bezár
 

irodalom

2011. 04. 16.
Nagyon zöld író nagyon hiánypótló könyve
Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv, Pagony kiadó, 2011
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eddig jórészt illusztrátorként ismert Gévai Csilla a Pagony kiadó jóvoltából íróként is bemutatkozik. A Nagyon Zöld Könyv bemutatóján egy elkötelezett, nagy tudású, igazi pedagógus vénával megáldott, optimista környezetvédőt ismerhettünk meg.
Még nem volt ilyen könyv a magyar piacon. A Nagyon Zöld Könyvnek remek a stílusa, nagyon szimpatikus, hiteles a szerzője, impozáns és könnyedén tálalt a tényanyaga. Nem utolsó sorban gyönyörűek az illusztrációi, amelyek a szerző saját munkái. Szöveg és kép szerves egységben segíti a megértést, tereli, ébren tartja a kis olvasók figyelmét.

A Nemzetközi Könyfesztivál második napjának egyik nyitó eseménye volt a Nagyon Zöld Könyv bemutatója a Gyermek(b)irodalomban, amely inkább egy izgalmas tanórára sikeredett. Az alsó tagozat minden évfolyamának egy-egy osztálya meghívást kapott a szervezőktől. Gévai Csilla egymaga mutatta be könyvét, one man show-ja magával ragadta a kissebeket éppúgy, mint a nagyobbakat. A szerző kitartó figyelemmel, nagy tisztelettel, tágra nyílt szemmel és szívvel hallgatta, kérdezte a gyerekeket, s ugyanazzal a könnyed komolysággal szólította meg őket élő szóban is, mint könyvében. Gévai Csilla nem gügyög a gyerekekkel, nem szépíti az legaggasztóbb tényeket sem, és mindez remek humorérzékkel párosul. Megpróbálja megmutatni azt a szűk ösvényt kis olvasóinak – de persze nekünk, felnőtteknek is – amely a közömbösség, nemtörődömség és a „most már úgyis minden veszve van” tompasága, a bénító kétségbeesés között még épp járható. A tudatosan cselekvő, derűs, kíváncsi, mindig újabb lehetőségeket, megoldásokat kereső felelős ember, emberpalánta értő, türelmes, vicces útikalauzt, színes, újszerű, tartalmas, elegáns bédekkert kap kézhez, és máris indulhat a kalandtúra. Sajnos, az interaktív előadás során az is kiderül, hogy háromszor annyi gyerek ült már repülőn, mint ahányan ültettek már legalább egy fát életükben… A könyvbemutató üde színfoltja volt a rögtönzött bábelőadás, amelyben két nyúl, Nyúl Lőrinc és Nyúl Réka egy napjának elmesélésével tartott tükröt hallgatóságának Gévai Csilla. Pazarlás vagy takarékoskodás? Autóval induljak útnak vagy biciklivel? Vásárolgassak a bevásárlóközpontban vagy inkább kertészkedjek? Naponta százszor döntünk, és dönthetünk rosszul, de választhatjuk a földbarát megoldásokat, hogy a Föld igazi barátaivá váljunk, pont ahogy Nyúl Lőrinc a nyúlfarknyi mesében.

Olyan fogalmakkal ismerkedhetnek meg az olvasók - akik lehet, hogy épp csak most tanultak meg olvasni -, mint a túlnépesedés, ökológiai lábnyom (Tényleg, az akkor jó, hogy nagy vagy akkor ha kicsi? Kinek van ökolábnyoma?), ökoszisztéma, környezetszennyezés, sztratoszféra, klímamodell, fosszilis nyersanyagok, megújuló energiaforrások, komposztálás. A fenti fogalomrengetegben való eligazodást egy csinos (tényleg, és szó szerint színes), könnyen érthető szójegyzék is segíti.
A Nagyon Zöld Könyv tele van remek, könnyen megvalósítható ötletekkel, hétköznapi megoldásokkal, remek kérdésekkel tudatosítja a legkisebbekben is, hogy nincsenek tétlenségre kárhoztatva. Ha a könyv olvasása, lapozgatása közben valami remek ötletünk támad, a szerző kérve-kér minket, küldjük el neki. Én elhiszem Gévai Csilának, hogy tényleg érdekli…




Fotó: Zoltán Csaba

 

nyomtat

Szerzők

-- Schneider Gabriella --


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés