bezár
 

zene

2012. 07. 25.
Zenétől lesz hangos Tata városa
Interjú Képe Ildikóval, a tatai fesztivál főszervezőjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Tatai Utcazene és Művészeti Fesztivál, mely egy igazi összművészeti élménnyel várja a városba látogatókat július 27–29. között. A rendezvény főszervezőjével, Képe Ildikóval beszélgettünk.
PRAE.HU: Az országban már több városban is találkozhatunk utcazene és művészeti fesztiválokkal. Miért döntöttek úgy, hogy Tatán is érdemes lenne egy ilyen jellegű eseményt megrendezni?

Tata egy gyönyörű barokk város, ami szinte magához vonzza a művészeteket. Ez természetesen nem véletlen, hiszen az Esterházy-család Tata környékét, az akkori grófságot igazi művészeti remekké varázsolta nemcsak építészetileg, hanem zeneileg is.

Minőségi borokat és kiváló lovakat hoztak ide, melyek az emberek életminőségét egy magasabb szintre hozta. Az Esterházyaknak köszönhetően a kultúra virágzásnak indult Tatán. Mi pedig ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni e fesztivál segítségével.

Tata

PRAE.HU: Ha jól tudom, ez lesz az első ilyen jellegű fesztivál a megyében…

Ez csak részben igaz, hiszen a múltban már volt Tatán zenei fesztivál: az 1930-as években Esterházy Ferenc megnyitotta angolkertjét a publikum előtt, és az Operaház előadásait itt szabadtéren mutatták be a Júniusi hetek keretében.

Tata, Eszterházy kastély

PRAE.HU: Akkor tehát adott volt egy igen erős örökség, ami eléggé inspiráló lehetett a rendezvény megszervezésekor.

Valóban, hiszen Esterházy Pál és Esterházy Ferenc két olyan zeneszerző volt, akik igen jelentős műveket hagytak hátra a magyar zeneirodalomban. Ez a múlt, a múlt pedig kötelez. Kötelez arra, hogy olyan színvonalú produkciókat hozzunk létre, olyan együtteseket hívjunk meg erre az eseményre, ami erre a múltra ráépül. Ez lesz majd a jelen, a jelen pedig majd táplálja a jövőt is.

Tata
PRAE.HU: És tulajdonképpen kik lesznek a jelen? Milyen együttesek lépnek fel a fesztiválon?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy rangos és népszerű együttesek fogadták el a meghívásunkat. Pénteken az Edda és a Punnany Massif, szombaton a Lord, Péterfy Bori, a Kiscsillag, valamint a Maszkura és a Tücsökraj is fellép. De vasárnapi program sem lesz gyengébb, hiszen e napon ad koncertet a Tankcsapda, a Vad Fruttik és az Auróra.

PRAe.HU: De nem feledkeznek meg a gyerekek szórakoztatásáról sem…

Ez így igaz. A szombati napon Halász Judit énekel a gyerekeknek, a Kastély téren. Nagyon örülünk annak, hogy a művésznő elvállalta e fellépést, hiszen tudni kell, hogy nyáron idejének nagy részét fiánál tölti, Amerikában. Több külföldön élő magyar család is jelezte, hogy rendkívül örül ennek a programnak, hiszen így van esélyük arra, hogy gyermekük élőben is láthassa és halhassa Halász Juditot, gyermekkorunk nagy kedvencét.

Halász Judit

A másik fellépő gyerekzenekar az Alma zenekar, ami szintén nagyon népszerű a kisebbek körében, s nemcsak fülbemászó dallamaik, hanem a színpadon való közös játékaik miatt is. Itt fontos megjegyezni, hogy minden 120 centiméter alatti gyermek ingyenesen látogathatja az összes koncertet.

PRAE.HU: Hogyan épül fel a fesztivál utcazenei része?

A városban négy színpadot állítunk fel, ahol amatőr zenekarok mutathatják meg magukat. 36 együttes jelentkezett, hogy egyenként 45 percben, magas színvonalon szórakoztassa a közönséget. Érdemes megjegyezni azt is, hogy mind a négy színpadon különböző stílusú együttesek jelennek majd meg: lesz blues, rock, pop, sőt még barokk stílusú helyszín is.

Egy különlegességgel is készülünk: minden színpad előtt lesz egy urna, és a közönség pénzadománnyal értékelheti, ha tetszik neki egy produkció. A fellépésük után a felajánlott összeg felét azonnal megkapja a zenekar, a másik fele pedig bekerül egy közös borítékba, és a legjobbra értékelt formáció nyeri el ezt a pénzt.

PRAE.HU: A rendezvényen megjelennek kifejezetten tatai zenekarok is?


Igen, kettő is, a Friends és a Seamróg is fellép a nagyszínpadon. Mindkét zenekar tagjai képzett zenészek, a Seamróg rendkívül szórakoztató ír zenét játszik, a Friends pedig mindenféle stílusú muzsikából szemezget.

Seamróg együttes (forrás: http://www.tata.hu/varosunk/kisttelepules/dunaalmas/2708)

PRAE.HU: A rendezvényre nemcsak zenei, hanem képzőművészeti programokkal is készülnek.

Kammerlohr-Kovács László képzőművész és Kövesdi Mónika művészettörténész évek óta rangos kiállításokat szerveznek a városban, így most őket kértük fel arra, hogy népesítsék be kortárs alkotásokkal az Esterházy-kastélyt.

Itt olyan kortárs művészek fognak majd bemutatkozni, akiknek mondanivalójuk van a látogatók számára. 22 művész jelentkezett, ebből 14 kapott lehetőséget arra, hogy kiállítsa műveit. A bemutatásra kerülő alkotások pedig a kortárs művészet egy nagyon erős szegmensét képviselik. Reméljük, ennek a kezdeményezésnek lesz majd folytatása is, és havonta-kéthavonta bemutatkozhat egy-egy kortárs képzőművész a kastélyban.

PRAE.HU: Milyen más szórakozási-kikapcsolódási lehetőségek várják az idelátogatókat?

Fehér Csillagok néven 18 borász összeállt az országban és céljuk az, hogy megismertessék az emberekkel a fehér bor kultúráját, hiszen a mi klímánk és talajunk a fehér bor készítésére a legalkalmasabb. Az ő boraikat a közeli pincékben, a Hilltopban kóstolhatják meg Kamocsai Ákos borász vezetésével. E borászat Neszmélyben található, ahová ingyenes buszjáratok viszik majd el a bor szerelmeseit. Ezenfelül kézműves vásár is lesz ez alkalommal a városban.

1. Tatai Utcazene és Művészeti Fesztivál - plakát


A fesztivál honlapja: www.tataiutcazene.hu

A tatai képek forrása: Tata fényképekben
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés