bezár
 

irodalom

2011. 06. 06.
Reneszánsz kori közúti baleset
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reneszánsz kori közúti baleset Szörényi Lászlóval Petrarca Budapesten című esszékötetéről Jánossy Lajos beszélgetett a Vörösmarty téren 2011. június 4-én 16 órától az Ünnepi Könyvhét keretében.
Szörényi László kisebb, idáig kiadatlan irodalomtörténeti írásait tartalmazó kötete a Nap Kiadó Magyar esszék sorozatában jelent meg. A könyvben nemcsak Petrarcáról, hanem a világirodalom és magyar irodalom egyéb jeles képviselőiről is olvashatunk; megtudjuk, milyen egy reneszánsz kori közúti baleset (öszvér megrúg egy lovat, melyen történetesen Petrarca ül, és így csontját töri); hogy a Petrarcát értelmező filozófusok mióta marakodnak, hogy Laura Jézus Krisztus szimbóluma-e vagy nem; hogy Petrarca latin nyelven írott művei még mindig nem olvashatók magyarul; és hogy nemcsak Szörényinek van otthon Petrarcát ábrázoló kerámiája, hanem a budapesti Bakáts téren is lehet látni egy domborművet.

A többi, kötetben szereplő íróhoz is erős a szerző kötődése. Vergilius szövegeit például újra- és újra- és újraolvassa, és képtelen megunni, olyan számára, mint Devecseri Gábornak – akit egyébként személyesen is ismert ‒ Homérosz.

Különös figura lehetett Lampedusa hercege, akiről csak a halála után derült ki, hogy azonos a Gattopardo (A párduc) című regény szerzőjével. Mi lett volna a falusi birtokán élő, irodalmi közélettől elzárkózó Madáchcsal, ha nem szedi össze magát, és nem ír egy levelet Arany Jánosnak? Milyen kalandos módon fordították ujgur nyelvre a németül író Stein Aurél munkáit?

Az esszékből tehát nemcsak a fent említett írók irodalomtörténeti jelentősége rajzolódik ki, hanem sokkal személyesebb, közvetlenebb kép róluk, amit csak olyan szerző rajzolhat meg, aki nem pusztán száraz tudományos vizsgálódás tárgyának tekinti őket – így nyerhet értelmet Jánossy Lajos nyitó Nietzsche-idézete, mely szerint minden filozófus saját szellemi önarcképét írja meg.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
irodalom

A siker egyik titka a betiltás A siker egyik titka a betiltás
Bulgakov Kutyaszívének története „Z”-től a Zemberekig
irodalom

Antal Balázs: térdeplő beszéd Antal Balázs: térdeplő beszéd
Vers a Prae folyóirat Ragály-számából

Más művészeti ágakról

A 2021. február 19-i előadások
art&design

A faun labirintusa A faun labirintusa
Horváth Gideon „Faun realness” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés