bezár
 

gyerek

2013. 12. 29.
Nevelésmódszertan a kréta korból
Neil Nightingale és Barry Cook: Dinoszauruszok - A Föld urai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Úgy tartja a közhiedelem, hogy az évek száma és a bölcsesség együtt jár, érdemes hát tanulni az idősödő lelkektől. Ha pedig a leckét több millió éves múlttal, nemes ősökkel rendelkező élőlények mesélik, nem árt odafigyelni a tanulságra. Játékos fordulattal élve most a földtörténet középidejében kihalt dinoszauruszok és szárnyas barátaik válnak tanítómesterré egy szórakoztatóan didaktikus kalandfilmben.
A népszerű BBC-dokusorozatból kifejlődött nagyjátékfilm, a Dinoszauruszok - A Föld urai (Walking with Dinosaurs 3D) a természetfilmek által ihletett "állatmesék" nyomán halad, csak éppen egy hangyányit távolabbi periódusból, a cirka 70 millió évvel ezelőtti késő kréta korból kezdi történetét. A 3D-s moziélményben Pacsi, a gyermek Pachyrhinosaurus felnőtté válását követheti nyomon a néző (vagy inkább a mozilátogató família, hiszen vérbeli családi filmről van szó), miközben épülhet, okulhat a csorda vándorlásának természetfilmes kliséire felfűzött, lexikoninformációkkal ellátott "dínó road-movie" által. De nem csupán a természet erőivel (és időnként egymással) való küzdelem ábrázolása és az alapszintű dinoszaurusz szócikkek képi megjelenítése volt az alkotók célja, hanem árnyalt, összetett karakterrajzok segítségével egy szeretnivaló példázat megalkotása lebeghetett szemük előtt a film készítésekor.



A dinoszaurusz-mesét naivan egyszerű, élőszereplős kerettörténet vezeti fel, és zárja le: egy paleontológus "dínócsont vadászatra" visz két kamasz porontyot, és kettejük közül a térerő után leginkább vágyakozó és borzasztóan unatkozó tizenéves sráchoz a szó legszorosabb értelmében véve beszélni kezd a természet.
 
Az elmesélt dínómozi főhőse, Pacsi egy bájos, udvarias és igen jó ésszel megáldott kis kölyök, ám mivel kicsi és csöppet sem bátor, legalábbis a nagy és erős testvérekkel nem mer szembe szállni, történetünk kezdetén ő még csupán a fészek legalsó ragját képviseli. Amikor azonban egy húsevő ragadozó, a fészkeket fosztogató Troodon elcsórja az apró Pacsit, és mohó csőréből csak a termetes Pachyrhinosaurus papa tudja őt kimenteni, egy csapásra megváltozik minden. A félelmetes kaland nem múlik el nyomtalanul, Pacsi taréja innentől kezdve egy lyuk formájú sebet őriz, lelkét pedig elkapja a fékezhetetlen kalandvágy. Barátja, a színpompás tollazatú Alexornis madár (Alex), a bőbeszédű és néha szemtelen narrátor meglátása szerint a Pacsi taréján keletkezett lyuk azt bizonyítja, hogy a kis dínó különleges, és kiemelkedik társai közül. Pacsi, aki számtalan veszélyes kalandot túlél, meghódítja a szeretett lány, Boróka szívét, majd erkölcsileg legyőzi Morcos nevű, valóban morcos testvérét, hogy megmentse a csordát, igazolja ezt a feltételezést, és "utolsókból lesznek az elsők" típusú tanmeséjével nemes példát mutat gyerkőceink számára.


 
Fontos észben tartani, hogy kisebb és nagyobb gyermekeknek készült kaland- és oktatófilmről van szó, ártatlanul csattogó poénokkal, didaktikus tanulságokkal és nem titkolt pedagógiai célzattal, tehát senki ne számítson 2013-as technikákkal felturbózott Jurassic Park-átiratra, bármennyire is emlékeztet a magyar cím a híres előd emblematikus, "When Dinosaurs Ruled the Earth" ("Amikor dinoszauruszok uralták a Földet") feliratára. A computer animációval életre keltett őshüllők ellenben jól működnek 3D-ben (szinte arra teremtette őket a sors, nem véletlenül 3D-sítették a Jurassic Parkot utólag), és a személyes, vizuális élettörténetbe némi akciót is csempész néhány vérengző vadállat, példának okáért a Gorgosaurus, aki aljas támadásaival szinte a film főgonoszává avanzsálódik. Nem fog tehát unatkozni az a felnőtt sem, aki esetleg véletlen tévedt be a filmre, bár "mi, nagyok" bizonyára egyszerre kapunk a fejünkhöz egy-egy haloványabb tréfa hallatán, még akkor is, ha vannak olyan imádni való humorbombák, mint a Pacsi és Alex párbeszédében hallható "Az emlősök úgy is ki fognak halni", és ehhez hasonló finomságok.


 
A Dinoszauruszok - A Föld urai (Walking with Dinosaurs 3D) esetében nemcsak film, hanem egy jól átgondolt háttérprojekt körvonalazódik az interneten. Játékok, tesztek, karakterleírások, cikkek, videók, okostelefonra letölthető applikációk, oktatást segítő anyagok és még sok minden más található a produkció weboldalán (http://www.walkingwithdinosaurs.com), mindezen eszközök pedig szélesítik a filmélmény felhasználásának lehetőségeit. Aki kedveli a dinoszauruszokat és az egyszerűbb játékokat sem veti meg (memória, match 3, puzzle stb.) – lényegtelen, hogy gyermek vagy felnőtt –, bátran próbálja ki őket a honlapon, mert nagyon szórakoztatóak.


 
A film, a sorozat és a hozzájuk tartozó alkalmazások legfontosabb érdeme a régmúlt tiszteletére való figyelemfelhívás, valamint annak szakavatott, mégis játékos levezetése, hogy a dinoszauruszok – persze virtuálisan – nem haltak ki, képzeletben köztünk élnek és példát mutathatnak az emberiségnek (gyermeknek, felnőttnek egyaránt), akárcsak a Föld többi varázslatos élőlénye. Mert valóban volt olyan időszak, amikor még nem az emberiség uralta ezt a bolygót.


Dinoszauruszok - A Föld urai / Walking with Dinosaurs 3D
Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai-ausztrál családi kalandfilm, 87 perc, 2013 (6)

Rendező:Neil Nightingale és Barry Cook
Szereplők, szinkronhangok: Angourie Rice, Charlie Rowe, Karl Urban, John Leguizamo, Justin Long, Skyler Stone, Tiya Sircar

Bemutató dátuma: 2013. december 19.
Forgalmazó: InterCom


 

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés