bezár
 

gyerek

2015. 11. 27.
Apró hősök a mesés térben
Kiállítás Satoe Tone illusztrációiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Satoe Tone fiatal, japán származású illusztrátor, aki 2013-ban szerzett magának hírnevet, amikor elnyerte a Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Díj első helyezését. Összesen nyolc könyvet írt és illusztrált, melyek hősei állatkák, vagy arccal, kézzel, lábbal rendelkező növények, tárgyak. A művésznő eredeti illusztrációiból nyílt kiállítás a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A kiállított képek közel fele a Pipó utazása című könyvéből való, melyért a fenti díjat is kapta, a többi pedig válogatás Satoe Tone egyéb, magyarul még nem olvasható mesekönyveinek illusztrációiból. Bár a színek és a szereplőkből áradó kedvesség miatt a könyvek elsősorban derűt keltenek és gyönyörködtetnek, ugyanakkor mégis felsejlik bennük egyfajta lappangó szomorúság. Satoe Tone művészete egyedi oldata a távol-keleti impresszióknak és a kortárs gyermekillusztrációnak, a történetmesélés egyedi képi és fogalmi váltakozása teszi nem mindennapivá az alkotásait.

pipo

A kiállítást Dr. Vihar Judit nyitja meg, a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológiai Tanszékének docense. Ő mesél nekünk Satoe Tone életéről, aki a hatalmas kulturális örökségű Kyotóban született, Angliában járt egyetemre majd 2012-ben Milánóba költözött, ahol azóta is él. Gyermekkorában rengeteg állatokról szóló mesét hallott, a tájékoztató szerint Tone kedvence a pingvin, és azért örült a díjnak, mert végre sikerült meggyőznie az anyukáját, hogy nem is olyan rossz, amit csinál.

satoetone

Egy interjúban arra kérdésre, hogy szerinte mi a különbség festő és illusztrátor között, azt válaszolta, hogy szerinte semmi, az adott művésztől függ, hogy minek tartja magát. Satoe Tone nem illusztrátor a szó leghagyományosabban vett értelmében, hiszen a történeteket elmesélő szöveg általában csak a képek után születik meg benne. Folyamatát tekintve inkább a szöveggel illusztrálja a képeket. Az, hogy ő maga hozza létre a könyvekben a képeket és a szöveget is, finom, de lényeges kihatással bír az alkotások jellegére is. Elmondása szerint a festés és a történet kidolgozása egyszerre folyik, így végül a történet némelyik momentuma az írásban, némelyik pedig a képekben testesül meg. A két közeg egymásra inspiráló hatása a mesélés egy különleges módját hozza létre, hiszen sokszor a képekből derül ki a történet mélysége, itt kerülnek felszínre olyan konfliktusok, amik a szövegben nem kapnak helyet.

A képek narratív jellege az előtér–háttér kontrasztjából és a kompozícióból táplálkozik. Az előtérben tisztán kirajzolódó főszereplők és a háttérben a bűvös részletességgel kidolgozott természet kapcsolata ez. Pipó vagy Tone egy másik mesekönyvének cicái például a festmény egyik sarkában helyezkednek el, maguk körül hagyva a megrendítően nagy tér egyszerre légies könnyedségét és lélektani nyomását. A hősöket körülölelő és a vászon nagy részét betöltő helyszín egyszerre sok kaland lehetőségével kecsegtet, azonban mégis elsősorban a magányt érzékelteti. Ezek a hősök természetesen a fejlődő lélek megtestesítői, akiknek társra találása a történetben fontos fordulópont vagy akár boldog végkifejlet. Még ha a könyvek végén akad is megoldás a történetben kialakuló konfliktusokra, a képek által bemutatott hatalmas tér és a benne vándorló apró hős ellentéte végig az egyedüllét szomorúsággal teli tudatát is hordozza.

satoetone2

A képek ereje mégsem csak ennek az ellentétnek a bemutatásából ered. A festmények végig leheletfinom  részletességgel kidolgozott, gazdag világok, sokkal többet jeleznek, mint egy problémafelvetés. Satoe Tone az ecsetjével a vászon minden felületét végigtapogatta, nekünk nézőknek így hosszú percekre biztosítva a felfedezés örömteli élményét. Bármilyen nehéz emberi problémákat is vet fel a történet, az igazi végkifejlet a gondokról való megfeletkezést kínálja, amit akkor élhetünk át, ha elmerülünk a  a minket körülvevő világ szépségeiben, Satoe Tone festményeiben.

 

A Satoe Tone, aki lepkeujjakkal rajzol mesét című kiállítás megnyitója a Marczibányi Téri Művelődés Központban 2015. november 20-án.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hlatki Dorottya --


További írások a rovatból

gyerek

13 Pagony könyv az évtized legjobb gyerekkönyvei között!
A zsűri szavazatai alapján a Boszorkánycica az évtized gyerekkönyve!
gyerek

Hegyek hátán, völgyek ölén
Országos vers-, próza- és meseíró pályázat
gyerek

Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait
Virtuális kiállítás, online foglakozás gyerekeknek és tárlatvezetés a Deák17 Galériában
gyerek

Világraszóló mesék a barátságról Világraszóló mesék a barátságról
100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond

Más művészeti ágakról

színház

Vers – színház – film 3.: Finálé, ahogy kell Vers – színház – film 3.: Finálé, ahogy kell
A Szavalóverseny 3. része a Katona K:ortárs-sorozatában
Beszélgetés Szolcsányi Ákossal új verseskötete kapcsán
Háttérinterjú Nádori Lídia műfordítóval a fordítás folyamatáról, munkamódszerekről, a személyes ízlés, a kiadói profil és az olvasói igény viszonyáról, a fordítók sokszínűségéről
art&design

Vörös? Vörös! Vörös? Vörös!
Élménybeszámoló a Hegyvidék Galéria „Estély a vörös kertben” című online kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés