyest eltérő munkák is díjazhatók. A kiállítás mint komplex mű vizsgálata adja a díj alapját, hiszen egy tárlat különböző kezekben különböző minőséget és összefüggést teremt alkotók és művek között. A kuratórium célja ezzel a díjazással az, hogy élénkítsék a kiállításrendezésről kialakult kritikai gondolkodást, elismerést kapjon a térbeli szerzői munka, támogassák a kísérletező kezdeményezéseket, illetve az intellektuális befogadás mellett nagyobb hangsúlyt kapjon az érzékenység és játékosság – mindezt Jerger Krisztina szakmai szellemiségében megvalósítva. 

A díjátadó alkalmából az Irányi utcai galéria emeleti terében megrendezett rövid, július 15-ig látható kiállítás is Jerger Krisztina munkásságára mint irányadóra fókuszál, így ad bensőséges képet a kurátori munka részét képező feladatokról: a művésszel való beszélgetéstől, mélyebb megismerkedéstől egészen az anyagbeszerzésig és installálásig. Fotókon, leveleken, újságcikkeken keresztül nyújt betekintést a tárlat Jerger Krisztina egyik első, nagy sikerű rendezésébe, az 1980-ban a Műcsarnokban bemutatott Székely Vera című kiállítás részleteibe. A Horváth Mátyás kurátor és Százados László művészettörténész által rendezett dokumentációs tárlat példázza azt az alázatot és elhivatottságot, amelyeket a neves művészettörténész képviselt, és egyértelműsíti a kurátori munka nélkülözhetetlenségét. Kriszta kurátori identitását Kovalovszky Márta művészettörténész egy XIV. Lajosnak tulajdonított kijelentést – „Az állam én vagyok” – parafrazálva szemléltette: „A kiállítás én vagyok”.

Fotó:Vida Szabolcs / Jászi Galéria

A díj kurátorai – Frazon Zsófia muzeológus, kurátor, Izinger Katalin művészettörténész és Százados László művészettörténész – saját szavaikkal mutatták be a nomináltak munkáit, különös tekintettel arra, azok miben viszik tovább Jerger Krisztina örökségét: „Kriszta miért szeretné őket”. A nomináltak: Bicskei Éva és Hegyi Dóra Akadémia (körbejárás) című kutatásalapú kiállítása; Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor A kalapács álma című kiállítása; Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina és Őze Eszter kurátorok Várószoba – Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című múzeumi intervenciója; a Kisterem galéria kurátorai és művészei által létrehozott Végre tanulhatunk valamit címet viselő csoportos kiállítás; valamint Szalai Borbála 21 alkalmas Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozata voltak. A nomináltak munkáinak rövid leírása itt olvasható.

Nyitott műteremSzalai Borbála – Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozat (2020. november 26. –2021. május 6.). A Trafó Galéria jóvoltából

A Lepsényi Imre designer, képzőművész által tervezett díjtárgyat és a vele járó félmillió forintot Szalai Borbála kapta. A kuratórium kiemelte láthatatlan, mégis nélkülözhetetlen kurátori jelenlétét a Nyitott műterem projektben, annak inkluzív, előzetes tudást nem igénylő mivoltát, edukatív jellegét. Emellett külön hangsúlyozták a járvány miatt kialakult karanténhelyzetre adott adekvát reakciót, az eseményszerűség, jelenidejűség felélesztését a nehéz időszakban, és az ezáltali közösségteremtést. Ahogy a díjátadón Jászi Orsolya, a galéria tulajdonosa is kiemelte, a díj két fontos ügyet kíván szolgálni: Jerger Krisztina emlékezetét, szellemiségének megőrzését, illetve a szakma támogatását, a kiállításrendezői munka elismerését. 

A díjátadó családias közegben, egy kisebb állófogadással kísérve zajlott le. Leginkább a szűkebb szakmai közönség vett részt, ez pedig alátámasztja azt az „ideális” kurátori attitűdről alkotott képet, amely Szalai Borbála munkáján is megfigyelhető: a láthatatlan jelenlétet, mégis az általa végzett összetett munkát. 

Fotó: Vida Szabolcs / Jászi Galéria

Jerger Krisztina dokumentációs emlékkiállítása július 15-ig tekinthető meg a Jászi Galériában nyitvatartási időben: szerda–csütörtök: 14-18 óráig, pénteken 10-14 óráig. Helyszín • 1056 Budapest, Irányi u. 12.

Jerger Krisztina-díj honlapja • Trafó Galéria II Nyitott műterem beszélgetéssorozat honlapja és Youtube csatornája
nyomtat

Szerzők

-- Molnár Anna Borbála --


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés