bezár
 

gyerek

2015. 10. 23.
Kiosztották az Aranyvackor díjakat
Szabó Imola Julianna és Metzing Eszter munkáját ítélték a legjobbnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében október 22-én adták át az Aranyvackor díjakat azoknak a tehetséges íróknak és illusztrátoroknak, akikről a zsűri úgy gondolta, hogy munkáikból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. A szakemberekből álló bizottság elsősorban azokat a munkákat díjazta, amelyeknél a szöveg mentes a szirupos gügyögéstől, és amelyek tipográfiája, illusztrációja művészi színvonalú volt.

A 2007-ben alapított Aranyvackor pályázat népszerűségét jól jelzi az a tömeg, ami tíz órára zsúfolásig megtölti a dísztermet. Gévai Csilla köszönti a nagyszámú érdeklődőt, majd elmondja, hogy az ő pályáját erősen meghatározta az Aranyvackor, ami szerinte még mindig a boldog és szabad alkotást hangsúlyozza. Hozzáteszi, hogy a díj azért is fontos, mert ez a pályázat lehetőséget teremt a tehetséges, de még nem befutott alkotóknak arra, hogy kipróbálják és megmérettessék magukat fiatalon, mert így később eredményesebben léphetnek erre a pályára.

prae.hu

Kovács Eszter, az egyik alapító zsűritag is kiemeli, hogy sokan az Aranyvackornak köszönhetően kezdték el a pályát, vagyis a pályázat valóban jó megmutatkozási lehetőség volt az írók és az illusztrátorok számára. Ebben az évben közel 300 pályázat érkezett be hozzájuk, amiből hatvan munkát válogattak ki a második körre, ezek pedig már tíz jelentős gyermekkönyvkiadóhoz is eljutottak, így biztosan lesz közöttük jó pár, amikre valamelyik felfigyel majd.

aranyvackordk

Kovács Eszter és Gévai Csilla

Az idei pályázat témája a rázós ügyek voltak, Berg Judit szerint a pályaművek nagyobb része egyáltalán sehogysem viszonyult ehhez a témához, melyek így értelemszerűen nem is kerülhettek be már a második körbe sem. Azok, akik pedig hozzányúltak ehhez a kérdéskörhöz, leginkább a válást, a nagyszülők (vagy szülők) halálát, a fogyatékosságokat, az iskolai problémákat és a másságot, illetve a betegségeket dolgozták fel. A zsűri azt értékelte, ha a szerzők e témákhoz hitelesen, a mai gyerekek nyelvén közelítettek, de nem szerették azokat a szövegeket, amelyek „hülyének nézték a kicsiket” és sziruposan, gügyögve szóltak hozzájuk. Berg Judit szerint a jó gyerekkönyv szerzője vagány, és komolyan beszél a gyerekekkel a nehéz témákról is.

Paulovkin Boglárka illusztrátor úgy gondolja, hogy képben ugyanez az állítás érvényes: az illusztrátoroknak sem kell a kliséket halmozniuk, nem kell igazodniuk a hagyományos gyerekkultúrához, sokkal fontosabb az eredetiség. Emellett pedig lényeges szempont volt a könyvben való gondolkodás is, tehát a jó illusztrátor nemcsak szépen rajzol, az a jó, ha a kép és a szöveg szerves egységben van egymással.

aranyvackordk2

A zsűri

Szintén fontos, hogy a gyerekkönyvterv ne egy elszigetelt akció legyen, teszi hozzá Révész Emese, hiszen a gyerekirodalom szerves része a kortárs kultúrának, ezért is szükséges például, hogy a gyerekkönyv nyelvezete korszerű legyen. A gyerekek egyébként is nyitottak a stiláris különlegességekre, ezért bízni kell bennük, hogy képesek ügyesen értelmezni a gyerekirodalom sokszínűségét.

Lovász Andrea összegzésként elmondja még, hogy igen nehéz eltalálni a gyerekkönyvnél a megfelelő hangot, azonban nagyon fontos figyelni arra, hogy ne akarjunk prédikálni a kicsiknek, mert azt nem fogják díjazni. Szerinte jó gyerekkönyvek akkor születnek, ha a szerzők felvállalják a semmibe való ugrást, ha képesek elrugaszkodni az előképektől és kilépni a komfortzónából, ha tudnak egy kicsit „őrültek” lenni. Urfi Péter pedig levelében hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsiként találkozzanak a rázós ügyekkel, komoly témákkal, mert így gondolkodó és önreflexív felnőttek válhatnak belőlük.

Az építő gondolatok után Fábián Péter a nyertes munkákból olvas fel egy-egy részletet, miközben Gévai Csilla kihirdeti az Aranyvackor díj nyerteseit és különdíjasait:

 

1. helyezett: Szabó Imola Julianna - Metzing Eszter: Júlia, a bársonynyúl

2. helyezett: Kertész Erzsi - Kasza Julianna: NEM mese

3. helyezett: Wéber Anikó - Gráf Dóra: A sárkány, aki nem tudott repülni

 

Kiadói különdíjak:

Cerkabella Kiadó: Halász Bálint - Varga Vera Villő: ARMORO

Diafilm Kft.: Sárvári Töttös Gyöngyi - Bánkövy Kata: Momo és Bip

Kolibri Kiadó: Maksa Kinga - Gárdos János: Levendula utca 8.

Manó Könyvek: Kolozsi László - Igor Lazin: Apufa

Naphegy Kiadó: Bakos Barbara a Vince és Buda illusztrációiért

Pagony Kiadó: Kertész Erzsi - Kasza Julianna: NEM mese

Scolar Kiadó: Szimonidész Hajnalka illusztrációi

Tilos az Á Könyvek: Nagy Anikó Johanna - Baracsi Gabriella: Egy süti naplója

Papírhajó-Bárka különdíj: Kocsis Noémi - Nagy Orsi: A láthatatlan Pintyő

A Magyar Grafikusművészek Szövetségének különdíja: Schuller Mária és Cselőtei Zsófia illusztrációi

 

Aranyvackor díjátadó a PIM-ben, 2015. 10. 22.

Fotó: Bach Máté

Interjú Kovács Eszterrel az ötödik Aranyvackor kapcsán

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés