bezár
 

film

2015. 09. 20.
Mérges kígyók
The Snake Brothers a CineFest versenyprogramjában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A The Snake Brothers vígjátéknak álcázott testvérdráma, melynek középpontjában erkölcsi kérdések állnak. Az idei év egyik legnagyobb cseh sikere a CineFest versenyprogramjának keretében jutott el Magyarországra.

A lecsúszott és a felkapaszkodó fiútestvért összeütköztető film fő kérdése az, hogy melyiküknek sikerül megváltoztatni a másikat. Olyanok, mint a tűz és a víz, mégis mindig egymáshoz hasonlítják őket. Többször megkárosítják a másikat, de ha úgy áll érdekükben, kiállnak egymás mellett. Jan Prusinovský filmje a kettőjük közti kapcsolat dinamikájára kerül.

A The Snake Brothers előzetese

A történet kezdetén Viperát (Matěj Hádek) alkoholproblémái miatt kirúgják a munkahelyéről, és úgy dönt, új életet kezd. Amikor egy volt iskolatársa, Ládík (David Máj) beveszi a ruhaboltjába üzlettársnak, bár semmit sem tud a vállalkozói világról, lelkesen vág neki a feladatnak, ami végre segíthet neki talpra állni. Felveszi eladónak Zůzát (Lucie Žáčková), Tomáš (Jan Hájek) barátja feleségét. Bár sok köztük a súrlódás a napi feladatok miatt, apránként sikerül beindítaniuk az üzletet, így belekóstolnak abba, hogyan lehet legálisan sok pénzt keresni. Vipera nemsokára barátnőt is talál magának, és úgy tűnik, végre kezd egyenesbe jönni. De kleptomániás öccse, Kobra (Kryštof Hádek) továbbra is hátráltatja, azzal, hogy mindig belekeveredik valamibe, és ilyenkor Viperának kell kihoznia az őrsről.

A lepukkant junkie kistestvért csak a bulizás és a játékgépezés érdekli. Rutinosan rámolja ki a városszéli viskókat, nem zavartatja magát, besétál és visz mindent, ami mozdítható. Bárhová megy, gigantikus drótvágó ollóját hátizsákként hordja a hátán, ki tudja, mikor adódik egy újabb lehetőség elemelni valamit. Gondtalanul éldegél a saját világában, nincsenek túl nagy igényei, mindent, amire szüksége van, meg tud szerezni egy kis betörés árán. Vipera stresszel, keményen dolgozik és próbál beilleszkedni a társadalomba, de az öccse mindig visszarántja. A rossz-jó alapfelállás ellenére a karakterek egyáltalán nem fekete-fehérek, hanem nagyon is árnyaltak. Kobra például jóindulatú és segítőkész, Viperának pedig előkerül a sötét oldala.

tesók

A cselekmény fordulatos, egyik bonyodalom a másikat követi. Vipera számára egy idő után kínos lesz a városszerte ismert kisstílű tolvaj testvérének lenni. Először kisebb összegeket ad neki, de ez nem segít alkoholista öccsén. Kobra egyszer túl messzire megy, és minden szabályt megsért, amit csak lehet, ezért Tomáš és Vipera megkeresik a szombat éjszakában, és annyira összeverik, hogy kórházba jut. Amikor rendőrségre kerül az ügy, Vipera megijed, hogy elveszíti az üzletet, így bármi áron ki akar maradni a felelősségre vonásból. Ettől kezdődően csak az lebeg a szeme előtt, hogy tisztára mossa magát, de közben egyre mélyebbre süllyed a tisztességtelenségben.

A vígjátéki elemekkel tarkított film nem nélkülözi a drámai tartalmat és a mély, erkölcsi mondanivalót sem. A komédiát elsősorban Kobra karaktere képviseli, aki mindig fel van dobva az alkoholtól. A film egyfajta bohóckarakterré teszi őt, aki néha olyan részeg, hogy a telefont sem bírja felvenni. A hangulati változások során azonban bekerülnek a filmbe drámai felhangok is, ahogy Kobra szerepe egyre csökken a filmben, a hangvétel is egyre komorabbá válik. Bár a történet egyéni, a film árulkodik a film hátteréül szolgáló közép-bohémiai kisvárosok általános problémáiról is, elsősorban arról, hogy a képzetlen fiatalok, akik lélekölő munkákat végeznek a helyi gyárakban és raktárakban, unalmukban és fásultsáukban gyakran a kocsmákban és a játéktermekben kötnek ki.

The Snake Brothers

Kobrát és Viperát két színésztestvér alakítja. A Karlovy Vary Filmfesztiválon Kryštof Hádek kapta a legjobb színésznek járó Kristály Glóbuszt. A lecsúszott öcsi szerepe kifejezetten hálás, van benne lehetőség a csetlő-botló színészi játékra, bárdolatlanságra, de közben elő-elővillan a figura családcentrikus oldala is. Kryštofnak sikerült is visszaadnia a figura ambivalenciáját.

A The Snake Brothers illeszkedik a töretlen népszerűségnek örvendő cseh midkult hagyományába. A középfajú filmet Jan Hřebejk és Jan Svěrák alkotásai virágoztatták fel a kilencvenes években, és annak ellenére, hogy sokszor felszínességgel vádolják meg őket, el kell ismerni, hogy nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a csehek előszerettel nézik a hazai filmeket. A The Snake Brotherst februárban mutatták be először, Csehországban az év egyik legnagyobb sikere, a hazai sajtóban csak üdvözlő kritikákat kapott, a nézettsége pedig a premier után 4 hónappal 80 ezernél járt. A korábban főleg tévésorozatokon dolgozó Jan Prušinovský láthatóan jól ismeri a hazai közönséget, és meg is találta hozzájuk az utat.

A film adatlapja a Jameson CineFest honlapján.

nyomtat

Szerzők

-- Puskás Lilla --


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés