bezár
 

art&design

2012. 01. 29.
A designszakma diszkrét bája
Végzős vagyok, de hódítani akarok!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A designszakma diszkrét bája Dizájner wannabe-k figyelem! A most következő tudósítás nektek készült! Aki hódítani akar, de nem tudja még, hogyan, íme itt elolvashatja! Cosmo-tipppek és fapados önbizalom-fitness között bizonytalanul billegő kinyilatkoztatás következik, a Design Terminálban elhangzottak kivonata.
Finom anyagok, ötletes kiegészítők, színes katalógusok, halk zene, kényelmes székek. Jó érzés megérkezni az Art KickOffra. Kedd van, este, lobog a teavíz. Hamarosan japán fű és a keramikus hallgatók által tervezett csésze is kerül alá. Előbb azonban Végzős vagyok, de hódítani akarok! címmel a személyes brand-építés titkairól hallhatunk előadást. A (szándékosan?) ügyefogyott cím sokak érdeklődését felkeltette, hiszen a színpad előtti tér kíváncsi tekintetekkel telik meg. A kivetítőre koncentráló szempárok, illetve a pódiumra pattanó előadó óhatatlanul laza szeminárium-hangulatot teremtenek a teremben. A nézők közé sötét ereszkedik, s e kis édes félhomályban annyi, de annyi a báj. A designszakma diszkrét bája. Feuertag Ottó, az Europa Design belsőépítésze hangolódásképpen arról kérdi a megjelenteket, hogy vajon létezik-e Bill Gates-brand, ám némi mocorgáson-hümmögésen túl, érdeklődése visszhangtalannak bizonyul, úgyhogy a hamvába halt párbeszédkísérlet után monológ kezdődik.
BKF Art KickOff
Feuertag őszinteséget, szókimondó nyíltságot ígér, s ehhez következetes is marad. Előrebocsátja, hogy az oktatás és a társadalom sajnálatos módon nem tud még pozitív környezetet teremteni a fiatal tervezők számára. Nyolcmillió szövetségi kapitány és négy-ötmillió lakberendező országa vagyunk – jelenti ki. A "dizájnos" kabarétréfák negatív töltetű, giccsértelmű műszava lett, a lakberendezőket pedig – akiknek a Lajtán túl igen nagy szava van pedig – itthon harmadrendű asszisztensként, hovatovább társalkodónőként, eszkortként tartják számon. (A hallgatóság körében halk derű.) Sőt – teszi még hozzá az előadó – a tervezők már-már az újságírók és taxisofőrök közé soroltatnak. Magam – bevallom – nem hinném, hogy ilyen súlyos a helyzet, ám a hasonlat kétségkívül talál, hiszen később arról is hallunk, hogy "a sajtó a lakberendezők hírvivője". Ez ugyebár evidencia, s nem is az egyetlen ezen az estén, ám említett felvezetés után felettébb mulatságosan hat. Freud alighanem fennhangon kacag, én pedig halkan kérdem: hova lesz?
BKF Art KickOff
A Karrier utcába! Hova máshova? Akkor újratervezés helyett először tervezzük inkább meg! Mármint magunkat. Elengedhetetlen ugyanis az ifjú "tervezőpalánta" megtervezése, a belsőépítész külsejének felépítése is. Ha szépet akarok alkotni – szól az aranyszabály – kezdjem magammal. Mindenekelőtt készen kell állnia – vagy legalábbis késznek kell mutatkoznia – a személyes imidzsnek. (A PowerPoint-diáról Lady Gaga kukucskál.) Legfontosabb talán az összeszedett, hiteles kommunikáció. Ehhez a szakmai tájékozottságon túl megjegyezhető és ízléses szemüvegkeret, fazonra nyírt frizura, továbbá duzzadó önbizalom szükséges, s persze nem árt pár pártfogó sem.
 
Döntő lehet az is – mondja Feuertag –, hogy ki milyen ruhában érkezik a végzős lakberendezők báljára, hiszen – teszi még hozzá –, ahogy a művészetben, a designban sem elég a nettó produktum, parfümfelhővel kell azt köríteni. Az iskola szemléletet adhat ugyan, ám a gyakorlatot mindenkinek magának kell megszereznie. "A fűrész- és a cementpor illatánál nincs inspirálóbb" – hangzik a szellemes szekvencia. Érdemes iparosok mellé inasnak állni, hasznos gyárlátogatásokon részt venni, és némi kereskedelmi, kommunikációs gyakorlatot is szerezni, de mindez nem elegendő, hiszen a szakma a designtollas, okostelcsis, frissen nyírt csinicsajt fogja zabálni, aki QR-kódot tetováltat a tarkójára…
BKF Art KickOff
Elhangzik még, hogy "netvörkölni" – értsd: bájcsevegni, jópofizni – javallott, továbbá érdemes a menő márkák Facebook-profilját lájkolni. A web2.0 korában ugyanis mindenki saját sajtófőnökévé lehet, de azért – így az újabb tanítás – nem árt néha megdicsérni a médiamunkás barátnők sminkjét, hiszen a hízelgő szó hosszabb távon blogbejegyzésekben, hasábokban manifesztálódhat.
 
Ha sok nóvummal nem is szolgált, mindenképpen tanulságos volt ez a mikrokurzus. Egy fontos, fiatal, összetett, kemény és szigorú szakma mutatkozott be munkaadói oldalról. Reménytelen idealistaként azért hadd írjam még ide, hogy a lakberendezés szerintem mégiscsak elsősorban filozófia. Olyan szakma, amely állhatatos munkát, az athéni bölcsesség mellett spártai szigort követel. A make-up-nál megnyerőbb a cementpor, a combfixnél méltányolandóbb a mesterségbeli tudás. S mivel az örök princípium is lefektettetett, hogy hosszan fecsegni hiábavaló, ezennel zárom is soraim.
 
Végzős vagyok, de hódítani akarok! – az Europa Design beszélgetése az Art Kickoff-on, Design Terminál, Budapest, 2012. január 24.  

Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Vass Norbert --


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés