bezár
 

építészet

2011. 01. 19.
Jó álca
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó álca Évszazados harc dúl a függönypártiak és a függönyt ellenzök között. Mint tudjuk, mindkét fél tud túlzásokba esni. Íme egy függönypárti túlkapás, egy lefüggönyözött épület Felső-Ausztriából.
A kultikus japán építész, Shigeru Ban 1995-ben már meglepte a kortárs építészetet követőket a Tokióban felépített Curtain Wall House-zal. Most az osztrák Hertl Architekten függönyzött le egy épületet a felső-ausztriai Kronstorfban.A  lehasznált épület valaha étteremként és bárként működött. A tulajdonosok óhaja szerint felújították, és átalakították két lakásból álló társasházzá: egy lakással a földszinten, eggyel az emeleten, amelyet vasbeton külső lépcsővel érhetnek el. Az épületet végül betakarták: szürke függönnyel álcázták a fürkésző falusi szemek elől. Was sie denn da in? - súgnak össze kacarászva az arrajárók.A ház ezzel az egyszerű hétköznapi funkcionális elemmel - a függöny külső díszítőanyagként való használatával - a falu egyetlen köztéri absztrakt alkotásává vált, és sikeresen megosztotta a lakosságot a függöny-ház mellett kiálló és az ellen harcoló csoportra. Valójában a mindent tudni akarók és a nem olyanok táborára.Az építészek hitvallása szerint az építészet szeszélyes, változékony, folyadékszerű, ámbár logikus folyamat. Nemcsak a tiszta funkció határozza meg, hanem az intuíció és az érzelmek is. Épületükkel sikeresen korbácsoltak érzelmeket pro és kontra, elmélyítve helyi szinten a kortárs építészetről és a magánélethez való jogról szóló diskurzust.

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger ház

Aichinger házHertl Architekten

HIRDETÉS

banner
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

A többléptékű város nyomában A többléptékű város nyomában
Smart city és azon túl
építészet

Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy
Budapesti kultúrtörténeti séták III. Gellérthegy. Fekete Sas Kiadó, 2017, szerkesztette Saly Noémi
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés