bezár
 

gyerek

2022. 12. 31.
Szívmelengető retromozi a szünetre
A kis Nicolas - Eljött a boldogság ideje!
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A filmforgalmazók jól tudják, hogy érdemes az iskolai téli szünet időszakára ütemezni valamilyen család filmpremiert, a szaloncukortól felpörgött ifjúság energiáinak levezetéséhez ugyanis minden segítséget hálásan fogadnak az év végére megfáradt szülők. A számukra következik egy szívmelengető jó hír: idén a CGI-lények csipogásától és a túlpörgetett gyorsmontázsok villódzásától is megkímélhetjük magunkat, ha A kis Nicolas-t választjuk a családi mozidélutánhoz.

Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író 1950-es években született közös “gyermeke”, a bájosan hétköznapi iskolásfiú, Nicolas Franciaország egyik legismertebb mesehőse, aki az elmúlt több mint félévszázadban az eredeti könyvsorozat mellett számos rajz- és élőszereplős filmben is megelevenedett – ezek közül többet itthon is láthatott a közönség a televízióban.

A kis Nicolas

Kép: Mozinet

Az életrevaló, huncut kisfiú és barátainak történetei a hétköznapi életből merítenek, a mindenkori kiskamaszok kalandjait mesélik el újra és újra, megunhatatlanul. A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje című film ezúttal nem az eredeti történetek egy újabb adaptálásának útját választja, hanem sajátos megközelítésben az ikonikus figura két alkotójának is méltó emléket állít.

Kép: Mozinet

Kép: Mozinet

Az animációs technikájában az eredeti képi világot híven megidéző film ugyanis magának Nicolas karakterének keletkezéstörténetét meséli el. Párhuzamosan látjuk felvillanni Sempé és Goscinny barátságát és az ebből létrejövő közös munkát, a saját, inspirációforrásként szolgáló gyerekkorukat, illetve Nicolas egy-egy képileg is megelevenedő történetét. A képzelet és a valóság között, illetve a történelmi valóság különböző idősíkjai között ugráló történetet pedig maga a kis Nicolas alakja fogja egybe: a rajzolt fiúcska nem pusztán szereplője az alkotásnak, hanem afféle pajtásként végig is kíséri az írója és rajzolója életét. Párbeszédbe elegyedik velük, kérdez, ahogyan egy mindenlében kanál kisgyerek szokott, “szülőatyjai” pedig türelmesen válaszolgatva magyaráznak neki.

Kép: Mozinet

Kép: Mozinet

A gyerekkor örök és megunhatatlan történetei, a bájos és időnként elképesztően találó humor mellett felsejlik a XX. századi történelem súlyos terhe is. Az egymásba játszó történetsíkok narratív truvája mellett a film legszerethetőbb eleme talán mégis az a legjobb értelemben vett old school, hagyományos rajztechnika, ami a komputergenerált pörgéshez képest szokatlanul emberi léptékű. A jellegzetes mozzanatok által felskiccelt karakterek és az aprólékos akvarelltechnika felszabadítja a képzeletet, visszafogott ritmusa pedig engedi a nézőt elidőzni a képen – amit érdemes is megtennünk, minthogy minden részletében találni valami humorosat és szerethetőt, de minimum szemet gyönyörködtetőt.

Ez a fajta “kézműves” filmkészítés, amit Amandine Fredon és Benjamin Massoubre rendezők választottak A kis Nicolas megvalósításához, bájosan retro hangulatával egyfelől üdítő változatosságként hat, másrészt pedig maradéktalanul méltó kultikussá vált alapanyagához. Ha az ünnepi időszakban a gyerekekkel együtt megmerítkeznénk a boldogság idejében, mindenképpen Nicolas-t válasszuk útitársul!

A KIS NICOLAS – ELJÖTT A BOLDOGSÁG IDEJE!  (6), színes, szinkronizált francia-luxemburgi animációs film, Rendezte: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre, Forgatókönyv: Michel Fessler, Anne Goscinny, Benjamin Massoubre, Producer: Christel Henon, Adrian Politowski, Aton Soumache, Zene: Ludovic Bource. Forgalmazza a Mozinet. Bemutató: 2022. december 29.
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában

Más művészeti ágakról

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés