bezár
 

építészet

2010. 03. 24.
Londonban idén a vörös a divat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Londonban idén a vörös a divat A francia Jean Nouvel tervei alapján épül fel a londoni Kensington Gardens-ben az idei Serpentine Gallery nyári pavilonja. Ő a tizedik a sorban. Eddig sokan beelőzték, de idén végre egy francia túrja fel a szép angol gyepet.
Idén az 1945-ben született, világszerte ismert francia építészt, Jean Nouvelt kérték fel a Kensington Gardens-ben minden évben felépülő Serpentine Gallery pavilonjának megtervezésére. A világszerte több hatalmas és elismert épülettel büszkélkedő építésznek ez lesz az első munkája Angliában. Munkáinak nagy része Franciaországban található, de épületei láthatók a világ minden táján.
5
A minden évben feltúrt, majd helyreállított zöld Kensington Gardens gyepén 2000 óta állítják fel a nemzetközi kortárs építészeti szcéna kiemelkedő szereplőinek alkotásait. Olyan építészek kapnak itt lehetőséget, akik nemzetközileg elismert alkotók, de Angliában még nincs befejezett épületük. A nyári pavilon ideiglenes épület, három hónapig használják kiállítások rendezésére és közösségi térnek. Az építészeknek, szerkezettervezőknek és kivitelezőknek sincs sok idejük a létrehozására - a tervezők felkérésétől a pavilon átadásáig hat hónap áll rendelkezésre.
4
Az elmúlt tíz évben a Londoni Művészeti Galéria által támogatott, nagy sikernek örvendő és közbeszéd tárgyát képező kiállítási pavilonok arculata a könnyed hangvételűtől a komolyan kiérlelt formavilágig sokat változott. Rem Koolhaas és Cecil Balmond 2006-os pavilonja egy stilizált hőlégballont formázott. Az Oscar Niemeyer által megálmodott 2003-as épület íves betonfelületeinek üzenete Brasilia-ból úgy állt a helyén, mintha a három röpke hónap helyett évtizedekig maradna.
3
A 2010-es pavilon kialakítása kontrasztokra épül: a könnyű, légies anyagok és a drámai fém konzolok kettőssége mellett a színek kontrasztja is dominál. A teljes pavilont uralja az élénk vörös, ami a park zöldjével kel életre és játékos ellentétre. Londonban ez a szín jól ismert utalásokat tartalmaz. Több brit ikonikus és tradicionális darabra reflektál: a jellegzetes telefonfülkékre, postaládákra, londoni buszokra és a nemzeti lobogóra.
Az épület merész geometriai formákat vonultat fel a méreteihez képest: hatalmas behúzható napellenzőt és egy hatalmas, szabadon álló ferde falat, mely 12 méter magas, és fenntartja a lehetőséget, hogy a gyep felkússzon rá és uralja a látványt. A pavilon kísérletezni próbál a játék fogalmával: megidézi az alkotó véleménye szerint az asztaliteniszt is, a kiadott sajtóanyag szerint. Hogy valójában ez mit jelent, és hogy kerül a pakliba, azt nem tudni. Mindenesetre elég sok dolgot és ideát pakoltak bele a tervbe, és bőven lesz muníció belelátni bármit.
2
A használt anyagok: üveg, polycarbonát és vászon, amelyek egy sokoldalú belső és külső térstruktúrát hoznak létre. Nouvel hangsúlyozza a kutatást, az analízist, a párbeszédet a tervei kialakítása során, továbbá több diszciplinát próbál felölelni: a zenét, az irodalomat és a mozgóképet. A pavilon köztérként szeretne működni, kávézóként, találkozóhelyként. A pavilon júliusban nyílik, és a Serpentine Gallery zöld gyepén október végéig fog állni.


A tavalyi pavilonról:


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Korda György Tamás --


További írások a rovatból

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

A kitettség terei A kitettség terei
Szüts Miklós akvarelljei a Kiscelli Múzeum Templomterében

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés