bezár
 

gyerek

2015. 03. 10.
Iskolába mennek az Író Cimborák
Az alkotóműhely új projektje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március idusán az Író Cimborák alkotóműhelye újra iskolai projektbe kezd. A március tizedikétől várhatóan május közepéig tartó két hónap során kortárs szerzők és középiskolások alkotásai, ön-, irodalmi és művészeti reflexiói veszik át a terepet a gyerekirodalmi játszótéren.

A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. C osztályának diákjai lettek a Cimborák alkotópartnerei. Az alkotóműhely a múlt években is bevont már gyerekeket az alkotómunkába, például a Kinek a bőre?, a Szeptemberi újrahasznosítás és az Ilyen vagyok! témák során, ezúttal pedig kamaszokon a sor. Fűzfa Balázs ­– akinek a nevéhez az élményközpontú irodalomoktatás és a 12 legszebb magyar vers projekt fűződik –­ osztálya számára nem idegen a kreatív művészeti feladat.

„Sok kritika éri a mai kamaszokat, hogy nem olvasnak, nem érdekli őket a (kortárs) irodalom, szerintünk ez nem igaz. Csak helyzetbe kell hozni őket. A projekt célja a játék mellett, hiszen az Író Cimborák elsősorban irodalmi játszótér, párbeszéd kialakítása, egyfajta híd építése a szerző és olvasó között. Mottónk: a szerző is ember, az olvasó is ember.” – mondja a hónap egyik szerkesztője, Németh Eszter. Kertész Edina, a másik szerkesztő hozzáfűzi: "Az biztos, hogy élvezetes, izgalmas művek születtek az együttműködésből."

Minden diák húzott magának egy kortárs alkotót és három szót. A feladatuk, felnőtt alkotótársukkal közösen vagy külön-külön létrehozni bármit ezzel a három szóval. A három naponta megjelenésre kerülő anyagok közt találunk klasszikusan szöveg és illusztráció párosítást, de videót, hangzó anyagot, többszörös átiratot.

A 33 fős osztály minden tanulója együtt dolgozik egy kortárs szerzővel, akik között nem csupán gyerekirodalomban, sőt nem csupán irodalomban tevékenykedő alkotók szerepelnek.

A közreműködők ábécésorrendben:

Bertóti Johanna, Both Gabi, Csáky Ida, Csider István Zoltán, Csík Mónika, Dávid Ádám, Gregus László, Hétvári Andrea, Jeney Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Kamarás István, Kertész Balázs (Ambrose Montanus), Kertész Edina, Kertész Erzsi, Lakatos István, Magolcsay Nagy Gábor, Majoros Nóra, Mészöly Ági, Miklya Zsolt, Nagy Anikó Johanna, Németh Eszter, Nyulász Péter, Papp-Für János, Simon Réka Zsuzsanna, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, Szabó-Tasi Kata, Szőcs Henriette, Tamás Zsuzsa, Tasnádi Emese, Tinkó Máté, Turbuly Lilla, Turi Tímea

Érdemes lesz figyelni rájuk!

cimborak

"Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm.

Most nézzünk körül, adjunk számot a látottakról.

Íme, a világ fejtetőre állt. Férfilábak kalimpálnak a levegőben, visszacsúsznak a nadrágszárak, s a lányok, ó, ezek a lányok, hogy kapkodnak a szoknyájuk után!"


Örkény István: Arról, hogy mi a groteszk

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés