bezár
 

gyerek

2015. 02. 07.
Kutya a mozivásznon
Pejó Róbert: Mancs
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Már látható a mozikban a legújabb hazai készítésű családi film, címszerepben messzeföldön híres mentőkutyánkkal, Manccsal. A valós események ihletése nyomán született, fiktív történetet elbeszélő mozidarab régóta tátongó űrt tölt be a magyar filmben: igényes mozgóképes szórakozást nyújt, ahogy mondani szokás, az egész család számára.

A Mancs esetében több mint nyilvánvaló, hogy elsősorban gyerekközönséget céloz meg, azon belül azonban egy meglepően széles réteg számára izgalmas és érdekes lehet az alkotás: akár már a nagyobb óvodásoktól egészen a kiskamasz korosztályig. És még azon is túl, mert a kutyafőhős nem csupán instant módon belopja magát minden kis és nagy állatbarát szívébe, de a bugris kölyökből igazi, rettenthetetlen mentőkutyává váló Mancs története szolgál kellő izgalommal és megfelelő mennyiségű fordulattal ahhoz, hogy a nagyobb gyerekek, de még az őket kísérő felnőttek is találjanak élvezetet a filmben. Ha mindehhez hozzászámítjuk a kimondottan a szülők korosztályának szóló, számukra szórakoztató kiszólásokat, apró, hangulatfestő részleteket, akkor joggal elmondható, hogy a Mancs valóban az egész családnak szól.

A címszereplő mentőkutyává válásának sztorija egy kerettörténetbe van építve, a film két valóságdimenzióját animációs technikák segítségével egyértelműen el is különítik az alkotók, a nézők pedig tanúi lehetnek az esti mese során megelevenedő képeskönyv varázslatos toposzának. Így ismerjük meg egy mesén keresztül Mancsot, a kis elárvult németjuhász kölyökkutyát, aki az egykori kutyakiképzőhöz, Zolihoz (Trill Zsolt) kerül. Innentől követjük kettejük egy csapattá válását és a legkülönfélébb, izgalmas megmérettetéseken való helytállását a minősítő vizsgától az éles bevetésig.

Mancs

Külön kiemelendő, hogy a történetben nincs egyértelmű antagonista, a gyereknézők nem kapnak megszemélyesített Gonosz-képet, a mentőkutyának legfeljebb a rendőrségi estekkel és természeti katasztrófák következményeivel kell felvennie a harcot. Na meg a bürokrácia kérlelhetetlenségével, amikor Mancsnak, aki mentőkutyaként már sikeresen bizonyított, kötelezővé teszik az alkalmassági vizsgán való részvételt.

A filmmel kapcsolatos legörvendetesebb tény kétségkívül nem más, mint hogy a deklaráltan elsősorban gyereknek szóló mozi közönségválasztása ellenére nem éri be a gagyival, hanem igényes kulturális produktummal fordul a nézők felé. A gondos kivitelezéshez hozzátartozik, hogy az animáció segítségével nem csak a meseszerű hatást növelik, hanem helyenként ügyes huszárvágásként oldanak meg a használatával kihívást jelentő dramaturgiai helyzeteket, vagy láttatnak egyértelműen a gyerekek számára nehezebben átélhető összefüggéseket.

Mancs

Az ügyesen megírt, egy-két jól eltalált vonással felvázolt, mégis nagyon élő és szórakoztató karaktereket remek színészek keltik életre a vásznon Keresztes Tamástól Szacsvay Lászlón át Holecskó Orsolyáig. Trill Zsolt pedig Mancs gazdája és cinkostársaként időnként felvillantott „elveszett kiskutya-tekintetével” tökéletesen illeszkedő, szórakoztató párost alkot a németjuhásszal.

Mancs

színes, magyar családi kalandfilm, 92 perc, 2014

Hat éven felüliek számára ajánlott.

rendező: Pejó Róbert
forgatókönyvíró: Pejó Róbert, Szy Katalin
zeneszerző: Márkos Albert
operatőr: Szatmári Péter
producer: Kántor László

szereplők: Trill Zsolt (Zoli), Holecskó Orsolya (Eszter), Keresztes Tamás (Józsi), Szacsvay László (Doki)

nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés