bezár
 

gyerek

2016. 05. 13.
A mopszsétáltatás, mint a boldog élet titka
Kiállítás Catarina Sobral Az én nagypapám című könyvének képeiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy fiatalos, aktív, az élet apró örömeit élvezni képes nagyapa és csak a munkájának élő szomszédja a két főszereplője Catarina Sobral Az én nagypapám című könyvének, melyet 2014-ben a Bolognai Gyermekkönyv Fesztivál Illusztrációs Nagydíjával tüntettek ki. A képekből az Arnoldo Kávézóban nyílt kiállítás az Eleven Tavasz programsorozat keretében.   

Portugália volt a központi témája az elmúlt hétvégén  a 11. kerületben rendezett Eleven Tavasz porgramsorozatnak.  Ennek részeként az Arnoldo Kávézóban (Gross Arnold Galéria) egy gyermekkönyv illusztrációiból nyílt kiállítás. Catarina Sobral neve talán már nem ismeretlen itthon sem a gyermekkönyvek iránt érdeklődők körében, Asimpa című könyve tavaly jelent meg magyarul a Vivandra Kiadó gondozásában. Ahogyan azt a kiadványt, a most megjelenő Az én nagypapám szövegét is Urfi Péter fordította. A könyv, ami hat éves kortól ajánlott, 32 rajzolt oldalból és az ezekhez kapcsolódó 22 mondatból áll. A kisunoka mesél nagyapja, valamint szomszédja, Dr. Sebestyén életéről. Bár egy házban élnek, mégis két külön világban, bátr sejthető, hogy fiatalabb korában a nagyapa sem vette annyira könnyedén az életet, mint most.  

sobral02

A könnyed és vidám életstílushoz persze élénk színek dukálnak, Catarina Sobral képein elsősorban a piros és a zöld dominál. Ahogyan azt Szilágyi Gábor művészettörténész is megemlítette megnyitó beszédében, a rajzok a hatvanas évek kerek, naiv, gyermekinek tűnő képi világát idézik meg. Másrészt az illusztrátor más művészettörténeti korszakkal is játszik: a piknikező nagyapa és társai Manet Reggeli a szabadban című festményére emlékeztethetnek bennünket. Ráadásul  a képre illesztett come il faut felirat hozzáad még egy plusz ironikus jelentésréteget, hiszen a francia impresszionista képe saját korában nem igazán volt illendőnek nevezhető.  

A könyv megkapó bája a már említett gyermeki szemszögből következik, valamint abból, hogy nem tesz mást (és nem is akar többet), egyszerűen csak az élet apró hétköznapi mozzanataira koncentrál. Például, hogy mikor kelnek a szereplők - a nagyapa és a szomszéd története mindig párhuzamosan halad az osztott képeken -, mivel töltik délelőttjüket, hogyan ebédelnek, miről szól az estéjük. Míg Dr. Sebestyén majd megszakad a munkában, mikróban készíti az ebédjét, addig a nagyapa pilátesz tornára jár, mopszot sétáltat, barátaival találkozik vagy éppen németül tanul.

sobral 01

Szilágyi Gábor szerint a szerethető szereplőket a könyv végére könnyen személyes ismerőseinknek tekinthetjük, hiszen olyan egyszerű, mindennapos cselekvések közben láthatjuk őket, amelyek akár a mi életünk részei is lehetnének. Közben nagyon fontos az ellentételezés is, de nem csak a nagyapa és a szomszéd életmódja esetében, hanem a nagyapa és a kisunoka párosára is értve. Az emberi létezés két végpontjához közel - ezért látszatra egymástól távol - álló két karakter élete mélyebben fonódhat össze, mint ahogyan az elsőre gondolnánk. Ebből következően pedig az élet nagy  kérdéseire  és örök igazságaira is rámutatnak ezek a kedvesen banálisnak tűnő képek. Az élet szép, és meg kell tanulnunk megélni az adott pillanatot, fel kell fedeznünk magunkban az élet szeretetét, és az apró hétköznapi mozzanatokban meglelni a boldogság recepjét. Mondjuk például egy mopsz sétáltatásában. 

A kiállításmegnyitón részt vett és köszöntőt mondott João Miguel Henriques, a Camoes Intézet vezetője. Zenével pedig a Darjeeling együttes szolgált.  

 

Fotó: Lieszkovszky László

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

gyerek

Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít
Bryan Caplan – Zach Weinersmith: Szabad a pálya
gyerek

2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál
Augusztus 30-ig lehet jelentkezni
Jean-Claude Mourlevat: Földlakó, fordította Burján Mónika, Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2013

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerőknek: Balatoni Sándor
irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés