bezár
 

gyerek

2013. 09. 21.
Eyenet és komornyik a sivatagban
Sir Steve Stevenson: A fáraó rejtélye (Agatha nyomoz sorozat)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Agatha éles eszű, kivételes emlékezőtehetségű kislány, aki szeretne felnőttkorában híres krimiíró lenni, ezért szívesen segít kétbalkezes unokabátyjának egy rejtélyes egyiptomi agyagtábla eltűnésének okait kinyomozni. Sir Steve Stevenson Agatha nyomoz című könyvsorozatának első része Egyiptomban játszódik, ahol egy filmszerűen megírt detektívtörténetet követhetnek nyomon a már olvasni tudó gyerekek.
Hogyan lehet a manapság egyre kevésbé olvasó gyerekeknek könyvet adni a kezébe? Hogyan lehet egy kisiskolásnak kedvet csinálni az olvasás gyakorlásához? Hogyan lehet a gyereket elcsábítani a képernyő elől? Vegyünk egy krimit, amely fordulatokban gazdag, humoros, a filmekhez hasonló történetépítkezést használ, tegyünk még hozzá sok képet, és talán van esélyünk. A fáraó rejtélye című könyv a nyolc-tizenkét éves gyerekek befogadásához igazított detektívregény, amely jól használja a műfaj kliséit, és ezért jól fogyasztható azok számára is, akik esetleg már belekóstoltak a televíziós sorozatok világába. Nemcsak a sztori, hanem a kivitelezés is olvasóbarát, szellős a tördelése, nagy betűkkel van szedve, és sok képregényszerű illusztrációt tartalmaz. Flexibilis borítójának köszönhetően pedig még egy iskolatáskába gyömöszölve sem megy tönkre.



A történet egy elveszett egyiptomi agyagtábla utáni nyomozást mond el. A főhős, Agatha igazi különc: okos, bátor, gazdag és ráadásul ügyes nyomozó is, pedig még csak tizenkét éves. Az ő vezetésével indul útnak egy kis csapat, hogy előkerítse az értékes leletet, amely nélkül talán soha nem találnák meg a kutatók egy addig ismeretlen fáraó sírját. Agatha nem önszántából kezd bele a nyomozásba, detektíviskolába járó unokabátyja, a kétbalkezes Larry kéri a segítségét, aki ezt az ügyet kapta vizsgafeladatnak a Sólyomszem Detektívképzőben. Agatha persze rögtön igent mond: kiváló komornyikja, Mr. Kent, unokatestvére, Larry, valamint egyiptomi rokona, a dromedártenyésztő Melania néni segítségével leleplezi, kinek állhatott érdekében a tábla elsikkasztása.

Elsősorban a szülők ismereteire alapozva adta a szerző az Agatha nevet a főszereplőnek, aki Agatha Christie hőseihez hasonlóan kombinációs készségének és kivételes memóriájának köszönhetően jön rá a rejtély megoldására. Aztán ott van még a regényben a Sherlock Holmes történetekből ismert Watson, akit itt egy jó szaglóérzékkel megáldott macska alakít. Agatha minden lap aljára odarajzolt kalapja szintén a Sherlock történetekből lett átemelve. A regény szerzőjének álneve pedig a leghíresebb angol detektív figuráját megalkotó Sir Arthur Conan Doyle nevére hajaz. A Sir Steve Stevenson elnevezés mögött valójában egy olasz író, Mario Pasqualotto áll. Az Agatha nyomoz sorozatot, amelynek ősszel jelenik meg magyarul a második része, 2010-ben indították útjára Olaszországban. Ennek ellenére a könyv egészét átlengi az angol detektívregények hangulata. Agatha otthona egy elegáns kastély, amely tipikus angol szcéna. Itt él együtt a kislány a szüleivel és egyik legfőbb segítőjével, Mr. Kenttel, a főkomornyikkal, a hajdani bokszolóval. Agatha egész családja a világ számos területén gyarmatokkal bíró angolok szokványos életét éli. Melania néni Egyiptomban lakik, Raymond bácsi Indiában, és Agatha szülei pedig éppen európai körutazáson járnak, míg a kislányuk titokban az elveszett agyagtábla után kutat a fáraó hajdani birodalmában.



De hogy a történet ne csak a szülők számára legyen ismerős, a szerző a kétbalkezes Larry figuráján keresztül becsempészi a regénybe a modern technika világát is. A kisfiú interneten kapja a megbízását, a repülőn usb-kábellel és egy EyeNet nevű szerkezet segítségével kommunikál a detektíviskolával és a külvilággal, és természetesen imádja a videojátékokat. A modern technika beépítése csak arra szolgál, hogy több legyen a közös pont a mai gyerekek életével. Erőszakos elem szinte alig van a mesében, nem folyik vér, nincsenek káromkodások, így a szülők nyugodtan adhatják ezt az izgalmas történetet az olvasást gyakorló gyerekek kezébe.

Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz - A fáraó rejtélye
Illusztráció: Stefano Turconi
Manó Könyvek 2013
136 oldal, 1790 Ft


nyomtat

Szerzők

-- Hidas Judit --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés