bezár
 

gyerek

2009. 04. 14.
A mese útja
Országos olvasóprogram
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mese útja Indulj el te is a mese útján! Az IBBY Magyarország olvasóvá nevelő programja 13 mesehónapon át kanyarog.
A mese útja olyan országos olvasóvá nevelő program, melyhez önkéntes alapon csatlakoznak a gyermekek olvasásáért felelősséget érző szervezetek, intézmények. A célja: szakmai támogatást nyújtani mindazoknak, akik gyermekkel foglalkozva szövegértési nehézségekkel és az olvasókedv csökkenésével találkoznak.

A mese útja 13 „mesehónapon” át kanyarog, 2009. áprilisától 2010 áprilisáig. Minden hónap főszereplője más-más mesehős, így azután egymást követi a Vándorok hava, Boszorkány hava, Erdő hava, Királykisasszonyok hava, Sárkány hava, Óriások hava, Tündérek hava, Varázsló hava, A legkisebb fiú hava, Medvék hava, Manók hava, Ördögök hava, Óperencia hava.
Szegedi Katalin: Óz, a csodák csodája
Havonta más főszervező tartja a nyitórendezvényt és készíti el a honlapon - www.meseutja.hu - megjelenítendő tartalmakat. Az év során új meg új intézmények, közösségek kapcsolódnak a programhoz, így a megvalósítás módszerei egyre gyarapodnak. A legfontosabb szempont, hogy minden módszer közelebb hozza a gyerekeket, fiatalokat az olvasás megszerettetéséhez.

A résztvevők a honlap révén tartják a kapcsolatot és osztják meg egymással az információkat. A honlap legfőbb célja, hogy létrejöjjön egy olyan megoldáscsomag, amely minden résztvevő számára elérhető és jól használható a mindennapi gyakorlatban.

A gyerekek szövegértésére vonatkozó riasztó adatok egyre több szakembert foglalkoztatnak. Számtalan cikk jelent meg a témában, sokféle kezdeményezés próbál javítani a helyzeten. Ám A mese útjához hasonlóan nagyszabású, olvasásnépszerűsítő program még nem valósult meg Magyarországon.

A 13 hónapos program szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az olvasás az internet világában épp olyan fontos, mint bármikor korábban. Megfelelő olvasási készségek híján nem lehet továbbtanulni, érvényesülni.

A mesék révén a gyerekek megismerkednek közös múltunk fontos részével, a magyar népmesék világával, melyeknek üzenete ma is eleven. A mesék bölcsessége kortalan. Nem véletlen, hogy egyre több pszichológus, biblioterapeuta választja a mesét mint gyógyító erejű eszközt. A közös mesehallgatás közösségteremtő erő. És nemcsak a gyerekek számára, hiszen megigézheti a kamaszokat és a felnőtteket is.

A szervezők szeretnék, ha A mese útja elvezetne minden egyes ágyhoz, ahol egy gyerek aludni készül, és ismét divatba jönne az igazi, és semmivel nem pótolható hangosan felolvasott esti mese.
nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés