bezár
 

irodalom

2013. 06. 06.
Ahol nem keverik Józsefet Attilával
A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok megnyitója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ahol nem keverik Józsefet Attilával Plázát azért adott az Isten, hogy tarthassunk plázacicát – legalábbis Háy János szerint. De nemcsak ezt mondta, sok más szépet is 2013. június 6-án, a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a Vörösmarty téren; például, hogy a magyar írónak és a magyar olvasónak van arca – szerencsénkre.
Nyári zápor után érkezem, közben kisütött a nap, a Vörösmarty téren nagy a sürgés-forgás – keresem a standokat, meg az ismerősöket, és persze egy száraz széket. A távolból hallatszanak a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának fúvósai – még csak masíroznak körbe-körbe a téren. Szép tőlük, hogy elvállalták ezt, az én napom is egy aggódó szülői telefonnal indult az árvíz miatt.
Zentai Péter László

Zentai Péter László köszöntőt mond, ő is kiemeli a katasztrófavédelem fontosságát ezekben a napokban, és külön köszönetet mond a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának:

"lánykori nevén Tűzoltózenekar."

Megemlékezik Lillafüredről és Supka Gézáról, akinek a javaslatára, és ahol a rendezvénysorozat született, majd felkéri Háy Jánost, hogy nyissa meg a 84. Ünnepi Könyvhetet.

Háy János

Háy János egy rövid írást olvas fel "A morzsamagyarok hazája" címmel. Szürrealisztikus elemekkel kevert, szatirikus szöveget hallunk, ún. "belga magyarokról", akiknek a hazahiánya oly égető, hogy már az éghez kell fordulniuk. Országot mindenképpen kell találni, de a földi hatalmak már nem segíthetnek. "Az ég királya" bosszús, hogy mit akarnak ezek már megint (itt hangzik el a plázacicás mondat), adott nekik legvidámabb barakktól zsíros földekig mindent, minek ez a hisztéria. Aztán utópisztikusra vált a hangvétel: igen, kaphatnak egy országot, ahol nem keverik Józsefet Attilával, és ami valóban az ő országuk. A pátosz és az utópia kicsit megzavar a szöveg első felének keserű iróniája miatt, de olyasmit hámozok ki, hogy igen, van esély, és van egy hely, ahol mindig, mindenki otthonra lel: "mert a magyar írónak van arca, és a magyar olvasónak van arca".

Ha már másnak nem. Úgyhogy reménykedjünk. Abban is, hogy sikerül legyűrni az árvizet. Hogy ne kelljen kitelepíteni az embereket az otthonaikból. És örüljünk, hogy idén is megnyílt a Könyvhét.
 
Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Antal Balázs: térdeplő beszéd Antal Balázs: térdeplő beszéd
Vers a Prae folyóirat Ragály-számából
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról
irodalom

A politikum csenddel telített helye(i) A politikum csenddel telített helye(i)
Maureen E. Ruprecht Fadem: Silence and Articulacy in the Poetry of Medbh McGuckian, Lexington Books, 2019

Más művészeti ágakról

színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról
gyerek

Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait
Virtuális kiállítás, online foglakozás gyerekeknek és tárlatvezetés a Deák17 Galériában
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés