bezár
 

gyerek

2008. 12. 15.
Miről mesél a Meseposta?
Meseposta, Mammut II.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miről mesél a Meseposta? Ez év nyarán nyílt meg az ország első Mesepostája a Mammut II. üzletházban. A Meseposta óvodástól a kisiskolás korig hivatott szórakoztatva tanítani a gyerekeket. Ennek kapcsán beszélgettünk Csöngedi Évával, aki nemcsak a foglalkozásokat vezeti, de az ötlet megvalósulását a kezdetektől koordinálja.

PRAE.HU: Mik a Meseposta céljai, miért jött létre?

Többféle célunk megvalósítását támogatja a Meseposta. Ezek közül az egyik legfontosabb küldetésnek érezzük egy 150 éves múltra visszatekintő hobbi, a bélyeggyûjtés szépségeinek és értékeinek továbbadását az ifjúság számra. A mai gyerekek jóval ritkábban látnak bélyeges borítékot, hiszen főleg elektronikusan zajlik a levelezés, így az utóbbi időben a lelkes bélyeggyûjtõk inkább az idősebb generációból kerülnek ki. A gyűjtőszenvedély továbbra is erősen ott él a gyermekekben, de leginkább modern rajzfilmekhez köthetõ reklámtárgyak gyűjtésében élik ezt ki. Ezekkel szemben a bélyeggyűjtés a pedagógusok és a szülők körében is egy sokkal inkább támogatott hobbi, mivel nyilvánvalóan jóval több kulturális értéket hordoz. Az üzenetek továbbításának megszervezése egyidős a társadalommal. A magyar postatörténet is gazdag történelmi érdekességekben. Ezek megismerése nálunk élménycentrikusan történik, és egy autentikus környezet hatékonyabb ismeretátadást tud eredményezni.

PRAE.HU: Hogyan tudják a gyerekek figyelmét a bélyegekre irányítani?

Azt tapasztalom, hogy a hozzánk betérő gyerekek közül kevés az, aki le tud ülni és képes hosszú távon koncentrálni valamire, akit leköt egy kirakó vagy egy memóriajáték. A televízió képernyőjén sebesen váltják egymást az információk, ehhez képest egy papírdarab elsõ ránézésre unalmasnak tûnik. A mi dolgunk, hogy felkeltsük az érdeklődésüket, megláttassuk velük a szépségeket, amit a bélyegek és a bélyeggyűjtés mint hobbi rejt magában. Ehhez vissza kell őket vezetni.

PRAE.HU: Mibõl állnak a foglalkozások?

Az óvodai, iskolai csoportok számára tartott foglalkozás rövid, játékos ismeretterjesztéssel kezdõdik. A nagyobbaknak postatörténeti, bélyegtörténeti érdekességeket, bélyeggyűjtési alapismereteket adunk át. Az ókori levélküldéstől a bélyeg keletkezésén keresztül a mai magyar bélyegkülönlegességeken át osztjuk meg velük és mutatjuk be számukra a koruknak és érdeklődésüknek leginkább megfelelő információkat. Kivétel nélkül minden esetben kiderül, hogy mennyire fogékonyak ezekre az érdekességekre, hiszen az ezt követő vetélkedőben alig akad olyan kérdés, amelyre ne tudnának azonnal megfelelni. Oktatási szempontból rendkívül hálás téma a posta, a bélyeg, mivel szinte minden tudományterület - földrajz, történelem, természetismeret - könnyen köthető hozzá. A legkisebbek egy közösen eljátszott mesejáték során ismerkedhetnek a levélírás, címzés, kézbesítés, bélyeg fogalmával. A kis méretű felvevőpultok mögötti játék kisebbek és nagyobbak körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend. A kis „postások” kipróbálhatják a bélyegzést, Filaforinttal árusíthatnak, gyakorolhatják az űrlapok kitöltését, lehetnek küldeményfelvevõk vagy beöltözhetnek kézbesítő jelmezbe. Az egyénileg érkezők számára péntek délutánonként tartunk szervezett foglalkozásokat (bélyeg társasjáték, kézműves foglalkozás, mesejáték), Ismerkedés a bélyegekkel címmel.

PRAE.HU: Hogyan jut el a Meseposta híre a gyerekekhez, szülõkhöz, tanárokhoz?

Minden budapesti általános iskola alsó tagozatához eljuttattunk tájékoztató levelet, mely egyben meghívást is jelent egy ingyenes, másfél órás foglalkozásra. Hamarosan elkészül ifjúsági honlapunk, a „Filaklub”, mely egy interaktív internetes „bélyegoldal” lesz. A gyerekek nagy részét így a legkönnyebb megtalálni, mivel legtöbbjük sok időt tölt a számítógép elõtt.

PRAE.HU: Ritka, hogy egy nem kimondottan üzleti célú terv megvalósulhat...

Valóban minden programunk ingyenes. A Mesepostán nincs értékesítés, persze a szemközti Postaboltban lehet filatéliai termékeket vásárolni. Különleges termékünk az úgynevezett Személyes bélyeg, mely Interneten is megrendelhetõ, de itt helyben is tudunk készíteni fotót a megrendelőről, aki közel 30 témájú bélyegív közül választhatja ki azt, amelyikre fényképe rákerül, így pár percen belül saját, személyes bélyegével a kezében távozhat.

PRAE.HU: Gyermekmegőrzőként is működnek? Ha a szülő bemegy a postára elintézni valamit, beadhatja a gyerekét?

Hivatalosan nem működhetünk gyerekmegőrzőként, a gyerekeket a kísérő felnőtt jelenlétében foglalkoztatjuk. A szülők, pedagógusok kényelmesen helyet tudnak foglalni, míg a gyermekek játszanak, várakozás közben pedig különböző postai kiadványokat olvasgathatnak, vagy bekapcsolódhatnak a szerepjátékba, vetélkedésbe, kirakózásba stb. Az egyénileg érkezőket nyitvatartási idõben, hétköznap 13-17 óráig előzetes egyeztetés nélkül várjuk.

Csoportos foglalkozásra, rendezvényekre jelentkezni a helyszínen lehet (Mammut II. Üzletház, Budapest, Lövőház u. 1-5. III. emelet – Mozi mellett), vagy e-mailen (a meseposta@posta.hu email-címen).

 

További információ: www.posta.hu

nyomtat

Szerzők

-- Tamás László --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés