bezár
 

art&design

2008. 10. 17.
Kóstolj dizájnt!
Terítéken a design - Taste MOMEnts november 2-ig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kóstolj dizájnt! Valódi designlakomán vehet részt az, aki ellátogat az Iparművészeti Múzeumba, hiszen több európai nagyváros után végre fővárosunkba érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vándorkiállítása, a Taste MOMEents. A helsinki Magyar Kulturális Héten való debütálást, majd a londoni és berlini designhéten való bemutatkozást követően a hazai közönség is ízelítőt kaphat a kortárs magyar design egy kis szeletkéjének e formabontó interpretációjából.
A tárgyak, alkotások mint egy hosszú ebédlőasztalon tálalt lakoma fogásai, szorosan kapcsolódnak az idei Design Hét jelszavának választott “Párbeszéd” fogalmához. A kurátor, Halasi Rita Mária nem titkolt szándéka volt, hogy a lakomajelleggel az alkotó-designer, a tárgy és a befogadó közötti dialógus megteremtődését segítse elő. Azzal, hogy megfoghatjuk, közelről vizsgálhatjuk a kiállított alkotásokat, nem csupán távoli szemlélői lehetünk, hanem érdeklődő nézőként egy létrejövő termékeny kommunikáció részeseivé válhatunk. A cél az, hogy a nagyrészt konzervatív szemléletű kultúrára rekflektálva hívja fel magára a figyelmet ez az új gondolkodásmódú generáció.

taste moments megnyitó
A válogatáson valóban szinte minden terület képviselői helyet kaptak: grafikusok, fotográfusok, ékszer-, forma- és ruhatervezők, de még animációkra is láthatunk két példát. A megterített asztalon a kiállított tárgyak néhol maguk a “fogások” (már a sor elején sejtelmesen hívogatnak Gáspár György üvegszobrai), máshol a teríték részeként jelennek meg, mint például Marton Zsolt rajzfilm figura-anatómiái, melyek itt tányéralátétként funkcionálnak.
Gáspár György

Marton Zsolt
Ha továbbhaladunk többek között kaviárágyon tálalt medve- és szarvasplasztikából vagy éppen Lipóczki Ákos desszertestálra halmozott színes kis állatos gyűrűiből kóstolhatunk. Az asztalba süllyesztett, vagy miniatűr darun lógó fotókkal tarkított asztalon Stark Attila és Szőllősi Géza könyve nyújt sokkal inkább vizuális, mintsem szellemi táplálékot a nézelődőnek.
"kaviár"

Lipóczki Ákos

Ha azt gondolnánk, hogy textilek maximum terítőként kerülhetnek az asztalra, akkor igen rosszul képzeljük. Luu Anh Tuan kések és reszelők áldozatává esett pikkelyes csizmája és táskája után a Je suis belle kollekciójának darabjai elő-elő bukkannak az asztalból, hogy aztán a USE ruhája finom desszertként zárja a sort. A megannyi alkotást felvonultató designlakoma asztalát Ducki Tomek szekrénybe bújtatott Életvonal című animációja zárja le, búcsút intve ezzel a remélhetőleg jóllakott látogatótól.


Kiállítók:
Baranyai András, Barka Melinda, Ducki Tomek, Farkas Zsófia, Gera Noémi, Gáspár György, Je suis belle (Dévényi Dalma, Kiss Tibor), Kasza Julianna, Kárpáti Tibor, Kudász Gábor Arion, Lakos Dániel, Lipóczki Ákos, Luu Anh Tuan, Magyarósi Éva, Marton Zsolt, Mezei Ildikó, Orlai Balázs, Pozsgai Fruzsina, Püspök Balázs, Stark Attila, Sirály Dóra, Szöllősi Géza, USE (Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila, Tóth András), Zana Krisztián

Kurátor: Halasi Rita Mária

Installációs tervező: Ágh Márton

Projekt management: Tamás Eszter, Kohut Balázs

 

 

A kiállítás november 2-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37.)


nyomtat

Szerzők

-- Balogh Judit --


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés