bezár
 

film

2009. 09. 05.
Ízelítő a balga belga humorból
Stéphane Aubier és Vincent Patar: Pánikfalva
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Félreértés ne essék, a címbéli szójáték nem negatív kritika akar lenni, sőt. Aubier és Patar új munkájával ugyanis a belga-francia animáció egy figyelemre méltóan őrült darabja látogat el hozzánk: érdemes részt venni ebben az eredetileg tévészériaként elhíresült, önmagán is ironizáló, kétbalkezes komédiában.
A két belga rendező, Stéphane Aubier és Vincent Patar francia nyelvterületen kultikussá vált animációs sorozatának filmváltozatát üdvözölhetjük a Pánikfalva (Panique au village) egész estét betöltő „agymenésében”. Az abszurd és groteszk humor mint az animáció fontos eleme már a két rendező korábbi közös produkciójában, a Pic Pic André című sorozatban is bizonyította létjogosultságát. Pic Pic, a varázsmalac és André, a rossz ló kedvelt karaktereit Pánikfalván a Ló, a Cowboy és az Indián alakja váltja fel, mellettük pedig olyan jellegzetes mellékszereplők tarkítják a történetet, mint a bajszos Steven gazda, Steven tyúkokat etető felesége és vödröt cipelő lánya, valamint a finom lelkű Madame Longrée, a zenetanár kanca.

 
A popkulturális western-világot idéző környezet és karakterek az abszurd humorú belga képregények hagyományait követik, és 2003 óta nagy sikert arattak a Canal+ csatorna belga és francia sugárzási területein. A több fesztivált is megjárt, húsz részes sorozat moziverziója a rajongók követelésének köszönhetően készült el, hogy tovább népszerűsítse Pánikfalva giccshőseit. Az infantilis jellem- és helyzetkomikum kiemelkedő törekvése Aubier és Patar animációs egyvelegének, ám a jellemek köré felépülő ingatag gyurmavilág is dekoratív kiegészítője a belga képregénygroteszk hiperaktív káoszának.

 
Voltaképpen katasztrófafilm a Pánikfalva, hiszen valóságos őskáosz keletkezik a két együgyű antihős, Indián és Cowboy ártalmatlan ötletéből. Történik ugyanis, hogy Monsieur Cheval – avagy magyarosan szólva a Ló – születésnapját ünnepli, ám tollas és kalapos barátja elfeledkezett a nagy eseményről. Hát mit lehet ilyenkor tenni… Természetesen kiötlik a legeszementebb ajándékot, ami csak létezhet, egy saját készítésű kerti sütőt. Ehhez persze téglát kéne rendelni az internetről, ám egy beakadt billentyű folytán 50 helyett 50 milliárd darabot szállítanak ki a két ügyefogyott jóakaró számára. A baj akkor kezdődik, amikor Indián és Cowboy megpróbálja eltűntetni az egész Pánikfalvát beterítő téglamennyiséget.

 
Tragikomikus pusztulás és lavinaszerű őskáosz zúdul rá a két bajkeverőre és a szerencsétlen Monsieur Chevalra, akinek még Madame Longrée-vel kibontakozó romantikus viszonyát is szabotálják az apokaliptikus események. Indián, Cowboy és Ló a film 76 perce alatt bejárják a Föld gyomrát, a sarkvidéket és az óceán mélyét, hogy közösen tolják helyre a kizökkent időt. Pánikfalva megmentése közben meg kell küzdeniük néhány fura tölcsérfülű lénnyel, egy bibliai méretű özönvízzel és a csalódottan várakozó Madame Longrée gyanútlanul érdeklődő telefonjaival. Egy szóval senki ne számítson kellemes délutáni matinéra.

 
A Brüsszeli Vizuális Művészetek Iskolájában (l'École Supérieure des Arts Visuels de la Cambre de Bruxelles) összeakadt két rendező „pánikrohama” leginkább talán a gyermeteg lelkű felnőttek közönségét fogja megragadni, köszönhetően az animációs technika nosztalgikus bájának és az abszurd történetnek. Ettől eltekintve családi mozinak sem utolsó, de azért készüljön fel mindenki egy-két agyzsibbasztóan (pánik)beteg jelenetre.
 
 
 
Pánikfalva / Panique au village
76 perc, belga francia luxemburgi, színes, feliratos animációs film, 2009.
Rendezők: Stéphane Aubier, Vincent Patar
Szereplők hangjai: Stéphane Aubier, Jeanne Balibar, Nicolas Buysse, Veronique Dumont
Forgalmazó: Szuez Film Kft.
Bemutató: 2009. szeptember 17.

nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés