bezár
 

építészet

2011. 01. 19.
Jó álca
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó álca Évszazados harc dúl a függönypártiak és a függönyt ellenzök között. Mint tudjuk, mindkét fél tud túlzásokba esni. Íme egy függönypárti túlkapás, egy lefüggönyözött épület Felső-Ausztriából.
A kultikus japán építész, Shigeru Ban 1995-ben már meglepte a kortárs építészetet követőket a Tokióban felépített Curtain Wall House-zal. Most az osztrák Hertl Architekten függönyzött le egy épületet a felső-ausztriai Kronstorfban.A  lehasznált épület valaha étteremként és bárként működött. A tulajdonosok óhaja szerint felújították, és átalakították két lakásból álló társasházzá: egy lakással a földszinten, eggyel az emeleten, amelyet vasbeton külső lépcsővel érhetnek el. Az épületet végül betakarták: szürke függönnyel álcázták a fürkésző falusi szemek elől. Was sie denn da in? - súgnak össze kacarászva az arrajárók.A ház ezzel az egyszerű hétköznapi funkcionális elemmel - a függöny külső díszítőanyagként való használatával - a falu egyetlen köztéri absztrakt alkotásává vált, és sikeresen megosztotta a lakosságot a függöny-ház mellett kiálló és az ellen harcoló csoportra. Valójában a mindent tudni akarók és a nem olyanok táborára.Az építészek hitvallása szerint az építészet szeszélyes, változékony, folyadékszerű, ámbár logikus folyamat. Nemcsak a tiszta funkció határozza meg, hanem az intuíció és az érzelmek is. Épületükkel sikeresen korbácsoltak érzelmeket pro és kontra, elmélyítve helyi szinten a kortárs építészetről és a magánélethez való jogról szóló diskurzust.Hertl Architekten
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

Pécs rejtett metafizikája Pécs rejtett metafizikája
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Pécs Könyv. Ivon Kiadó, 2017. 444 oldal, 22000 Ft.
építészet

A kitettség terei A kitettség terei
Szüts Miklós akvarelljei a Kiscelli Múzeum Templomterében

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Jonathan Levine: Csekély esély
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés