bezár
 

gyerek

2008. 02. 01.
Varsói robinzonád
Uri Orlev: Sziget a romok között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varsói robinzonád A sziget motívuma az (ifjúsági) irodalomban mindenképp robinzonádot sejtet: magányt, erőpróbát, kalandot. Önkéntes vagy inkább kényszerű kivonulást a társadalomból. Egy kísérlet helyszínét. Felnőtté válást.
Előfeltevéseinket igazolja az Animus Kiadónál megjelent Sziget a romok között című regény is, noha a főhős robinzonádját a történelem „hajótörése” előzi meg. Uri Orlev regénye ugyanis Varsóban játszódik, a varsói gettólázadás idején. Főhőse egy tizenegy éves kisfiú, Alex, aki egy romházban rendezkedik be. A romház harmadik emelete válik az ő külön kis szigetévé, ami mások számára láthatatlan és megközelíthetetlen, hiszen a romokban lévő házban egyedül ő tud közlekedi, nem kevés leleménnyel összeállított kötéllétrájával.

A kisfiú sokat olvasott és olvas a bujkálás idején is, amikor csak teheti: ha az elhagyott lakásokban könyvre talál. Robinson történetét is így találta, egy ismeretlen kisfiú hátrahagyott könyvtárában. A metafora a gyerekolvasók számára is könnyen érthető, kibontható: Alex úgy él a gettó oldalán lévő Madár utca 78-as szám alatt, teljes elszigeteltségben, mintha egy lakatlan szigetre vetődött volna, s bár a lengyel oldal szinte karnyújtásnyira van tőle, ablakából a lengyelek ablakaira lát, a lengyelek, a szabadok olyan távol vannak tőle, mint Robinsontól a legközelebbi lakott vidék.

A kiadó a regényt a 9-12 éves korosztály számára ajánlja. Megkockáztatható a feltételezés, hogy a történet még a középiskola első osztályáig érdekes olvasmánynak bizonyul, már csak azért is, mert a második világháború, az üldöztetések és embermentések történetét feldolgozó, Magyarországon is megjelent fikciós művek közül jelenleg ez szól a legidősebbeknek. Az érdeklődő középiskolásoknak már csak Anne Frank naplója áll a rendelkezésére, az azonban – mivel nem fiktív, nem regény – más olvasási stratégiát kíván meg olvasóitól, s más eszközökkel biztosítja számukra az érzelmi azonosulást, tehát mentálisan is érettebb hozzáállást kíván meg.

Érdemes megjegyezni, hogy Amerikában és Nyugat-Európában a legkényesebb történelmi – egyszersmind emberi, morális – kérdések sem számítanak tabutémának a gyerek- és ifjúsági irodalomban. Nálunk az Animus kiadó a 2002-es Számláld meg a csillagokat című regény (Lois Lowry) és a 2003-ban kiadott Sziget a romok között megjelentetésével úttörő munkát végzett, amelyet egyelőre nem követtek nagy számban hasonló jellegű kiadványok, holott nagy szükség volna rájuk.

Animus, 2003. 143 o. (1490 Ft)

(A recenzió eredeti megjelenésének helye a Csillagszálló)
nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés