bezár
 

irodalom

2013. 04. 23.
Minden egyformán szexi popzene
Rájátszás - költészet popritmusban, vasárnap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden egyformán szexi popzene Hogy feltétlenül szüksége van-e a kortárs költészetnek popzenei csomagolásra a népszerűsítéshez, talán vitakérdés lehet, de az nem, hogy jót tesz neki. A Bookline Kiadó Rájátszás című könyvének megelevenedéseként is felfogható, felolvasásokkal tarkított koncert megmutatta, hogy a slam poetryn és más, műfajközi kísérleteken (könyvtrailereken, kisfilmeken, versperformanszokon) túl a költészet és a popzene párosítása is komoly közönséget vonz.
Nem most találták fel a megzenésített vers műfaját, annak évtizedes hagyománya van a magyar kultúrában; de a költők és popzenészek közti élő dialógusból születő művek mindig friss levegőt hoznak az olykor befülledő közegbe, másképp: a könyvtárszobák poros levegőjéről (ami persze tud nagyon finom lenni!) a slágerek napsütésébe, a játékos Kintre visznek. Öt költő és hat dalszerző együttműködésének eredménye talán olyan zenekedvelőkhöz is eljut a példányszám tekintetében statisztikai hibahatáron mozgó kortárs magyar költészet, akikhez enélkül talán nehezebben tudna. Közben olyan dalok is születnek, amelyek túllépnek a konkrét közös munka hatókörén: az Ezt is elviszem magammal című Erdős Virág szöveg Kistehén-féle előadása évtizedek múltán is kiváló lenyomata lesz a kétezer-tízes évek itt-élned-halnod-kell magyar világfájdalmának.

Valuska László azt írta a kötet bevezetőjében, hogy a költő rocksztár, a rocksztrár költő akar lenni: vasárnap délután a Millenárison ez valóra válhatott. Háy János Beck Zoltánnal (30Y) dalolt, Karafiáth Orsolya szintén, míg Szálinger Balázs Szűcs Krisztiánnal (HS7) zenélt. Grecsó Krisztián autentikus rocksztárként lépett fel DJ feliratú pólójában, Nyami nyami szexi csoki című számával pedig filozófiai alapossággal demonstrálta a dal, dalszöveg és versszöveg helyiértékének különbségét, nagy sikert aratva. Kollár-Klemencz László (Kistehén) sajnos berlini elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, így a fő-fő attrakcióként várt dalt sem énekelhette el: a vers írója sem pótolhatta a frontember üvöltő hiányát.

Meglepő módon költőink szövegei többnyire tényleg jól működnek dalszövegként is (például Karafiáth Orsolya Győr című versének átirata kifejezetten jól), ehhez persze a megfelelő előadó megtalálása szükséges. A közönség egyformán díjazta az agyas és blődli irodalmárpoénokat meg a legegyszerűbb popritmusokat: a nagyszámú érdeklődő könnyedén ráhangolódott a szöveg- és zenevilágok találkozására. Hagyták magukat rájátszani.

Fotó: Szőcs Petra
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pogrányi Péter --


További írások a rovatból

irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Az elkülönböződés folyamata Az elkülönböződés folyamata
A mesterséges intelligencia távlati perspektívái egy fenomenológiai ontológia tükrében

Más művészeti ágakról

színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában
art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés