bezár
 

színház

2017. 03. 16.
A fájdalom ára
Beszélgetés Gryllus Dorkával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gryllus Dorka játssza a főszerepet a Duda Éva Társulat Frida Kahlo életéről szóló előadásában. Az Operettszínház produkciója a mexikói festőművészről az Átrium Film-Színházban látható, olyan színészekkel, mint Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Kálid Artúr és Papadimitriu Athina.  A félig magyar származású mexikói festő kalandos élete összművészeti alkotásban kel életre: színház, élőzene, kortárstánc és videoművészet hatásos elegyével. Gryllus Dorkával beszélgettünk. 

„Frida Kahlo egy rendkívül izgalmas személyiség volt, a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb női festőművésze, azonban csak hatvan évvel a halála után vált igazán ismertté, ha tetszik, világsztárrá. Alkotásai túlélték és megelőzték a kort, amelyben élt, egyéni látásmódja a mai napig inspirálóan hat más művészeti ágak képviselőire, a világ pedig csak most jutott el oda, hogy megértse mozgatórugóit” – válaszolta Gryllus Dorka, mikor arról kérdeztük, miben rejlik a mexikói festőművész zsenialitása és sikerének titka.

Szkéné színház

„Nagyon tetszett Duda Éva koreográfus-rendező energiával teli összművészeti koncepciója, szívesen vállaltam tehát a feladatot, noha két órában végigélni egy életet kétségkívül óriási kihívás” – árulta el a színésznő, aki hat éve nem vett részt ilyen hosszú próbafolyamatban, és sajnálja, hogy nem ismerhette személyesen a művészt, hiszen, mint mondja, egy nagyon pozitív, tisztán gondolkodó, mának élő emberről van szó, aki sokkal inkább hallgatott belső hangjára, mintsem a külvilág szavára.

Kahlo rendíthetetlen ember volt, teljes és intenzív életet élt, mégis megrázkódtatásokkal, fájdalmakkal, csalódásokkal teletűzdelt sors volt az övé.

„Gyerekbénulással született, tizennyolc éves korában egy villamosbaleset következtében a kapaszkodó csöve átszúrta a testét, innentől kezdve hónapokig vasfűzőben feküdt gyakorlatilag mozdulatlanul. Legnagyobb tragédiája az volt, hogy nem válhatott anyává. E sok megpróbáltatás ellenére vagy éppen ezért, nagyon is életigenlő ember volt. A darabban el is hangzik, hogy művészete nem a fájdalom ellenére, hanem a fájdalom árán lett olyan, amilyen” – mondta Gryllus, majd hozzátette: a Mexikó színes világát idéző jelmezekkel, minimalista díszletekkel, a festmények hangulatát és a történelmi környezetet megjelenítő animációval operáló előadás alapvető emberi témákat jár körbe; a néző képet kap Frida különös világáról, kicsapongásairól, meghökkentő festményeinek magával ragadó történetéről, a szerelemhez, az anyasághoz, a szenvedéshez, élethez, halálhoz és sikerhez való viszonyáról.

 

Frida

 

Szereplők:

Gryllus Dorka / Gubik Petra

Szabó P. Szilveszter / Kálid Artúr

Molnár Áron

Papadimitriu Athina

Dézsy Szabó Gábor

Bora Gábor

Darabont Áron

Egyed Bea

Jessica Simet

Nagy Viktória

Rusu Andor

Újvári Milán

Wéninger Dalma

és a Duda Éva Társulat táncművészei

Zenei közreműködők: Éder Ferenc, Szarvas Dávid, Subicz Gábor, Udvarhelyi Gábor
Zeneszerző, zenei vezető: Dinyés Dániel
Dalszövegek, szövegkönyv: Hegyi György
Dramaturg: Oláh-Horváth Sára
Jelmez: Kiss Julcsi
Díszlet: Mindák Gergő
Video: Karcis Gábor
Fény: Payer Ferenc
Konzultáns: Veress Anna
Koreográfus asszisztens: Csuzi Márton
Rendező munkatársa: Bernáth Bernadett
Produkciós vezető: Czveiber Barbara


Koregráfus, rendező: Duda Éva

 

Bemutató: 2017. március 3.

Átrium Film-Színház

 

Fotó: Dömölky Dániel

 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Jónás Ági --


További írások a rovatból

Familie Flöz a CAFé-n
színház

Megismerni a cigányságot Megismerni a cigányságot
Lakatos Menyhért Füstös képek című regénye alapján készült előadáson jártunk
Az Influencer – egy figyelemkurva vallomásai
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez

Más művészeti ágakról

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
irodalom

Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel
Kiss László–Bérczesi Róbert: Én meg az Ének. Behúzott szárnyú felfelé zuhanás, Budapest, Athenaeum, 2019.
irodalom

Éljen a kés? Éljen a kés?
Könyvbemutató 2019. október 31-én
irodalom

Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai
Bartis Attila: Az eltűnt idő nyoma, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés