bezár
 

irodalom

2017. 06. 13.
Megújulás és rakendroll
Villáminterjú Péterfy Gergellyel, az MKKE elnökével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújulás és rakendroll Péterfy Gergely írót, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) elnökét kérdeztük a Könyvhéten az egyesület terveiről, programjáról és problémáiról.

PRAE.HU: Milyen tervei vannak az MKKE frissen megválasztott elnökeként?

A magyar kiadók többsége az MKKE tagja. Az egyesülés legfontosabb feladata a kiadók érdekvédelme. Az elnökséget a kiadók és a legnagyobb terjesztők delegáltjai adják, a közgyűlés hozza a döntéseket, határozatokat. Hogy a mostani helyzetben, ami az Alexandra könyvhálózat összeomlásával kialakult, mit tud az MKKE elérni, még kérdéses, elsősorban attól függ, hogy a kormányzat részéről lesz-e fogadókészség a hatpontos javaslatunk megvitatásához. A másik kérdés, hogy mi történik a feljelentéssel – ezt majd az ügyészség dönti el. Hosszú távú probléma az árkötöttségi törvény ügye. Szeretnénk, ha törvénybe iktatnák, hogy a könyveket ne lehessen 1-2 éven belül radikálisan leárazni. A másik alapprobléma az árrés kérdése: egyes  terjesztők hatalmas árréssel dolgoznak, emiatt a kiadók – különösen a kis kiadók – kiszolgáltatott helyzetben vannak. Elsősorban tehát a feszültségek, problémák kezelése, megoldása a fő feladatunk. Én még csak most csöppentem ebbe a dologba, tehát a problémák finomhangolása és az előtörténet felderítése számomra történeti kutatás tárgya is lesz. Ezt egyébként egyáltalán nem bánom, mert nagyon érdekel minden, ami a könyvekkel is kapcsolatos. Ráadásul ez olyan problémakupac, ami egyben paradigmatikus is, mert jellemző az országra, a benne élőkre és arra a közegre is, ami ma a kulturális életet jellemzi.

PRAE.HU: Mennyire kell politikailag állást foglalnia az MKKE vezetőjének?

Ezeknek a kérdéseknek minimális a politikai relevanciája, sokkal fontosabb a kiadói érdekvédelem, illetve kapcsolattartás és közvetítés a kiadók és a hivatalos szervek között. Az MKKE civil szervezet, amit a kiadók önkéntes alapon működtetnek, semmi közünk a politikához – csak annyiban, amennyiben ma minden átpolitizálódik. Az a nagyobb probléma, hogy a törvények megváltoztatása nélkül nem lehet a kiadóknak hathatós segítséget nyújtani.

PRAE.HU: A nagyközönség az MKKE tevékenységéről leginkább a könyvhét, könyvfesztivál és a külföldi könyvvásárok kapcsán értesül. Itt várható-e valamilyen változás?

A külföldi vásárok közül a Frankfurti Könyvvásáron veszünk részt az MKKE-vel. Ez egy szakmai vásár, szemben a lipcseivel, ami a kettő közül az olvasó- és íróközpontúbb, a frankfurti kimondottan kereskedelmi jellegű. Az MKKE kiviszi a tagság könyveit, képviseli a kiadókat, a Balassi Intézet és a Publishing Hungary pedig a programokért felel, illetve a fordítástámogatást, a fordítókat képviseli. AZ MKKE a kiadók lehetőségeit közvetíti a tagok felé: most például kínai kiadók keresték meg a MKKE-t különféle izgalmas ajánlatokkal.  

A Könyvhéten a könyvek számát tekintve egyáltalán nem érezni visszaesést. Persze annak, hogy ennek a rendezvénynek milyen jelentősége van a kulturális térben, komoly okai vannak. A kilencvenes években a Vörösmarty térre kitelepült egy egész szerkesztőség és a hírekben óránként bejelentkeztek, beszélgetéseket közvetített a Kossuth és a Bartók Rádió is. A könyvhétnek volt egy komoly médiatámogatottsága, ami nagyrészt az akkori médiaszerkezetből is következett. Nem volt facebook, nem volt internet, az emberek hallgattak híradásokat, kulturális műsorokat. Máshol voltak a hangsúlyok. Ezek az idők elmúltak. A rádióval kötött együttműködés az MTVA létrejöttekor szűnt meg, az irodalmi szerkesztőség szintén eltűnt. A jövőben egy erőteljes médiapartnerre lenne szükségünk, ezt kell újragondolnunk. Az is kérdés, hogy az írói jelenlétnek hogy lehet új jelentést adni, ami több annál, hogy kint ülnek az írók a tűző napon és dedikálnak, illetve a színpadon zajlik egy-egy beszélgetés. Mindennek nagyobb jelentőséget kell adni, kell valamilyen fesztiválhangulatot vinni a Könyvhétbe, most csak a könyvek éjszakáján láttunk ilyesmit: rakendrollozott a magvetős a kalligramossal és a Pont kiadós a Fekete Sassal. Fontos, hogy korszerűsítsük ezt a rendezvényt a programok, a megjelenések szempontjából, hogy szerepeljünk a különféle médiafelületeken.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Senki se tenger, mindenki óceán Senki se tenger, mindenki óceán
Irodalmi Diszkó Szegeden
irodalom

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
irodalom

Az irodalomnak tényleg úgy van vége, hogy szórakoztat? Az irodalomnak tényleg úgy van vége, hogy szórakoztat?
Elindult a Késelés Villával 5. évada!

Más művészeti ágakról

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez. Tilos az Á, 2021
Tarek Boudali: 30 nap maximum
Laurent Tirard: A beszéd
építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés