bezár
 

gyerek

2010. 10. 04.
Meseutca – új portál a gyerekirodalom kedvelőinek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meseutca – új portál a gyerekirodalom kedvelőinek Hétfőn indult útjára a Meseutca. „Ahol a jó könyvek laknak” – hirdeti a portál, és bemutatkozó rendezvényükön a szerkesztők is elmondták, a Meseutca olyan helyszín kíván lenni, ahová egyaránt látogatnak el olvasni vágyó gyerekek és igényes gyerekirodalmat kereső felnőttek. A szerkesztőség tagjai pedagógusok, irodalmárok, nyelvi szakemberek, de egyben gyakorló szülők is, akik fontosnak tartják az olyan könyvek népszerűsítését, amelyek az életkori sajátosságokat figyelembe véve, magas színvonalon szórakoztatják, tanítják a fiatal olvasókat.

A Meseutca felolvasással és adománygyűjtéssel mutatkozott be 2010. szeptember 29-én. A Magyar Népmese Napja előtt egy nappal azt üzenték: „mesegítséggel” még a népmesei szegénységen is segíthetünk. Az Oltalom Karitatív Egyesület adott otthont az eseménynek, amelynek keretében az egyesület által fenntartott óvodák számára A Naphegy Kiadó, a Magvető Kiadó és egyéni adományozók ajándékoztak könyvet, ruhát, játékot, illetve könyvvásárlással pénzadományban is részesítették az óvodákat. A meséléssel és sajtótájékoztatóval összekötött eseményre ellátogató gyerekek-szülők és érdeklődők meghívást kaptak az október elsejétől induló Meseutca internetes portálra.


„Mesegítettek” ismert írók és költők is: Berg Judit, Darvasi László, Finy Petra, Nádori Lídia, Parti Nagy Lajos és Závada Pál. Játékkal, mesével, mondókázással tették emlékezetessé (nem csak) a gyerekek számára a délutánt.

Nádori Lídia és a kis "zenekar" (fotó: Berg Tamás)


Mialatt az óvodásokat vendégül látták egy kis uzsonnára, bemutatkozott a Meseutca szerkesztősége: pedagógusok, irodalmárok, nyelvi szakemberek, de egyben gyakorló szülők is, akik szívesen osztják meg tapasztalataikat szülőtársaikkal. A Meseutcába látogatók könyvajánlók, hanganyagok, olvasnivalók, videóinterjúk, játékok és pályázatok közt válogathatnak. Hétvégenként új mesékkel, játékokkal, kreatív ötletekkel készülnek a portál szerkesztői, a Gyerekszáj rovatban pedig naponta jelenik meg egy-egy kedves gyermekbölcsesség. A portál webáruházat (Meseboltot) is működtet.


Minden hétfőn új heti témával frissül a portál, amely gyermekeket, szülőket, pedagógusokat érintő kérdésekben, problémákban nyújt segítséget. Az első hetekben terítékre kerülnek az iskolakezdés nehézségei, az ábécéskönyvek, a népmesék, az óvodai beszoktatás, a gyermekversek és az őszi ünnepek, köztük a halottak napja kapcsán szó esik a gyászról, a veszteség feldolgozásának folyamatáról is. Naponta kerül majd bemutatásra egy-egy alkotóval, szakemberrel vagy olvasóval készített interjú.

Péládul beszélgetést olvashatunk Boldizsár Ildikóval, akinek vezetésével Paloznakon megalakult a világ első meseterápiás központja. Jankovics Marcell a mesékhez fűződő kötődéséről vall, majd Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel mesél saját gyermekkori olvasmányélményeiről a Kerge ABC kapcsán. Interjút olvashatunk Badacsonyi Angéla bábművésszel, Majoros Andrea pszichológussal, és bemutatásra kerül a Naphegy Kiadó gondozásában megjelent Beszéd utca 3. című könyv, amely egy különleges beszédtechnikai módszerrel ismerteti meg a szakembereket, szülőket.


 

A Meseutca szerkesztősége:

Főszerkesztő: Both Gabi

Felelős szerkesztő: Széni Katalin – múzeumpedagógus, magyartanár

Szerkesztőségi tagok:
Elekes Dóra – műfordító, szerkesztő
Lehotka Gábor – újságíró, kritikus
Tamás Zsuzsa – gyerekirodalom-szakértő, író

nyomtat

Szerzők

-- Burns Katalin --


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés