bezár
 

zene

2022. 11. 23.
Szombaton lesz az idei Bartók Világverseny díjkiosztó gálaestje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton lesz az idei Bartók Világverseny díjkiosztó gálaestje Szombaton rendezik meg a Bartók Világverseny díjkiosztó gálaestjét, a versenyre idén 31 országból adtak be hegedű és zongora duójára írt zeneműveket 40 év alatti komponisták.

Az eredményhirdető koncerten Langer Ágnes és Kelemen Barnabás hegedűművészek, valamint Balog József zongoraművész lépnek fel.

A hatéves ciklusokban meghirdetett világverseny idei, 10 ezer euró (négymillió forint) összdíjazású zeneszerző fordulójára 40 év alatti komponisták jelentkezhettek. A határidőig 31 országból 96 pályázó 98 zeneművet adott be. Az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb, összesen tizenegy darab, Magyarországról pedig kilenc. A jelentkezők között több kínai, koreai, görög, olasz, orosz, mexikói, argentin, francia alkotó is található, de érkezett pályázat a visegrádi régióból, valamint izraeli, indonéz, japán, ausztrál, örmény, iráni, kazah és ukrán állampolgároktól is. A beküldött művek közül kettő bekerül a Bartók Világverseny következő, hangszeres fordulója, a hegedűsök 2023-as megmérettetésének repertoárjába is.

A díjazott szerzemények a közönség előtt is nyitott díjkiosztó gálakoncerten hangzanak majd el a Zeneakadémia Solti termében szombat este. Az esten emellett Bartók 1. rapszódiája, valamint Andante és Román népi táncok című műve is elhangzik.

A nemzetközi zsűri elnöke John Corigliano Oscar-díjas amerikai zeneszerző videóüzenetben köszönti majd a verseny résztvevőit és a közönséget. A zsűriben mellette Unsuk Chin Németországban élő dél-koreai komponista, Kuzma Bodrov orosz zeneszerző-zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, valamint Baráti Kristóf hegedűművész foglalt helyet.

A magyar állam támogatásából megvalósuló verseny sajátossága, hogy a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira, a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.
 

Fotó: Erdős Dénes / Zeneakadémia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről
Pantera-koncert, Budapest, 2023. május 31.

Más művészeti ágakról

art&design

Esterházy Marcellel MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés