bezár
 

film

2012. 05. 10.
Filmek, holdkő és sprotni
Észt Hét 2012, 100 éves az észt film, Budapest, Toldi, május 3-12.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szép kort megélt aggastyán születésnapját ünnepelték május 3-án a Toldiban. Az Észt Hét 2012, 100 éves az észt film című esemény megnyitója kapcsán a Toldiban jártunk, ahol filmeken kívül tallini sprotnit is láttunk. A rendezvény kapcsán Debrecenben, Szegeden és Szombathelyen is érdemes lesz moziba menni. Bach Máté a megnyitón készített fotói képgalériában nézegethetők, mely a cikk végére görgetve található.

Bevallom, kevés információm van Észtországról, s az a kevés is inkább az internetezési szokásaimnak köszönhető, tudniillik ez a picinyke balti ország - amely majdnem fél millióval kevesebb lelket számlál, mint Budapest – adta a világnak a kétezres évek elején a Kazaa nevű fájlcserélő applikációt, valamint a Skype-ot is. Vannak fogalmaim kiváló észt animációs filmekről, de híres észtek utáni keresgélésem már egy kis guglizást igényelt, melyből kiderült, az Oscar Sofia Provolonéjának, Ornella Mutinak az édesanyja, valamint az Amerikai Szépség Mena Suvarinak az édesapja volt észt. Az Észt Hét 2012, 100 éves az észt film eseménye kapcsán örömittasan jelenthetem, ez nem minden, amit tudni érdemes a volt szovjet tagköztársaság filmes életéről!

Az egész egy Johannes Pääsuke nevű néprajzi fotóssal kezdődött, aki 1912-ben gondolt egy merészet, és filmfelvevőt barkácsolt fényképezőgépéből. Tákolmánya olyan jól sikerült, hogy fiatalon bekövetkezett haláláig közel 40 rövidfilmben örökítette meg az észtországi tájakat és történéseket. Első dokumentumfilmjét Utocskin repülései Tartu felett címmel ugyanezen évben, 1912. április 30-án vetítették le, így ezt az időpontot tekintik az észt filmgyártás kezdetének.

                         Képkocka egy Johannes Pääsuke filmből

Idén, ezen apropóból, a jubileumi évben a Magyarországi Észt Intézet filmösszeállítást készített az Észt hét keretein belül, melynek felhozatalában nem csak a legfrissebb termésből szemezgettek, hanem a műfaji sokszínűségre törekedve műsorra tűztek olyan régebbi alkotásokat is, amelyre büszke az észt filmgyártás. Az Észt (film)hét május 3-ával indult, és 12-ig szállítja a Toldi moziba a jobbnál jobb északi darabokat. Az esemény nyitónapján két rövidfilmet már le is vetítettek, egyikük a 2010-ben több fesztiválon is díjazott Műszakváltás, illetve a még érdekesebb, 1914-ben készült Medvevadászat Pärnu megyében. Ez utóbbi, azon túl, hogy az első észt játékfilm, istenigazából egy szatirikus politikai allegória Pärnu város balti-német polgármestere és a helyi napilap Karu ("medve") nevű észt szerkesztője közti csatározásról. A "fűszer" a filmhez Ardo Ran Varres 2000-ben komponált pörgős d’n’b kísérőzenéje, amely furcsamód még illik is a korszak filmjeire jellemző burleszkes sürgés-forgáshoz.


 Ketreccel kell medvét fogni

 Az észt kultúra iránt érdeklődők azért ne szomorkodjanak, ha lemaradtak az említett két rövidfilmről, hiszen szombatig még több mint 20 balti alkotást nézhetnek meg nemcsak a budapesti Toldiban, hanem a szegedi Grand Caféban, a szombathelyi Savaria-, és a debreceni Apolló moziban is. Két 2007-es alkotás megtekintése főleg ajánlott, tudniillik, az Őszi Bál és az Osztály című művek egyaránt rangos európai filmfesztiválokról tértek haza díjazottként. Előbbi egy fekete (tragi)komédia, amely hat magányos emberről szól, akik egy szovjet időkből maradt lakótelepen tengetik tömbéletüket. Az "észt Tesó" a Velencei Filmfesztivál "Horizontok" versenyprogramjának fődíját hozta el, tavaly pedig észt filmes szakemberek minden idők legjobbjának ítélték. A másik nevezett filmet is szerette az Öreg Kontinens, így vált az egyik legtöbbet utaztatott észt filmmé. Karlovy Varyból többek között két-, míg a párizsi Le festival de 4 ecrans-ról három elismeréssel tért haza. Ez a történet elsősorban a tisztességről és a méltóságról szól, melynek főszereplője egy normális 16 éves fiú, aki önkéntelenül fellép az osztály lúzerének védelmében, s válik önmaga is outsiderré.



Az Őszi bál trailere

A kortárs észt filmes-szcénából tiszteletüket teszik még olyan kiemelkedő alkotások is, mint a Tallinni sprotni: Konzervált történetek, A temetőőr lánya, vagy a Lotte és a holdkő titka. Ez utóbbi gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek szóló rajzfilm. Főhőse egy kíváncsi kutyalány, aki hihetetlenül népszerű az észt kiskorúak körében, előző két filmjét pedig magyar televíziós csatornák is műsorra tűzték. A legelőször említett film azért is érdekes, mert a vetítések után tallinni sprotnit is lehet nyerni.


 A szerző nem túl jól sikerült képe a mennyezetről lógó sprotnikonzervről

A kínálatban szerepelnek még régebbi és újabb észt sikerek, dokuk, játékfilmek és animációs produkciók, de két filmes témájú kiállítás is nyílik az Észt héten: a Toldiban május 13-ig válogatás látható a Tallinnfilm 1965 és 2005 között készült filmplakátjaiból, a Savaria moziban pedig május 7-től 22-ig vizuális gyorstalpalón lehet megismerkedni az észt animáció jelentős alkotóival.


Lotte a háromfülű nyullal tricikli-talicskán világot ment

A filmeket magyar felirattal vetítik.

Jegyár: 700 Ft (Toldi mozi), 500 Ft (Savaria mozi). A Grand Caféban és az Apolló moziban az észt vetítések ingyenesek.

A részletes program ide kattintva olvasható.

Bach Máté a helyszínen készített fotói az alábbi képre kattintva nézegethetőek fotógalériánkban!
 

 

nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés