bezár
 

zene

2023. 01. 12.
Nemzetközi közösséghez tartozom
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szentpáli Roland válaszol
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi közösséghez tartozom Szentpáli Roland zenéjével is akkor ismerkedtem meg, mikor a pandémia idején kortárs magyar szerzőket hallgattam. A Tubaversenye volt az, ami leginkább fölkeltette a figyelmemet.   

PRAE: Milyen közösségi zenei jelenségekhez kötődsz, felhasználod-e valamely nép zenéje vagy a populáris műfajok motívumait, vagy ezek milyen más módon hatnak rád?

Alapvetően mindig nyitott voltam a népzenére is és a könnyűzenei műfajokra is. Több művemben is jelen van a népzene úgy mint 3 Dances, Rhapsody, Tuba concerto. Könnyűzenei elemeket is tartalmazó darabjaim pedig: Magnificat, Beatus vir, Roller coaster. 

PRAE: Milyen előnyt és milyen hátrányt látsz abban, hogy a magyar közösséghez tartozol, és felhasználod-e ezt az identitást valamelyik művedben?

Nemzetközi közösséghez tartozom, a darabjaim is nemzetközileg játszottak. Nem koncentrálok arra, hogy a darabjaimban érezhető legyen a nemzeti identitás. Amiben érezhető, az egyértelműen a saját kultúránk iránti tiszteletnek és rajongásnak köszönhető. 

PRAE: Kiknek komponálsz, van-e célközönséged, milyen társadalmi réteget, esetleg csoportot szólít meg a zenéd? 

Kétféle közönségnek és megrendelői rétegnek komponálok. Az egyik többnyire kamaradarabokat ölel fel, szakmai megrendelések és többnyire szakmai közönség a felhasználói réteg. Ezek a fúvós darabok. A szimfonikus és oratorikus darabok hazai zenekarok (MR Szimfonikusok, BDZ, Concerto Budapest, Danubia) megrendelésére készült, vagy megrendelés nélkül komponáltam. 

PRAE: Mennyire vagy befogadó az európain kívül eső zenei rendszerekkel, szerinted hozhat-e minőségi változást a harmadik világ (tiers monde) egyéni és közösségi zenéinek európai  importja? 

Azt gondolom, hogy szerzőnként változó, hogy mennyire van hatással egy trend, vagy egy irányzat.

A fotók a művész honlapjáról származnak.

nyomtat

Szerzők

-- Weber Kristóf --

Zeneszerző és muzikográfus vagyok. Különféle szöveges műfajokban írok, emellett a PTE Művészeti Karán oktatok. Hobbim az idiómák gyűjtése. Zeneműveim kottái a Petrucci online kottatárban elérhetők. Szoktam fotózni is.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés