bezár
 

art&design

2014. 11. 14.
Épülő történelem
Kiállításépítés folyamatban – Rendhagyó múzeumbemutatás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindig is nagyon foglalkoztatott, mi zajlik a színfalak mögött: hogyan állítanak színpadra egy színdarabot, miként készül egy film, milyen módon áll össze egy kiállítás egységgé. A Hadtörténeti Múzeum egy programja betekintést engedett nekünk ez utóbbiba. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik záró rendezvényeként a Kiállítás építés folyamatban című különleges tárlatvezetésen ismerkedhettünk meg egy, a jövőben nyíló kiállítás előkészületi munkálataival.  Válaszokat kaptunk rá, hogyan lehet közelebb hozni az emberekhez a történelmet, milyen eszközök segítik a beleérzést, milyen munkafolyamatokkal építik meg a kiállítást és mely szempontok szerint alakítják ki a koncepciót a tárlat kurátorai.

A kiállítás, amin keresztül megismerkedhettünk az előkészületi munkálatokkal, az első világháború történetét mutatja be nekünk magyar szemmel. A jövőre nyíló tárlat végigvisz majd minket a világháború történésein, az Osztrák-Magyar Monarchia 1914 és 1918 közötti időszakán, és mindezt hét teremen keresztül szemlélteti. A koncepció kialakításakor mindenképp szem előtt kellett tartani, hogy ez egy állandó kiállítás lesz, így az időtállóság rendkívül fontos szempont. Olyan tárlatot kell alkotni, ami 5-10 évig megállja helyét a szakmában és a közönség előtt, amelyhez köthetőek lesznek időszaki kiállítások, illetve izgalmas programok is. Ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, különféle szakemberek dolgoznak együtt már az elejétől fogva. Muzeológus, belsőépítész, múzeumpedagógus, több kivitelező és szervező. Többféle szemszögből közelítik meg a kiállítást, ami ezen különbségek és érdekes nézőpontok találkozásával válik rendkívül érdekessé.

Rendhagyó múzeumbemutatás a Hadtörténeti Múzeumban

A téma igazán aktuális, a „nagy háború” kezdete 100 éve volt. Fontos megemlékezni e szomorú eseményről, rávilágítani milyen hatással volt történelmünkre, korunkra és társadalmunkra. Ami pedig általában mindig szempont egy kiállítás megrendezése során, az itt is mérvadó. A kronológiai sorrendet tartják szem előtt a megalkotáskor, de a történeti események mellett megismerkedhetünk a háború mindennapjaival és érdekes személyiségekkel, izgalmas történetekkel is. Számtalan dologra odafigyelnek már most a készítők, igyekeznek mai elképzeléseket és technikákat felhasználni, hogy beavassák a nézőt a történelem titkaiba.

Látványterv

Számomra három olyan pont volt, amit kifejezetten izgalmasnak találtam. Az egyik, hogy a kiállítást nem csak képekkel, tárgyakkal és térképekkel, hanem izgalmas látványelemekkel is kiegészítik. Mindegyik termet külön megkomponálják, és belső enteriőröket építenek bele. Utcai részlettel, kórházi ággyal, lövészárokkal és kávéházi részlettel is találkozhatunk majd. Ebből egy megépített közeget láthattunk, de ennyi elég volt ahhoz, hogy felkeltsék érdeklődésemet. Ennek a tervezési és kivitelezési munkálatairól is kaptunk információkat. A muzeológus elmesélte milyen történetet rejt a terem, a belsőépítész megmutatta a látványterveket, az építők pedig elmesélték hogyan helyezik ki a tárgyakat a vitrinekbe. A következő, ami mára elhanyagolhatatlan része egy modern kiállításnak, az a technikai kütyük. Lesz interaktív térkép, érintőképernyős tájékoztatópultok, különleges számítógépes tartalmak. A harmadik érdekességet a múzeumpedagógiai rész tartogatta számomra. Hogyan teszik majd kézzelfoghatóvá az első világháború történelmét, és a gyerekeknek hogyan mutatnak be egy ilyen nehéz és szomorú történelemi eseményt? Például találkozhatunk majd katonai ládával, és megnézhetjük, milyen alapfelszerelésük volt a katonáknak a barakkokban. Kezünkbe foghatunk majd gyalogsági kisásót, buzogányt, fémsisakot, de találunk tintatartót és borotvát is a ládában. A gyerekek másképp is megismerhetik a szomorú időszakot, az állatok szemén keresztül. Megtudhatják, ők milyen munkákat végeztek a háborúban, és miben segítették a nagy harcot.

fotó

A traumatikus korszakok feldolgozása és bemutatása sosem könnyű feladat, és 100 év még nem számít olyan nagy távlatnak történelmünkben. Nem elég csak a történelmi tényeket megmutatni az emberek számára, az átérzés lehetőségét is meg kell teremteni. Egy ilyen eseményt nehéz megérteni, de szemléltetni talán lehetséges. Ezt az egyén útján keresztül lehet elérni, megmutatva, hogy egy-egy ember életére milyen hatással volt a nagy háború. A Hadtörténeti Múzeum első világháborús kiállítása ezen elvek mentén is dolgozik, bemutat majd egy-egy személyt, akik életén keresztül végig lehet követni ezt a négy évet, ezáltal emberközelivé teszik az eseményeket. A múltat mutatják be nekünk, de a modern kor szűrőjén keresztül. Találkozhatunk katonákkal, harcosokkal, de hétköznapi hősökkel is. Nők, vasutasok, postások, jótékonykodók mind részei voltak a küzdelemnek, ez a háború mindenki háborúja volt, a Hadtörténeti Múzeum munkatársai ezt szeretnék megmutatni számunkra. Csodás volt átélni ezen építési folyamatokat, megismerkedni a konstruálás irányelveivel és elképzelni ezt az épülő kiállítást. Egyelőre még sok minden a fantáziánkra volt bízva, de a jövő évben már kézzel foghatóvá válik az első világháború története a Hadtörténeti Múzeum termeiben.

Kiállításépítés folyamatban – Rendhagyó múzeumbemutatás, Budapest, Hadtörténeti Múzeum, 2014. november 7.

Fotók: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Kollár Krisztina --


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés