bezár
 

irodalom

2013. 06. 09.
Amikor a Vénusz átvonul egy jezsuita lelkén
84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok, Oroszlános kút melletti nagysátor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amikor a Vénusz átvonul egy jezsuita lelkén Mit lehet megírni a Dunáról, mi történik egy utazó jezsuita lelkével, és milyen nehézségekbe ütközik az, aki Budapesten albérletet keres? Benedek Anna Csobánka Zsuzsával (Majdnem Auschwitz), Hász Róberttel (A Vénusz vonulása) és Halász Margittal (Vidróczky-kódex) beszélgetett 2013. június 8-án a Vörösmarty téren, a könyvhéten.
Csobánka Zsuzsa regényének alapötlete a Litera Duna-legendárium című pályázata kapcsán fogalmazódott meg; a tanáriban, a kollégáktól kérdezte meg, mit írjon meg a Dunáról, amit érdemes volna. A vadkacsákat és Auschwitzot – hangzott a válasz, így született meg Jacob Singer története. Benedek Anna az írói módszeréről kérdezi Csobánkát: jellemzően aprólékos, részletekbe menő a stílusa, ami nagyon tudatosnak tűnik. Valóban az, majd szóba kerül: a férfi és női hangok mentén tervezte írni a regényt, de ezek elválaszthatóságánál problémába ütközött. Így lett az egyik fő vezérfonal az utazás motívuma: a regényben több európai várost járhat be az olvasó.

Ennek kapcsán Hász Róberthez fordul a moderátor: az ő regénye két jezsuita – eredetileg meglehetősen száraz – útinaplójából íródott. Az utat azonban lelki síkon is megteszik, ugyanis a főszereplő jezsuita kételyéről, a hit határairól és a lehetséges kiútról is szól a regény.

Halász Margit regényéből elhangzik egy részlet: a főszereplő, Matyi albérletet keres, és aki ilyen helyzetbe kerül Budapesten, az ugyanolyan lehangolt lesz, mintha a Terror Házát járná végig. A kedvcsináló felolvasás után Halász Margit elmondja, hogy a regény napjainkban, a Mátrában játszódik, ahol a főhős talál egy poros kódexet, amelyről kiderül, hogy azt Vidróczky Márton, egy híres betyár írta. A hajdani betyár útmutatásai alapján kezdi élni az életét, így lesz misztikus-realisztikus regénnyé a történet. A regényben a misztikus és a realisztikus összekapcsolódik, építik és erősítik egymást, így válik teljessé ez a világ – a szerző ugyanis a fantáziaképeket valóságként építette be a szöveg világába. Matyi tehát ugyanúgy lakni szeretne valahol és megélhetési lehetőségeket keres, mint bármelyikünk, csak közben előfordulhat, hogy útjába akad az Aranygyapjú.
 
Fotó: Bach Máté 
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
irodalom

Helyzetjel – Torzítás Helyzetjel – Torzítás
Jonas Gardell Így megy el és soha vissza nem tér életünk egy napja című regénye nyomán

Más művészeti ágakról

gyerek

Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait
Virtuális kiállítás, online foglakozás gyerekeknek és tárlatvezetés a Deák17 Galériában
art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében
gyerek

Last Words és Van Művészi Vénád?
Új kiállítások és programok a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés