bezár
 

irodalom

2016. 06. 07.
A FiSZ az Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A FiSZ az Ünnepi Könyvhéten A FISZ Fiatal Írók Szövetsége könyvheti könyvei és programjai

Gál Soma: Sármesék

 

Sármelléki capriccio – ez lehetne az alcíme Gál Soma pályanyitó novelláskötetének. Itt Bohumil Hrabal és Nagyapa a világalapítók. Aranyló sörök, rozsdás kerítések. Derű és ború. A horizonton nem a Balaton Airport hangárjai fénylenek fel, hanem a keszthelyi stég ácsorog, a hősök nem szörfözni járnak, hanem vízibiciklit suvickolnak utószezonban. Az elbeszélő a nagyszülők, az őslakosok történeteiből mondja újra a sármeséket. És ehhez a hagyományhoz szárazföldi matrózként már ő is hozzátesz. Gál Soma arról ír, amit ismer. Legendárium ez és magnóspróza. Anekdota és seregszemle. Disznóvágás, szüret a hegyen. Pábitel. Viharjelzés. Iszapszag. Pavilonsor.

Lángos, tejföl, kisfröccs. (Fehér Renátó)

Gál Soma: Sármesék

ISBN 978 963 704 386 4

104 oldal

1800,- Ft

 

Hyross Ferenc: Tömegvonzás

 

Az elrugaszkodások és visszaérkezések nyugtalan ritmusa sokáig ott fog még visszhangozni az olvasó fülében, miután letette Hyross Ferenc bemutatkozókötetét, a tömegvonzást. A lélek gravitációja határozza meg legyőzhetetlen erőként ezeket a verseket, és a vele való mégisfeladhatatlan szembeszegülés, gyürkőzés; a küzdelem testünkkel, nyelvünkkel, félelmeinkkel, vágyainkkal, és mindezek összességével, ami végül is mi magunk vagyunk. Hyross a fiatal költők között is ritka energiával és tudatossággal fut neki versről versre ennek az önboncoló munkának: „errefelé / csak a kutyák tudják a nevem - / errefelé / nincsenek is kutyák” – olvassuk egy helyen. Kóborlásában mellé szegődhetünk, otthontalanságában otthonra lelhetünk mi is. (Krusovszky Dénes)

Hyross Ferenc: Tömegvonzás

ISBN 978 963 704 388 8

84 oldal

1600,- Ft

 

Makai Máté: Koriolán dala

 

A kötet zárónovellájában valaki egy szibériai félszigeten fejest ugrik egy zárt fenekű kráterbe és nyomtalanul eltűnik annak mélyén. Beszippantja a sötétség, vagy a fizika törvényeinek felfüggesztődése, saját gőgje, hiúsága, nagyravágyása, a különböző pszichotikumok felszabadítóan szorongató mámora, esetleg egy végtelenségig kitartott szeptimakkord tömegvonzása, vagy talán mindez egyszerre. Makai Máté kötetét olvasni olyan, mint fejest ugrani abba a bizonyos kráterbe. Az ismeretlen mélységbe, ahol a poszt-beat generáció felfüggesztett téridejében, a szoláris pillanatok kairoszában egyszerre létezik és hat a rockzene, az esztétika, az LSD, a fantasztikum, Pynchon, Burroughs és Philip K. Dick. 

A teremtő paranoia birodalma ez, ahol az ógörög maxima szerint minden mindennel összefügg, minden mindennel kapcsolatban áll, s melynek alapjai a művészet és a drog életveszélyes keresztmetaforáin nyugszanak. (Urbán Bálint)

Makai Máté: Koriolán dala

ISBN 978 963 704 385 7

162 oldal

1800,- Ft

 

Papp András: Vadpénz

 

Papp András prózája pontos, mint a kihegyezett lúdtoll, amellyel történetekké írja a világát. Fülel és szemügyre vesz, odahallgat, üldögélve, néha meg-megállva, körbe-körbejárva, útközben. Megfigyel minden testhelyzetben. Madarakat, tájakat, fürdőmedencéket. Vidékeket, embereket kívül, de leginkább belül. Mondatai nem szélsebesek, hanem megfontoltak, mint a lassúbb folyású vizek – emlékeket, kincseket hordanak és raknak le. Olykor szemétnek látszó tárgyakat görgetnek, de a jó próza fontos alkotóeleme az a kevéssé nemes hordalék, amely nélkül hiányos lenne a világ.

Papp András: Vadpénz

ISBN 978 963 704 384 0

230 oldal

2000,- Ft

 

Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie

 

Purosz Leonidasz megírta Anna könyvét, ám Annát ez a legkevésbé sem töltheti el megnyugvással. Még akkor sem, ha ennek a városnak éppen az ő kedvéért kell megépülnie – és hát melyik Anna ne örülne egy saját városnak? Ha viszont közelebb hajolunk ehhez a poliszhoz, azt látjuk, hogy Anna nem csak kedvezményezettje, de anyaga is a városnak. Ő a szívfekély-habarcs a fikciótéglák között. Róla mesélnek a kollégiumi szobák nehéz csöndjei csakúgy, mint a fesztiválzajból valahogyan mégiscsak kiszűrődő fontos mondatok. Vagy a hiányáról. Az időről, amikor már nélküle épül tovább a város. Ami egyébként csak olyan, mint a kamaszkor: ahhoz, hogy érdemben beszélni tudjunk róla, végleg meg kell szűnnie. A városnak tehát el kell pusztulnia. Purosz Leonidasz első verskötete, ez a kilenc fejezetre metszett leszámolástörténet ebbe a fájdalmas és rémisztő, mégis felszabadítóan természetes folyamatba avat be. Hiszen „nincs isten, aki ne félne egy özönvíz után. (Csider István Zoltán)

Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie

ISBN 978 963 704 387 1

88 oldal

1600,- Ft

 

Stolcz Ádám: Becsapódás

 

Stolcz Ádám verseivel először videóüzenetben találkoztam, korunk műfaja. Robbanékony alkatnak tűnt, aki mondja bele egyenesen az arcunkba. Szakítólíra, be- és kirobbanó; hatékonyan sulykolt érvekkel alátámasztva, miért nem létezhet a beszélő és partnere közös fedél alatt („Én vagyok a férfi... / aki kitöri a nyakad, / ha a fejedet elcsavarja”). Pofonok és rúgások, gyermeki elgyöngülések, s a jó öreg spleen: „Tátogok és rosszkedvembe / belefeketednek az utcai macskák”. Netán egyfajta üvöltésterápia ez? Szóbeli agresszió? Azért csinálja, hogy a végén bocsánatot kérhessen az egészért? Lehet-e újdonságot hozni a problémahalmozó, párkapcsolati lírába? („De én, az álmatlanság, / rajtad tartom a tagolt légy-szemem, / ezt a beépített diszkógömböt.”) Ez a kataklizmaköltészet a maszkulin erőbeszéd paródiája? Is? Érdemes-e bevetni másik csatatéren? Netán túsztárgyalásra is alkalmas? S hogyan fogadják majd gender-szempontból a kedves nőtársak? És mit jelent Stolcz versbeszéde a társadalomra nézve, provokatív simogatást vagy finom fenyegetést? Ezekre a kérdésekre te találd meg a választ, olvasó. (Térey János)

Stolcz Ádám: Becsapódás

ISBN 978 963 704 389 5

78 oldal

1600,- Ft

 

Dedikálások

135-ös pavilon

 

Június 10. PÉNTEK

16:00 Hyross Ferenc: tömegvonzás [dedikálás]

17:00 Makai Máté: Koriolán dala [dedikálás]

18:00 Symposion presents Ж koncert: Hybrid Realm@könyvhét 2016

 

Június 11. SZOMBAT

11:00 Vass Norbert: Hallgat [dedikálás]

14: 00 Láng Orsolya: Tejszobor [dedikálás]

15:00 Gál Soma: Sármesék [dedikálás]

16:00 Stolcz Ádám: Becsapódás [dedikálás]

17:00 Bálint Tamás: Láv sztori [dedikálás]

18:00 Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie [dedikálás] 

18:00 Friss kötetes felolvasás

19:00 Oláh Dóri: Rakétaiskola darálthúsból [dedikálás] + Symposion presents Rakétaiskola PARTY

 

Június 12. VASÁRNAP

15:00 Papp András: Vadpénz [dedikálás]

 

PROGRAM

Június 10. PÉNTEK

15:00 Samanta Schweblin Reményvesztett nők és Petr Hruska Mondom neked című kötetének bemutatója a Vörösmarty téri színpadon. Kertes Gábor és Vörös István fordítókat Zelei Dávid, a Horizontok világirodalmi sorozat szerkesztője kérdezi.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés