bezár
 

zene

2022. 11. 23.
Szombaton lesz az idei Bartók Világverseny díjkiosztó gálaestje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton lesz az idei Bartók Világverseny díjkiosztó gálaestje Szombaton rendezik meg a Bartók Világverseny díjkiosztó gálaestjét, a versenyre idén 31 országból adtak be hegedű és zongora duójára írt zeneműveket 40 év alatti komponisták.

Az eredményhirdető koncerten Langer Ágnes és Kelemen Barnabás hegedűművészek, valamint Balog József zongoraművész lépnek fel.

prae.hu

A hatéves ciklusokban meghirdetett világverseny idei, 10 ezer euró (négymillió forint) összdíjazású zeneszerző fordulójára 40 év alatti komponisták jelentkezhettek. A határidőig 31 országból 96 pályázó 98 zeneművet adott be. Az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb, összesen tizenegy darab, Magyarországról pedig kilenc. A jelentkezők között több kínai, koreai, görög, olasz, orosz, mexikói, argentin, francia alkotó is található, de érkezett pályázat a visegrádi régióból, valamint izraeli, indonéz, japán, ausztrál, örmény, iráni, kazah és ukrán állampolgároktól is. A beküldött művek közül kettő bekerül a Bartók Világverseny következő, hangszeres fordulója, a hegedűsök 2023-as megmérettetésének repertoárjába is.

A díjazott szerzemények a közönség előtt is nyitott díjkiosztó gálakoncerten hangzanak majd el a Zeneakadémia Solti termében szombat este. Az esten emellett Bartók 1. rapszódiája, valamint Andante és Román népi táncok című műve is elhangzik.

A nemzetközi zsűri elnöke John Corigliano Oscar-díjas amerikai zeneszerző videóüzenetben köszönti majd a verseny résztvevőit és a közönséget. A zsűriben mellette Unsuk Chin Németországban élő dél-koreai komponista, Kuzma Bodrov orosz zeneszerző-zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, valamint Baráti Kristóf hegedűművész foglalt helyet.

A magyar állam támogatásából megvalósuló verseny sajátossága, hogy a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira, a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.
 

Fotó: Erdős Dénes / Zeneakadémia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés