bezár
 

film

2013. 04. 14.
Sci-fis bakancslista
Steven Jay Schneider: 101 sci-fi film amit látnod kell, mielőtt meghalsz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lassan kezd kitavaszodni, s ezt nem a Meteorológiai Szolgálat legújabb közleménye alapján tudatjuk mindenkivel, hanem csak egyszerűen azon hétköznapi megfigyelés ürügyén, hogy a prae.hu szerkesztőségének falán áprilist mutat a falinaptár. Ez a tény természetesen azonnali felmelegedést önmagában nem okoz, de előrevetíti, hogy lassacskán elkezdenek szállingózni 2013 blockbusterei, amelyek idén számos tudományos-fantasztikus filmet is tartogatnak. Ennek apropóján le is emeltük a polcról a 101 sci-fi film amit látnod kell, mielőtt meghalsz című almanachot, hogy addig is olvasással hangolódjunk az idei felhozatalra.
Az utóbbi években hiányposzt a jó sci-fi, ezért jó hír a zsáner rajongóinak, hogy a 2013-as évben igencsak el lesznek kényeztetve. Januárban már itt volt a sajnálatos pénzügyi bukása miatt valószínűleg hamarosan kultstátuszba emelkedő Dredd, illetve március végén a Twilight Sagát is megíró Stephenie Meyer A burok című könyvének filmadaptációja. A nagyüzem viszont ezután következik, jön Tom Cruise-zal a Feledés, J. J. Abrams fénypászmákkal teli Star Trek 2-je, A Föld után Will Smith-szel és fiával, Guillermo del Toro szörnyes-robotos alkotása, a Pacific Rim, majd az Elysium Neill Blomkamptól, a kritikailag és anyagilag is sikeres District 9 rendezőjétől, a Riddick 3 Vin Diesellel, de a határesetes Vasember 3, Az Acélember, X-Men kezdetek: Farkas 2, vagy a Jurassic Park 3D-sítése is befér a sorba. Ha a mezei geek mind egyes cím hallatán nem is alél el gyönyörűségében, de azért vígan csettint, jó szelünk nyarunk lesz. Akik azonban nem bírnak várni, de vágynak a műfaj kínálta tudományos fantasztikumra, hozzám hasonlóan előkaphatják a 101 sci-fi film amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kötetet, és vagy ihletet meríthetnek belőle, mit nézzenek addig, amíg Kirk kapitány meg nem érkezik és nem kezd el sokat szaladgálni az új Trek epizódban, vagy olvasással üthetik el az időt.


 
Az akciófilmbe oltott Star Trek reboot beférne vajon a 101 legjobb sci-fi közé?

Ez a 416 oldalas, nem éppen lányregény vastagságú könyv már külsőre is rendkívül szimpatikus jószág, hiszen eleve Darth Vader mutogat a borítóról (jó pont), másrészt alakra is kellemes, gyakorlatilag a középiskolai angol-magyar szótárakat juttatja az ember eszébe. Kézbevétel után, de még átlapozás előtt "játszásdiból" összeállítottam egy 25-ös listát, azon filmekkel, amiket én mindenképp beleraknék egy ilyen könyvbe. Legnagyobb megelégedésemre a 25-ből 23 szerepelt is a sci-fis bakancslistán, a két lemaradó (a Hold és a már említett District 9) csak azért nem sorakozhatott ott a felhozatalban, mert elkerülte figyelmemet, hogy a kiadási év 2010 (az eredeti amerikai kiadás esetében pedig 2009).


 
A 2001 Űrodüsszeia helye megkérdőjelezhetetlen egy ilyen listán

Persze nem arról van szó, hogy akkora lelki társak vagyunk a kötetet szerkesztő Steven Jay Schneiderrel, hogy tökéletesen egy rugóra jár az agyunk, mint inkább arról, minden műfajnak, így a sci-finek is megvannak a maga klasszikusai, amelyek kikerülhetetlenek. Ráadásul ezekből nincs is túl sok, így aki egy kicsit is otthonosan mozog a témában, könnyen összedob egy ilyen listát, így a játékot javaslom mindenkinek, aki a könyv olvasásába kezd.


 
Metropolis: az elsők egyike

Ne részegedjünk meg azonban önnön tökéletességünk látszatától, ugyanis a kötelező elemek (A birodalom visszavág, A bolygó neve: Halál, Szárnyas fejvadász stb.) mellett van legalább 40 olyan film a kötetben, ami a legtöbb filmkedvelő praxisából biztosan kimaradt. Az 1910 előtti esztendőktől kezdve évtizedről-évtizedre mutatja be a legkiemelkedőbb alkotásokat Méliés 1902-es Utazás a Holdba című örökbecsűjétől a 2006-os Az ember gyermekéig bezárólag. A műfaj technikaspecifikusságából fakadóan a '60-as évekig mindössze 40 film reprezentálja a sci-fi zsánerét (sőt a '40-es évekből egyetlen egy sincs a felhozatalból), míg az aranykornak is tekinthető '80-as évek termése rendkívül gazdag, ez az évtized önmagában 30 alkotást tartogat.


...a kötetben kétszer is

A könyv rendkívül egységes felépítésű, mind a 101 film négy oldalt kapott, ezek közül az elsőn a film plakátja található, majd két oldal leírás következik a főbb stábadatokkal, "kis színes" információkal, illetve egy jellegzetes, filmre jellemző (ne adj’ isten kultmondattá vált) idézettel, amit végül egy jól megválasztott egyoldalas filmkocka zár.

Az átlagos "ezeketmuszájmegnéznedmertszakértőleszelatémában" kategóriájú könyvekhez képest szakmailag kifejezetten helytálló leírásokat kapunk, amelyek főleg azért szimpatikusak, mert objektíven közelítenek a kiválasztott filmekhez, s mindegyik alkotás értékeit, vagy éppen hibáit igyekeznek a helyükön kezelni, legyen szó a Solaris-ról, vagy a Flash Gordonról.


 
Az űropera, amely végleg megváltoztatta a műfajt

Egy ilyenfajta válogatás sosem lehet teljes, hiszen mindig akadnak elégedetlenkedők, akik ezt vagy azt a filmet hiányolják, míg másokat kivennének a listából. Én például szívem szerint beletenném még a Pillangó-hatást, a Truman Show-t, a Frequency-t, vagy az Equilibriumot, és kikapnám például a Függetlenség napját, a Jedi visszatér helyett inkább A Sithek bosszúját preferálnám, ahogyan a Galaxy Quest helyett pedig az Űrgolyhókat, de összességében nincs sok hiányérzetem. A szerkesztő és csapata többnyire persze az amerikai sci-fi szcénából merít, de mentségükre szóljon, hogy a leglényegesebb filmek, amik nem Hollywood hírnevét öregbítik, jobbára bekerültek a kötetbe. Már csak azért sem lenne igazságos a túlamerikanizált felhozatalt kritizálni, mert be kell lássuk, tudományos-fantasztikus mozihoz legalább két dolog szükséges: kellő finanszírozás és megfelelő technika. Ezekből pedig hagyományosan igen sok van az USA-ban. Csak a patrióta buzgólkodásom mondatja velem, hogy az ezidáig egyedüli magyar cyberpunk film, Monory Mész András Meteója is simán befért volna a könyvbe a mezei kulinaritás jegyében. Újabb plusz pont jár viszont a szerkesztőknek azért, hogy olyan, több műfaj határmezsgyéjén lavírozó, s a sci-fivel érintőleges rokonságot ápoló filmeket is beválogattak, mint a recenzió elején már megénekelt Jurassic Park, vagy a misztikus létfilozófiájú , esetleg a morális értekezéssel is szolgáló Egy makulátlan elme örök ragyogása.
 
A műfaj iránt érdeklődők, a geekek, a vastag könyveket gyűjtők, az egyszerű kíváncsiskodók, és a "mielőtt meghalsz" tematikájú könyvek ellenzői számára is ideális olvasmány.
 
Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
Fordító: Bori Erzsébet
Szerkesztő: Steven Jay Schneider
Kategória: egyéb
Eredeti cím: 101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die
Oldalszám: 416
Ára: 3990 Ft

További mutációk a Prae.hu-n:
Steven Jay Schneider: 501 filmrendező
 
 
nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés