bezár
 

zene

2010. 08. 06.
Fura kaják és fura piák
Interjú Varga Zoltánnal, a Rockmaraton 2010 Fesztivál szervezőjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előttem ül Varga Zoltán, a Rockmaraton egyik főszervezője. A tavalyi fesztiválon már próbáltunk összehozni egy interjút, akkor valamiért nem sikerült. Idén kegyesebbek voltak hozzám az égiek...
PRAE.HU: Zoli, mesélj nekem légy szíves a kezdetekről. Hogyan kerültél kapcsolatba a szakmával?

2003-ban csináltunk egy kiadót, a Hétköznapi Csalódások, valamint a Brigád zenekarok dalait adtuk ki. Ez eléggé sikertelen vállalkozásnak tűnt, de a következő évben már az akkori Rockmaraton szervezői között szerepeltem.

PRAE.HU: Ez volt a pécsváradi Rockmaraton?

Neeeem. Pécsváradon soha nem volt Rockmaraton. Az igazi, az eredeti Rockmaraton Szekszárdon volt 10 évig. Onnan került Ide, a Malomvölgybe, 2001-ben. 2002-ben volt az az év, amikor volt itt egy Rockmaraton és volt Pécsváradon is. Persze, mondanom sem kell, hogy mind a két fesztivál nagyon csúnyán megbukott. 2003-ban már csak Pécsen volt Rockmaraton és mint fentebb említettem, én 2004-től csinálom. 2006-ban pedig létrehoztuk a Toxic Clubbot (Pécs egyetlen rock clubja, ami az elmúlt években meghatározó szerepet töltött be a város zenei életében, számtalan hazai és külföldi együttest és rengeteg amatőr zenekart láthatott ez alatt a közönség – K.M.).

PRAE.HU: Apropó Toxic. Pár héttel ezelőtt tartottátok a hely búcsúbuliját. Ez azt jelenti, hogy költözködtök, vagy…?

Egyelőre nagyon keveset mondhatok erről. A névvel nem tudom, hogy mi lesz, ez még a jövő zenéje. Van egy kialakulóban lévő koncepciónk, miszerint csinálni akarunk egy nagyon komoly rendezvényhelyszínt. Amint megtaláltuk a megfelelő épületet, belevágunk.

PRAE.HU: Tehát még nincs helyszín?

Van egy rendkívüli ajánlatunk, tárgyalunk.

PRAE.HU: Értem, még nem publikusak a részletek… Mégis, azt még hadd kérdezzem meg, hogy mi a koncepció?

Elképzeléseink szerint egy nagy helyet szeretnénk beindítani, ahol akár 200-800 fő is kényelmesen elfér, koncerteket hallgathatnak, szórakozhatnak.

PRAE.HU: Tekintve Pécs jelenlegi szórakozási lehetőségeit, nagy örömmel üdvözlöm az ötletet, remélem sikerrel jártok. Akkor térjünk vissza a Rockmaratonhoz. Mi a munkafolyamata egy ilyen kaliberű fesztiválnak, mondjuk onnantól, hogy vége az előző évinek?

Idén július 12-én, délben kimegy az utolsó ember is a fesztivál területéről. Utána jön a legunalmasabb munka: takarítás, sörsátrak, színpadok lebontása. Ezután következik az elszámolás. Ez, tekintve, hogy pályázati pénzekből is gazdálkodunk, elhúzódik szeptember elejéig.

Utána visszajárunk a helyszínre, gondolkodunk, tervezzük, hogy kik legyenek a következő évi fellépők, mi hol legyen, milyen új ötleteket tudunk hasznosítani. Ha végre összeállnak a dolgok, akkor jön a szervezés: zenekarok, menedzsmentek megkeresése, stb, stb…

Ha mindennel kész vagyunk, akkor decemberben már árusítjuk az elővételi jegyeket.

PRAE.HU: A zenekaroknak van lehetőségük jelentkezni vagy teljes mértékben meghívásos alapon működik a fesztivál?

Teljesen meghívásos alapon működik. Egyedül a tehetségkutató színpadra (Local Heroes) lehet jelentkezni.

PRAE.HU: Ha már a zenekaroknál tartunk. Volt vagy van valami speciális kívánságuk?

Volt és van is: fura kaják, fura piák. Az idei egyik fellépőnk, a Heaven Shall Burn például teljesen vega kaját kért. Ezt úgy kell érteni, hogy semmi állati eredetű, se sajt, se túró, se tejföl, csak zöldségekből készült ételek. Más zenekarok csak egyfajta sört kérnek, megint mások csak ugyanolyan márkájú whiskeyt. Szóval vannak igények...

PRAE.HU: Évről – évre egyre több a minőségi muzsikát játszó együttes. 2010-ben már fel kellett állítanotok még egy sátrat, hogy mind a zenekarok, mind a közönség kényelmesen elférjen. A következő években jellemző lesz ez a terjeszkedés?

Nem hiszem. Úgy gondolom, hogy ezt a fajta zenei stílust le lehet fedni három színpaddal. A Rockmaraton soha nem lesz multikulturális fesztivál, soha nem lesz például világzenei színpada, így bőven elférünk már ezen a területen.

PRAE.HU: Pécsen egy hét különbséggel volt a Rockmaraton és az EFOTT. Nem zavarta egymást a két fesztivál?

Nem. Megállapodtunk az EFOTT szervezőivel és elosztottuk egymás között a zenekarokat. Például ezért nem volt nálunk Tankcsapda. Persze még így is volt stílusbeli átfedés, de a Maraton közönsége nem az EFOTT közönsége és fordítva.

PRAE.HU: A város mennyire támogatja a Rockmaratont, partnerek egyáltalán?

Semennyire nem támogatja, viszont abszolút partner. Az EKF támogatja, sőt büszkén mondhatom, hogy a fesztivál kiemelt EKF támogatott rendezvény. Nagyon sok munka vezetett idáig, de megérte.

PRAE.HU: Hány embert vártatok idén?

A fesztivál végére 40.000 főt, de 43.000 lett.

PRAE.HU: Ez már szép szám. Végül engedd meg, hogy megkérdezzem, hogy mik a fesztivál és mik a saját terveid a jövőre nézve?

A saját tervem most az, hogy szeptemberben szeretnék kimenni Skóciába pár hétre, kicsit pihenni, feltöltődni, mielőtt fejest ugranék a 2011-es fesztivál szervezésébe.

A Rockmaratonnal kapcsolatban annyit mondhatok, hogy szeretnénk még legalább 10 évig csinálni a tőlünk megszokott színvonalon, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

PRAE.HU: Jómagam pedig szeretnék köszönetet mondani Neked a sok és önzetlen segítségéért, valamint az egész Rockmaraton 2010 Fesztivál szervezőinek és személyzetének a remek hangulatú esemény létrejöttéért.
nyomtat

Szerzők

-- Kovács Miklós --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés