bezár
 

építészet

2011. 01. 19.
Jó álca
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Évszazados harc dúl a függönypártiak és a függönyt ellenzök között. Mint tudjuk, mindkét fél tud túlzásokba esni. Íme egy függönypárti túlkapás, egy lefüggönyözött épület Felső-Ausztriából.
A kultikus japán építész, Shigeru Ban 1995-ben már meglepte a kortárs építészetet követőket a Tokióban felépített Curtain Wall House-zal. Most az osztrák Hertl Architekten függönyzött le egy épületet a felső-ausztriai Kronstorfban.



A  lehasznált épület valaha étteremként és bárként működött. A tulajdonosok óhaja szerint felújították, és átalakították két lakásból álló társasházzá: egy lakással a földszinten, eggyel az emeleten, amelyet vasbeton külső lépcsővel érhetnek el. Az épületet végül betakarták: szürke függönnyel álcázták a fürkésző falusi szemek elől. Was sie denn da in? - súgnak össze kacarászva az arrajárók.



A ház ezzel az egyszerű hétköznapi funkcionális elemmel - a függöny külső díszítőanyagként való használatával - a falu egyetlen köztéri absztrakt alkotásává vált, és sikeresen megosztotta a lakosságot a függöny-ház mellett kiálló és az ellen harcoló csoportra. Valójában a mindent tudni akarók és a nem olyanok táborára.



Az építészek hitvallása szerint az építészet szeszélyes, változékony, folyadékszerű, ámbár logikus folyamat. Nemcsak a tiszta funkció határozza meg, hanem az intuíció és az érzelmek is. Épületükkel sikeresen korbácsoltak érzelmeket pro és kontra, elmélyítve helyi szinten a kortárs építészetről és a magánélethez való jogról szóló diskurzust.



Hertl Architekten
nyomtat

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés