bezár
 

irodalom

2012. 06. 09.
A közéleti költészet reneszánsza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A közéleti költészet reneszánsza Csak az utóbbi időben támadt fel a közéleti költészet, vagy valójában a rendszerváltás utáni húsz évben sem szorult vissza? Esetleg korábban nem politikaiként számon tartott szövegeket értelmezünk ma, új kontextusban közéletiként? Hogyan kapcsolódik mindez a magyar lírai hagyományhoz? Ezekről faggatta Turi Tímea Bárány Tibort, az Édes hazám című versantológia szerkesztőjét és két volt kultuszminisztert, Rockenbauer Zoltánt és Bozóky Andrást 2012. június 7-é 17 órától a Rózsavölgyi Szalonban, az Ünnepi Könyvhét keretében.
Az elmúlt fél évben élénk vita bontakozott ki a közéleti költészetről – kezdi Turi Tímea. Ezek szerint elmondhatjuk, hogy manapság reneszánsza van ennek a kategóriának? Bárány Tibor, aki a kötet verseit válogatta, egyértelműen igennel válaszol. És amikor olyan országban élünk, ahol a gondolkodás automatizmusai miatt képtelenek megérteni egymást az emberek, egy szöveg szerepe fontos lehet, mert értelmezésre, gondolkodásra késztet.
Bozóky András a rendszerváltás szerepét hangsúlyozza: akkor úgy tűnt, nem kell többé burkolt politikai üzeneteket csempészni a kultúrába, de mint láthatjuk, ez nem tartott túl sokáig. Rockenbauer Zoltán is hasonlóan vélekedik: mostanában több közéleti vers születik, mint a rendszerváltás utáni években. A két ex-kultuszminiszter, miután hangsúlyozzák, hogy nem értenek az irodalomhoz, alaposan kivesézik az antológiát: Rockenbauer Zoltán észrevétele, hogy a sok szójáték és humor ellenére a költemények meglehetősen pesszimisták: "Hé, haver, elmondom neked lazán / hogy milyen szar lett a hazám", idézi. Bozóky András szerint viszont nincs közvetlen kapcsolat a valós történések és a versek között, és erősebb az a vonulat, hogy a kortárs szövegek a magyar közéleti líra hagyományát aknázzák ki, sok az utalás, például Ady, József Attila hatása. Megemlíti, hogy a bomló Kádár-korszakban, a hetvenes, nyolcvanas években inkább a szociográfia és a film volt erős, nem az irodalom vállalta azt a szerepet, mint ma. Persze Petri Györgyről sem szabad elfeledkezni. Rockenbauer Zoltán felsorolja azt a három verset, ami abban a korszakban kisebbfajta botrányt robbantott ki: Spiró György Jönnek című verse, Petri Apokrifje és Eörsi István Látogatás előtt című szövege.

Turi Tímea végül azt kérdezi a meghívottakról, mennyire tud rájuk hatni ez a sok szöveg, mint tartaom és forma egysége (tematikán kívül). A vendégek dicsérik az antológiát, határozottan jó volt olvasni, mondják. Bozóky Térey-verset olvas fel, a Magyar közöny címűt, és Kovács András Ferencet, Tóth Krisztinát, Kemény István Búcsúlevelét emeli ki még. Rockenbauer Zoltán Térey Két násznép elvegyül című költeményét választja – utóbbi nem is feltétlenül politikai vers, de az egyik sora miatt átkerülhet abba a kontextusba. Bárány Tibor választása Határ Győző Plasztikzacskó című versére esik, Turi Tímea pedig Kántor Péter Szeretnél tovább menni című szövegét olvassa a közönségnek.

A háttérben pedig a kötet néhány versének részletét vetítik, fotókkal – sivár belső udvarok, görnyedt, magányos öregasszonyok, nyomasztó éjszakai városképek.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Antal Balázs: térdeplő beszéd Antal Balázs: térdeplő beszéd
Vers a Prae folyóirat Ragály-számából
irodalom

Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről
Mika Waltari: Szinuhe, Európa Könyvkiadó, 1978
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról

Más művészeti ágakról

gyerek

Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait
Virtuális kiállítás, online foglakozás gyerekeknek és tárlatvezetés a Deák17 Galériában
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
art&design

Hiányok viselete Hiányok viselete
Az Only Skin Deep kiállításról és a FERi feminista projektgaléria hiánypótló szerepéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés