bezár
 

gyerek

2011. 03. 10.
Valóra vált bolygó kutatása
Rácz Nóra: Mirkó csillagközi utazása avagy csodálatos találkozás a Gliese 581g exobolygó jóravaló lakóival
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Valóra vált bolygó kutatása A tavalyi év egyik legnagyobb csillagászati híre nem az volt hogy nyilvánosságra hozták a Gliese 581-es csillag újabb bolygójának létezését, hanem az, hogy mindjárt cáfolták is ezt a fölfedezést. A vita máig tart... Az eBay-en ugyanakkor már 20 dolláros áron árulják a bolygó telkeit…

Kisfiam, apu most nem ér rá futkorászni, apu most játszik… és kérem vissza a színes ceruzáimat!

December végén a Nők Lapja Café online felületén Grecsó Krisztián csevegett Varró Dániellel az Akinek a lába hatos kötet kapcsán, persze szóba került, milyen gyermekkönyveket forgat mostanában a népszerű költő. Itt és így szereztem első információmat először Rácz Nóra Mirkó csillagközi utazása avagy csodálatos találkozás a Gliese 581g exobolygó jóravaló lakóival című (továbbiakban: MCsU) sci-fi színezőfüzetéről. Nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy eszembe idézzem, a szerző neve a Szívdesszert illusztrátoraként volt eddig ismert előttem. S ahogy egy hazai zenei szaklapban (némi anakronizmussal) szokták volt írni: azonnal szaladtam a legközelebbi lemez… hm, izé… könyvesboltba megvásárolni a kiadványt.

Ma már talán nem kanonikusak, de korábban több generáció életében meghatározó élménnyel bírtak az amúgy nem túl jeles magyar sci-fi palettáján a kultikussá lett animációs sorozatok. Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai (1968-1971, vez.-rend. Nepp József) és a Mézga Aladár különös kalandjai (1972, vez.-rend. Nepp József) engem még manapság is a televízió képernyője elé ragaszt, csakúgy, mint a Mikrobi (1973-1975, rend. Mata János). S persze ne feledkezzünk meg a francia-magyar koprodukcióban készült Az idő urai (Les maîtres du temps, 1981, rend. René Laloux) című remekről se, ellentétben az eddigi zárókőről, a Dönci és Egonról (2007, rend. Magyar Dániel, Magyar Ádám). Ennyi, nincs több: 3 sorozat + 1 mozifilm – a magyar sci-fi animáció legjava – több mint 40 év alatt…

Nem hiszem, hogy okunk lenne panaszra, a fentiek minőségi alkotások. Az én olvasatomban az MCsU színező-, gyakorló- és világ(egyetem)elsajátító füzete ebbe a sorba illik, még ha kései utódként, vagy állóképekként is.

mirko1

A tavalyi év egyik legnagyobb csillagászati híre nem az volt hogy szeptemberben nyilvánosságra hozták a Földtől mintegy 20 fényév távolságban lévő Gliese 581-es csillag újabb két (exo)bolygójának – köztük a g – létezését, hanem az, hogy egy másik kutatócsoport mindjárt cáfolta is ezt, s mérési pontatlanságnak tudta be a fölfedezést. A vita máig tart, ugyanakkor az eBay-en két jóravaló, élelmes fiatalember már 20 dolláros áron árulja a kétséges létű bolygó telkeit…

A november végén megjelent MCsU szerzője mindenesetre nem kevés aktualitásigényről téve tanúbizonyságot az egyelőre még csak a képzeletben, a maga megfoghatatlanságában létező valóság(?)képződményt, e bolygót tette meg hősének úticéljául, benépesítve azt a legkülönfélébb élőlényekkel, s kalandos „üres helyeket” hagyva a Mirkó útitársául szegődő gyermekeknek (és fölnőtteknek!).

Engem már a füzet borítója is elbűvölt, ráadásul, mintha színbeli ihletettséget nyert volna a Steven Vogt és Paul Butler asztronómusok által föltérképezett Gliese-naprendszer fantom-ábrázolásáról. S persze a fantáziátlan fölnőtt mondatja velem: milyen kár, hogy nem az egész füzet színes – ami mondjuk egy színezőfüzet esetében elég nonszensz…

Mirkó tehát elindul az M-03 denevérszerű bőrszárnyakkal bíró mindenféle közegben jól mozgó járművén („Tádámmmmm!” – ami a számozását, valamint a berendezését tekintve engem rögtön Aladár Gulliverklijére emlékeztetett) meggyőződni az 581g lakottságáról. Az útra vitt fölszerelés között található egy jópofa, Mars-szondákat idéző, felkamerázott teknős, egy Douglas Adams űrstopposait előhívó törölköző, de egy érdekes kialakítású úszógumi is, ami megelőlegezi az egyik utólagosan megismert különleges bolygólakó fajt.

A Gliese 581g biodiverzitás szempontjából igen változatos és sűrű képet mutat. Az bizonyos, hogy a vízből/-ben keletkező élet szempontjából hasonlatos a földihez, azonban a szárazföld és a vízfelület aránya jóval meghaladja a jelenlegi földi állapotokat – a folyékony közeg javára.

lapulények
A lapulények egész nap egymás gyönyörű, színes gondolataiban olvasnak 

Kik, milyen életformák lakják hát ezt a különleges égitestet? Víztől irtózó öböllépők, a földiekhez hasonlóan bosszantó legyek, ijesztő, nagyon könnyű lények, (népmesei hétfejű sárkányra hajazó) ernyőlények, majdnem vízen járók, akiknek víz alatti szemei tengeri növénynek tűnnek, aztán itt vannak ama bizonyos úszógumihoz hasonlatos kétfejű lények, vagy a társas magányt választó, szinesztéziára érzékeny telepaták, a lapulények. Végezetül (utolsó fölvonásként) a Színház-sziget lakóival ismerkedhetünk meg, akik kettős identitású lények: hol nézők, hol előadóművészek.

színház-szigeti lények
A Színház-sziget lakói hol nézők, hol előadóművészek

Miközben olvassuk (magunkban vagy föl gyermekünknek) a füzetet, meséljük a látottakat (a szerző egyszerűségre törekvő, ötletes alakjait), színezhetünk, rajzolhatunk, elkalandozhatunk, kiegészíthetünk, bogozhatunk, kereshetünk, kitalálhatunk, elképzelhetünk, hozzágondolhatunk – de főleg jól szórakozhatunk, nevethetünk.

Egy mókás, humorban gazdag, igényes, ismeretterjesztő-tudománynépszerűsítő foglalkoztató füzet az MCsU. Kreativitásra nevel, félig-meddig létrehozhatjuk a saját könyvünket – a mi bolygónk biztos, hogy föl lesz fedezve! Valósággá változik.

Sci-fi rajongóknak különösen ajánlott!

Jól van kisfiam, gyere csak, rajzold le, milyen élőlényt kapunk, ha keresztezzük a majdnem vízen járót a Színház-sziget lakójával, vagy a lapulényt a hétfejű ereszkedővel… A géntechnológia fejlett ugyan, de ezek a fantázialények…

Rácz Nóra, Mirkó csillagközi utazása avagy csodálatos találkozás a Gliese 581g exobolygó jóravaló lakóival
Budapest, Aula.info Kft., 2010.
(„Két Egér Könyvek”)
[32 o.] 690 Ft

nyomtat

Szerzők

-- Rácz I. Péter --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés