bezár
 

zene

2009. 03. 04.
Az AC/DC Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 23.-án Budapestre is elér az AC/DC 16 stúdióalbumának világkörüli turnéja. A Young testvérek által 1973-ban alapított zenekar nevét a nővérük varrógépének hátulján szereplő feliratból kölcsönözték.
Március 23.-án Budapestre is elér az AC/DC 16 stúdióalbumának világkörüli turnéja. A Young testvérek által 1973-ban alapított zenekar nevét a nővérük varrógépének hátulján szereplő feliratból kölcsönözték. Elmondásuk szerint egyből beleszerettek a rövid, frappáns névbe (jelentése: egyenáram / váltóáram), ami tökéletesen kifejezte az együttes lendületét és erőteljes előadásmódját.

A zenekar mára több, mint 160 millió eladott lemezzel büszkélkedhet, és nevükhöz fűződik minden idők legnagyobb példányszámban eladott hard-rock albuma, amely egyúttal a második legnagyobb példányszámban eladott nagylemez a világon. Az 1980-as Back in Black-ből több, mint 42 millió talált gazdára.



Az együttes korai éveiben az alapító testvérpár körül gyakori tagcserék történtek, amelyek közül a legjelentősebb az 1974-es énekes váltás, melynek során a korábbi turné buszsofőre, Bon Scott lett az új frontember. Az új felállásban a csapat új lendületet is kapott. Malcolm vezéregyénisége, Angus őrült kamaszos gitárjátéka, valamint Bon Scott "fenegyerek" stílusa kitűnő kombinációnak bizonyult.

A következő hat évben fokozatosan hódították meg a világot. Ausztrália után Angliából kiindulva Európa következett, utolsóként pedig, az 1979-es High Way to Hell album-ot követően Amerika is behódolt nekik. A punk hullám kellős közepén eladhatónak bizonyult az általuk képviselt, súlyos riffekkel operáló, kemény boogie alapokkal megtámogatott rock.

Hazai vonatkozásban többek között a Nagy Feró vezette Beatrice-re voltak nagy hatással, akik mielőtt a hatalom rájuk sütötte a punk jelzőt, többek között AC/DC feldolgozásokat játszottak a 70-es évek végén. És csak ezt követően, brahiból, csak azért is alapon váltottak át Sex Pistols-ra. 



1979 decemberében egy párizsi koncertjüket 5 kamerával rögzítette egy francia filmstáb. Az interjúkkal teletűzdelt Let There Be Rock című film elkészültét Bon Scott már nem érhette meg, hiszen 1980 február 19.-én alkoholmérgezésben meghalt. Egészen pontosan öntudatlan állapotban saját hányásába fulladt, barátja kocsijának hátsó ülésén. Halála pillanatában a gyomrában fél üveg whisky volt. Bon Scott 33 évet élt. Habár Bon életmódja magával hordozta a tragédia bekövetkeztének lehetőségét (korábban motorbaleset miatt kómában feküdt több napig, ill. kábítószer túladagolása is volt már) az eset váratlan volt, és nagyon megrendítette a zenekar tagjait. Elbizonytalanodtak a folytatás felől.

A legenda szerint a temetésen Bon apja volt az aki vigasztalta Angusékat, és azzal bíztatta őket, hogy Bon az AC/DC tagjaként találta meg önmagát, ezekben az években érezte igazán, hogy értelme van az életének, és ha rajta múlna, ő is biztos azt akarná, hogy folytassák. Akár igaz ez a story, akár nem, 7 héttel a tragédia után a Young fivérek bejelentették, hogy az Északkelet- Angliából származó, hétköznapi melós megjelenésű Brian Johnson az AC/DC új énekese. Az 1980-ban Brian Johnson-nal kiadott első AC/DC stúdióalbum, a már korábban említett Back in Black, amelynek fekete borítójával és baljóslatú címével is Bon Scott-nak kívántak emléket állítani. A ’80-as években átlagban 2 évente jelentettek meg új albumot, mivel azonban megújulni nem kívántak, rajongó táboruk nem nőtt tovább. Igaz nem is csökkent. Akit egyszer elkapott az AC/DC feeling, azt nem is igen engedi el többet. Se többet, se kevesebbet nem vár tőlük az ember, mint a jól megszokott riffeket, és jellegzetes AC/DC hangzást.

A ’90-es évek elején újabb reneszánszát élte a zenekar, 3-szor szerepeltek a Monsters of Rock koncertsorozaton, melynek headlinereként ’91-ben a Metallica, a Mötley Crue, a Black Crowes és a Queensryche társaságában Budapesten is felléptek.

Második magyarországi koncertjükre 2009 március 23.-án kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában. Habár a rock ’n’ roll alapvetően nem egy nyugdíjas sportág, azonban vannak kivételek. Az AC/DC is ilyen kivétel, tehát aki teheti, nézze meg élőben Angus idétlen lépegetését szóló közben.
nyomtat

Szerzők

-- Szoó Attila --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés