bezár
 

art&design

2011. 03. 06.
Betekintés a hazai innovatív designba
A Moholy-Nagy László és a Kozma Lajos Ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ahol az esztétika, a design és az innováció együttműködik. – A Moholy-Nagy László formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok kiállításán a hazai fiatal designer szcéna centrumába nyerhetünk betekintést a korszerű formák és izgalmas megoldások által.
A tervező- és iparművészek számára meghirdetett formatervezői ösztöndíjat 1988-ban az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Szabadalmi Hivatal alapította az Ipari Formatervezési Tanács kezdeményezésére. A 2010-ben meghirdetett pályázaton az Ösztöndíjbizottság 15 tervező szakmai projektjét ítélte a legnívósabbnak. A minden nyertes munka koncepciója érzékenyen reagál az ökológiai és szociális szokások változásaira.
A Moholy-Nagy László formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok kiállításán.
Boldizsár Zsuzsa porcelán- és szilikátipari tervező tálsorozatán a magyar népi kultúra motívumai sorjáznak. A Csala Sándor grafikus által tervezett és illusztrált mesekönyv különleges textúrák felhasználásával a roma társadalom izgalmas hagyományrendszerét ábrázolja, Dörögdi Orsolya formatervező és fémműves betonradiátorainak hajtogatott és erezett felülete pedig a hasított kőzetek látványát idézi fel.
Kápolnás Gergely többszemélyes kerékpárja
Juhász Dóra textiltervező a gyógyászati segédeszközök funkcionalitását kombinálja a mai divatos megjelenéssel. A Kápolnás Gergely építészmérnök által megálmodott egy-, illetve többszemélyes kerékpárjai nemcsak a szemnek, de a praktikumnak és a biztonságnak is kedveznek. Nagy Krisztina csomagolástervező a fogyatékkal élők elszigeteltsége ellen protestál Columetric Organic nevű logikai játékával.

Nagypál Dorottya üvegtervező az alternatív újrafelhasznosítás módszerét integrálja üvegművészetében, melyből izgalmas térelválasztó elemeket és burkoló felületeket készít. Pallag Bálint ipari termék- és formatervező mérnök a csúcstechnológiát és a médiaművészetet ötvöző köztérelemeiben egyesül az ülőhely, a közvilágítás és a fényreklámok iránti igény.
Póczos Valéria: Transzparens Védelem
Póczos Valéria textiltervező elsősorban a kerékpáros társadalmat célozza meg űrkorszakot idéző, transzparens védőruháival és utópisztikus formavilágú kiegészítőivel. Pongrácz Farkas csomagolás-és formatervező a hajlítás gesztusát és alapelvét prezentálja origamiszerű lámpatestein. A parametrikus tervezést alkalmazó Romvári Péter építészmérnök flexibilitásra „alapuló” installációi egyedi és fantáziadús elképzelések megvalósítására adnak lehetőségek. Sass Tivadar Viktor formatervező környezetbarát, funkcionalitást szolgáló urbán járműveiben a tágas terek és a nagy üvegfelületek dominálnak. Simon Viktória formatervező és fémműves porcelánedényei és kaspó-különlegességei a különböző vízigényű növénytípusok tárolására készültek. Sümegi Éva csomagolástervező ergonomikus és átlátszó műanyag tároló golyócskái felfüggesztésre és kitámasztásra is alkalmasak. Varga Dávid építész tervező művész áttetsző polietilén, hajótesteket idéző padjaiba LED alapú fénytechnológia van integrálva.
Földi Kinga összeállítása
A tárlaton a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által támogatott, szintén pályakezdő formatervezők és iparművészek számára létrehozott Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj nyertesei is bemutatkoznak. Rejka Erika keramikus Metamorfózis-Láncolatok II. című asztalsorozata, Földi Kinga textiltervező iparművész romantikus és elegáns ruhakreációi tekinthetőek meg. Illésy Lenke öltözéktervező ille-olla ruhaegyüttesének egyediségét a rakott toldások és kiegészítők adják, míg Mihály Gyula keramikus akusztikus ütőhangszereinek ősi ritmusa a korszerű hangtechnikával kooperál, György Árpád Hunor funkcionalista bútorai pedig a nagy befogadóképességű terek igényeihez igazodnak. Juhász Nóra öltözéktervező kötött ruhaegyüttesét a letisztult szabásforma és színhasználat jellemzi, míg Molnár Réka öltözéktervező Röppenytű fantázianevű anyagtervét többek között díszpárnahuzatokon prezentálja.


A Szőke Imre által tervezett tárlat frissességet sugárzó és levegős atmoszférájában az üvegtárlókban és piedesztálon elhelyezett pályamunkákról és alkotóikról részletes leírást találhatunk.

A Moholy-Nagy László és a Kozma Lajos Ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása az Iparművészeti Múzeum földszinti kerengőjén 2011. április 3-ig látható.






nyomtat

Szerzők

-- Heilmann Anna --


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés