bezár
 

irodalom

2013. 06. 09.
Amikor a Vénusz átvonul egy jezsuita lelkén
84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok, Oroszlános kút melletti nagysátor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit lehet megírni a Dunáról, mi történik egy utazó jezsuita lelkével, és milyen nehézségekbe ütközik az, aki Budapesten albérletet keres? Benedek Anna Csobánka Zsuzsával (Majdnem Auschwitz), Hász Róberttel (A Vénusz vonulása) és Halász Margittal (Vidróczky-kódex) beszélgetett 2013. június 8-án a Vörösmarty téren, a könyvhéten.
Csobánka Zsuzsa regényének alapötlete a Litera Duna-legendárium című pályázata kapcsán fogalmazódott meg; a tanáriban, a kollégáktól kérdezte meg, mit írjon meg a Dunáról, amit érdemes volna. A vadkacsákat és Auschwitzot – hangzott a válasz, így született meg Jacob Singer története. Benedek Anna az írói módszeréről kérdezi Csobánkát: jellemzően aprólékos, részletekbe menő a stílusa, ami nagyon tudatosnak tűnik. Valóban az, majd szóba kerül: a férfi és női hangok mentén tervezte írni a regényt, de ezek elválaszthatóságánál problémába ütközött. Így lett az egyik fő vezérfonal az utazás motívuma: a regényben több európai várost járhat be az olvasó.

Ennek kapcsán Hász Róberthez fordul a moderátor: az ő regénye két jezsuita – eredetileg meglehetősen száraz – útinaplójából íródott. Az utat azonban lelki síkon is megteszik, ugyanis a főszereplő jezsuita kételyéről, a hit határairól és a lehetséges kiútról is szól a regény.

Halász Margit regényéből elhangzik egy részlet: a főszereplő, Matyi albérletet keres, és aki ilyen helyzetbe kerül Budapesten, az ugyanolyan lehangolt lesz, mintha a Terror Házát járná végig. A kedvcsináló felolvasás után Halász Margit elmondja, hogy a regény napjainkban, a Mátrában játszódik, ahol a főhős talál egy poros kódexet, amelyről kiderül, hogy azt Vidróczky Márton, egy híres betyár írta. A hajdani betyár útmutatásai alapján kezdi élni az életét, így lesz misztikus-realisztikus regénnyé a történet. A regényben a misztikus és a realisztikus összekapcsolódik, építik és erősítik egymást, így válik teljessé ez a világ – a szerző ugyanis a fantáziaképeket valóságként építette be a szöveg világába. Matyi tehát ugyanúgy lakni szeretne valahol és megélhetési lehetőségeket keres, mint bármelyikünk, csak közben előfordulhat, hogy útjába akad az Aranygyapjú.
 
Fotó: Bach Máté



 
 
nyomtat

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés