bezár
 

gyerek

2023. 11. 28.
Diákkiállítást rendez a Neumann Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Neumann János-emlékév eseményeként, a jelenkor kérdéseivel foglalkozó diákkiállítással várja az érdeklődőket a Neumann Társaság december 5-16. között Budapesten, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

A kiállítás célja, hogy a pályaművek életszerűen és frissen mutassák be, emberközelibbé hozzák Neumann Jánost a jelenkornak. A 6 és 19 év közötti diákok alkotásai tükrözik a több tudományágban sikeres és népszerű tudós életművét, magyar gyökereit, valamint a jelenre gyakorolt hatását.

Azt írták, Neumann János születésének 120. évfordulóján a #neumann120 emlékév nem korlátozódik csupán a professzionális informatika művelőire, hanem a mindennapok és az alkalmazott művészetek terén is kutatja a Neumann-nyomokat. A számítógép atyjának is tartott matematikus tiszteletére a Neumann Társaság a Deák17 galériával szoros együttműködésben diákalkotói pályázatot írt ki.

A társaság felhívásában a gyerekek képzeletére bízta, hogy saját eszközeikkel fejezzék ki, mit tenne Neumann János, ha egy időgép segítségével ma visszatérhetne a Földre és hogyan viszonyulna az emberiséget foglalkoztató témákhoz, úgymint: mesterséges intelligencia, virtuális valóság, kiterjesztett valóság, deep fake, social media algoritmusok, személyre szabott feedek, humanoid robotok, nanorobotok.

A beküldött pályázatok közül a több mint negyven kiemelkedő alkotást zsűri válogatta ki: Dénes Gábor operatőr és filmrendező, Hajdó Ákos, a Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója, Sztojánovits Andrea fényművész és Talyigás Judit oktatási szakértő.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből - grafikák, videók és makettek - összeállított tárlatot szombaton 11 órakor nyitja meg Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója, a kiállítás december 5. és 16. között ingyenesen látogatható a Deák17 Galériában.

A tájékoztató szerint a kiállításon számos olyan grafikai alkotás tekinthető meg, amely kifejezetten a digitális gyerekkorra reflektál, betekintést nyújtva Neumann János sokszínű tudásába. A tárlat visszatérő elemei a bináris számsorok, a végtelenül változatos informatikai világ. A művekben visszaköszön Neumann János Túlélhetjük a technológiát? című esszéje, és nem csak a múltra tekinthetünk vissza, hanem a mesterséges intelligencia szemén keresztül betekintést nyerhetünk abba is, hogy milyen lenne Neumann János, ha 120 év múlva visszatérne a Földre.

A látogatók kreatív animált videók segítségével és életrajzi dokumentumfilmek révén ismerkedhetnek meg a kiemelkedő tudóssal, emellett 3D makettek is megtekinthetők a kiállításon.

A Neumann Társaság kiemelkedő fontosságúnak tartja a szoros kapcsolatot a fiatalabb generációkkal, és elkötelezett, hogy átadja Neumann János emlékét a következő nemzedékeknek. Ennek jegyében a társaság aktív szerepet vállal az informatikai tehetséggondozás területén, részt vesz hazai IT-versenyek szervezésében, és nemzetközi diákolimpián is képviselteti magát. Külön említésre méltó a Neumann Társaság által támogatott integráló e-Hód verseny, amely Magyarország legnépszerűbb informatikai megmérettetése, több mint 35 ezer résztvevővel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés